Финансово грамотни ли са децата ни?

Основните неща за парите, които трябва да знаят децата според възрастта им
Спонсорирано съдържание | Обновена: 13 ное 2014 09:50 | 13 ное 2014 09:40, Екип на Dnes.bg
Финансово грамотни ли са децата ни?
Снимка: БНП Париба

В зависимост от възрастта, в която се намират, децата трябва да притежават определени познания за парите. 

Най-често започват сами да боравят с пари след 6-годишна възраст, когато тръгват на училище. До този период те трябва да са запознати с основни неща - като откъде идват парите и за какво служат. Както и, разбира се, да знаят разликата между „искам“ и „имам нужда“. Така, тръгвайки на училище, ще им бъде по-лесно да направят правилен избор в покупките си.

Важно е родителите да обяснят на малките ученици как да правят сравнение между различните стоки по отношение както на цена, така и на качество.

Това е подходящ момент, в който децата могат да бъдат научени и на спестяване. Родителите могат да подпомогнат процеса като вместо джобни за деня, им дадат седмични – така детето ще може да отдели определена сума за спестяване. Спестовната сметка също е средство, чрез което учениците могат да бъдат насърчени да спестяват, особено ако имат за стимул по-голяма покупка.

Докато децата усвояват нови знания за живота, най-често копират навиците на хората от обкръжението им. Това се отнася с пълна сила и за финансовото поведение на децата. Те се научават как да боравят с парите, следвайки примера на родителите си.

За да възпитат правилни финансови навици у децата, родителите също трябва да ги притежават.

Експертите в потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси, наред със съветите за избор на изгоден потребителски кредит, дават и насоки за правилно харчене и спестяване в наръчника си „Как да харчим умело“. С тях човек лесно може да се научи да управлява семейния си бюджет и да подобри финансовото си здраве.


Още от
Спонсорирано съдържание