39% от учениците знаят буквите, но не разбират какво четат

Само Колумбия е по-зле от нас, сочи статистика на Световната банка
14 ное 2014 07:19, Красимир Ангелов
80
39% от учениците знаят буквите, но не разбират какво четат
Снимка: Булфото, архив

39% от учениците у нас на 15-годишна възраст разпознават буквите, но не разбират, не могат да обяснят и да анализират какво са прочели, съобщава "Преса", позовавайки се на изследване на Световната банка. Още по-зле изглеждат нещата по математика, където тийнейджърите разпознават цифри, но на практика не могат да решават задачи.

Тези неприятни резултати отреждат на България 43-то място от 44 страни, включени в проучването за грамотност.

След нас остава само Колумбия, а пред нас са съседните ни държави - Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, както и Кипър, съобщава изданоието.

За сметка на това обаче сме лидери в друго - неравенството в познанията между децата от различните групи. Според Световната банка учениците с майчин език български имат знания като за между 1 и 3 учебни години повече в сравнение с връстниците си, които говорят у дома ромски или турски език.

Освен това обучението в селските райони е с много по-лошо качество в сравнение с това в градовете.

От банката са подготвили и списък с 6 препоръки за подобряване на нивото на родните ученици. Една от тях е младежите да не се разделят още след седми клас на елитни и по-малко елитни класове, а това да се случва на по-късен етап - например след десети клас.

Сред препоръките е и осигуряването на по-продължително предучилищно образование за децата в неравностойно положение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: неравенствоученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 9 години
*** народ, манипулируем - слаба държава и бедна!
52
0
 
0
 
! Отговори
Продължение на 65 преди 9 години
В гимназията имаше подбор.След като е елитна,*** и мързеливи можеха да учат в нея само ако са връзкарчета.Имаше такива, но бяха по-малко,отколкото в основното училище.Въпреки това, и те теглеха назад - учителите губеха много време с тях.В университета беше съвсем различно.Там тъпият студент пречи най-вече на себе си.После записах един езиков курс за напреднали и пак налетях на връзкар - започваше от нулата,но искал да е с напредналите,че щял да ходи в чужбина. Няма да описвам,скъса ни нервите
51
0
 
1
 
! Отговори
Най-добреОбобщава№12 преди 9 години
Наистина е престъпление да набуташ в една и съща паралелка умни ученолюбиви деца и техни връстници, които са родени ***, мързи ги и освен това, никой не е възпитал у тях положително отношение към знанието.Учих в едно от най-добрите столични основни училища. В паралелката имаше няколко чеда на родители ***. Тъпотата и мързелът им костваха много време на преподавателите - време, откраднато от нас, останалите ученици. Влязохме в пубертета, глупавите им изказвания ни разсмиваха и разсейваха.
50
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 9 години
До даскалов:D A, кръг и окръжност кога ли ще започнат да разпознават....? :D
49
2
 
2
 
! Отговори
абв преди 9 години
Докато не се подхване ограмотяването на децата с друг майчин език с адекватна методика и да се подготвят учителите за нея и докато не се преобърне концепцията за учебно съдържание, учебници и техния език, за приложимост на знанията и съпричастност на държавата с адекватно и според конкретните задачи финансиране - тъй ще е и ще се затрием. Те това е национална сигурност, г-да политици!
48
0
 
1
 
! Отговори
даскалов преди 9 години
абе щом все още разпознават кое е буква и кое е цифра -има надежда някаква.
47
0
 
2
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
Е КАК ЩЕ СА ГРАМОТНИ КАТО ПО ОТДЕЛЕН ПРЕДМЕТ ИМА ПО НЯКОЛКО УЧЕБНИКА, ТА СВЯТ ДА ТИ СЕ ЗАВИЕ ОТ КОЙ ТРЯБВА ДА УЧИШ. ВТОРО ИЗДАТЕЛИТЕ НА УЧЕБНИЦИ СА ТЪРГОВЦИ,С ЦЕЛ ГОЛЯМА ПЕЧАЛБА Т.Е. ЛИЧНА ОБЛАГА. ТРЕТО ВСИЧКО Е НАПИСАНО НА ТАКЪВ ВИСОК СТИЛ, ЧЕ И УЧИТЕЛИТЕ СЕ ЗАТРУДНЯВАТ, А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА УЧЕНИЦИТЕ. Е ЗАТОВА ЩЕ СИ ОСТАНАТ НЕГРАМОТНИ И БЕЗ ТРАЙНИ ЗНАНИЯ. ОСВЕН ТОВА ИМА И ДРУГИ ОБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ, НО ВСИЧКИ ГИ ЗНАЯТ!!!
46
0
 
1
 
! Отговори
HST преди 9 години
Не казвам, че е правилно, но ако самия ти не се интересуваш от детето си, не го следиш как се развива и не му помагаш, и показваш, а разчиташ само на учителите са свършат това - каузата е изгубена. Както е написал Ок по-долу трябва да създадеш цел в живота на детето и да му обясниш, че в днешния свят, ако си неграмотен - загиваш!
45
0
 
6
 
! Отговори
Ок преди 9 години
Никой не е виновен за неграмотността на децата освен родителите им. Родителят е този който трябва да обясни на детето какво го чака в живота, ако учи и е грамотно, и какво го чака занапред, ако не учи и не е грамотно. Не обвинявайте системата, учителите, политиците и пр. Има деца които имат цел в живота и такива които нямат. И в двата случая родителите са тези които допринасят за това.
44
0
 
2
 
! Отговори
Не е по-зле преди 9 години
в Колумбия, там поне са дрогирани постоянно и не разбират колко са ***.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на 1-во място по неграмотни журналисти!!! Честито, днес !
42
0
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Някои са по-бавнички,но може да станат учени от световна величина,стига да се прояви търпение към тях",смята Тео.Учителят по физика.Респект към учители като Теодосиев от Казанлък,призвани да бъдат будители!Повече такива като него и нещата ще потръгнат.По-разбираеми учебници,повече четене на родния ни език.Все пак е един от официалните езици на евросъюза!Вкъщи всеки да си говори на какъвто си иска език,официален е българският!Който не го знае и разбира да не получава и облаги от страната ни!
41
0
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 9 години
Всички знаем кои са тия 39%, статистиката само доказва интелектуалната непълноценност на т.нар. "роми"
40
2
 
1
 
! Отговори
опа преди 9 години
Стига плюхте другите, народа, депутатите и т.н. замислете се,че всеки един,който живее в тая държава или е избягал от нея е виновен. И аз,и ти ,и всички, които седим и допускаме да се стига до тук.Всеки един е виновен.Народа бил *** и ***,ами всеки един е част от тоя народ.Все другите са виновни, ами погледнете се и вие."Ами те и другите го правят, аз ли ще съм ***?" е доста срещана реплика у нас и се отнася за почти всичко.Иначе плюенето по форумите е лесно и си мислиш,че ти олеква ама...
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА ИЗЧЕЗВАЩО ПЛЕМЕ НЕ МУ ТРЯБВАТ УЧЕНИ. ВТОРАТА ИНДИЯ Е НАПЪТ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ. МАНАГАЛИТЕ НАДХВЪРЛИХА 2 МИЛИОНА ТУРЧЕТАТА СА НАД МИЛИОН. А БУГАРЧЕТАТА ДО 20 ГОДИНИ ЩЕ ГИ ЗАПИШАТ В ЧЕРВЕНАТА КНИГА НА ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ВИДОВЕ ЖИВОТНИ. ЗАЩОТО СЕ ПРАВЯТ НА ТАРИКАТЧЕТА. РАЖДАТ ПО ЕДНО ДЕТЕ И ПОСЛЕ СИ РАЗВЯВАТ ***.ИТЕ. АМИ ТАКА ПОПУЛАЦИЯ НЕ СЕ СЪЗДАВА. НАШИТЕ БАБИ СА ИМАЛИ НАЙ МАЛКО ПО 4 ДЕЦА В НАЙ МИЗЕРНИТЕ ГОДИНИ НА ТУРСКОТО И МОНАРХО-ФАШИСТКОТО РОБСТВА. ЗАТОВА СМЕ ОЦЕЛЯЛИ ТОЛКОВО ВЕКОВЕ.
38
1
 
21
 
! Отговори
dc преди 9 години
500 години потисничество не са успяли да заличат българския език, ние се справяме за 20 години....
37
0
 
4
 
! Отговори
Развеселен преди 9 години
Така става когато парите следват ученика-важното е да има пари в бюджета на училището,а не какво знаят учениците.Не може да се гони количество на завършилите,за сметка на качествено образование.За учениците не съм съгласен-има глупави,мързеливи и нахални ученици и учителите нямат отношение към това!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като правят подобни статистики, да включат в тях и графи, обозначени като "етническа принадлежност". Да видим тогава какви ще са процентите.
35
4
 
10
 
! Отговори
51 преди 9 години
Коментарите само подкрепят тезата ми че *** са неземни ***.Какви помощи, какви училища, какъв фейсбук бе ***?!Става дума за това че НЕ РАЗБИРАТЕ смисъла на думите и вие го доказвате СЕГА точно това.Чел недочел, чул недочул и т.н.***!
34
1
 
3
 
! Отговори
лили преди 9 години
До 50БРАВО... за Вашето изказвене.Няма глупави-лоши деца има лоши учители ,но като във всяко правило то има и изклечение - падна нивото на образованието и всичко останало.БРАРО