Най-малко се женят хората във Видинско

73,9 процента от родените деца там са извънбрачни
Обновена: 15 ное 2014 10:34 | 15 ное 2014 10:28, Камелия Цветанова
40
Най-малко се женят хората във Видинско
Снимка: Ройтерс, архив

На територията на Видинска област са сключени 146 граждански брака през 2013 година, което нарежда региона на първото място в страната по-най малко сключени бракове. След това по този показател се нареждат Смолян - с 225 сключени брака, Ловеч - с 247 и Кюстендил - с 262.

Интересен е фактът, че 108 са сключените бракове в градовете на Видинска област и 38 в селата, сочат данните на официалната статистика.

През миналата година 9 от браковете са сключени от двойки на възраст под 18 години и то в селата на Видинския регион, най-много са браковете - 76, сключени между хора на възраст от 25 до 29 г., сочи статистиката.

От сключените 146 брака за годината - 111 са бракове сключени за първи път, за трети път са се венчали само 5 двойки. 60 от браковете са сключени от разведени лица. С един повече - 147, са сключените бракове през 2012 г. От сключените бракове само 102 са така наречените официални, които са били съпроводени с брачна церемония, а останалите са "седмични" - само чрез подписване на брачно свидетелство, съобщи за БТА Мира Манджукова, служител в Ритуалната зала на Видин.

В последните години се забелязва интерес и към по-нетрадиционни места за сключване на брак. В крепостта Баба Вида са били подписани 8 брачни свидетелства, а в Художествената галерия на Видин - 5. За последните три години тенденцията е към намаляване на издадените брачни свидетелства.

С цел насърчаване на сключването на граждански бракове в община Видин се предлагат различни ритуали - "Класически ритуал", провежда се в Обредната зала на Община Видин с участието на ритуален хор, филхармония или ансамбъл "Дунав" по желание на младоженците.

Все повече млади двойки избират т. нар. изнесен ритуал,- провеждан извън Обредната зала на Община Видин. По желание на младоженците сключването на гражданския брак и ритуала се извършва в Художествена галерия "Никола Петров", в Крепостта "Баба Вида", в заведения, както и на избрано от младоженците място.

На територията на Видинско не са малко и тези млади семейства, които се вричат във вярност и сключват и църковен брак. През 2013 година църковен брак са сключила само 40 двойки, а от началото на тази година до края на октомври на територията на Видин в църквата са се венчали само 20 младоженци, каза епископ Поликарп.

Тревожна тенденция отчита статистиката за броя на разводите на територията на Видинския регион. Техният брой за 2013 г. е 133 и е едва с 13 броя по-малък от сключените бракове. За 118 лица това е бил първи развод, а за втори път са разтрогнали брака си 28 лица. Първенството по възраст на хората, разтрогнали брака си във Видинска област се държи от хората на възраст от 40 до 49 години - 104 развода, следват ги семействата на възраст от 35 до 39 години - 60 развода, показва статистиката.

Продължава да нараства извънбрачната раждаемост, която е резултат от значителното нарастване на броя на фактическите съжителства сред младите хора, анализират експертите. В област Видин 73,9 процента от родените деца са извънбрачни, а за страната извънбрачните деца са 57,4 на сто от всички живородени.

През 2013 г. в област Видин са регистрирани 656 живородени деца. В областта коефициентът на обща раждаемост е 6,8 процента при среден за страната - 9,5 на сто.

В последните четири десетилетия област Видин е с отрицателен естествен прираст. Данните за 2013 г. сочат, че населението е намаляло с 2069 души. Намалението на населението,измерено чрез коефициента на естествения прираст, е минус 16 на сто при 5,5 процента средно за страната. Разликата между заселилите се и изселилите се представлява механичния прираст на населението. И този показател е с отрицателен знак за областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: видинсватбидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Жал ми е за Видин.Какъв хубав град беше а го затриха.Как да се женят там като хората избягаха по Италия Испания и др.места.
24
2
 
2
 
! Отговори
СЕЛЯНДУР преди 9 години
ЮЛИ ПЕТРОВ КАДЕ СИ ***
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА ГЛАДЕН СТОМАХ САМО ЖЕНИТБАТА ИМ ЛИПСВА.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"73,9 процента от родените деца там са извънбрачни"- Това е с цел да се вземат помощи се самотни родители.
21
13
 
12
 
! Отговори
asd преди 9 години
Не говорете глупости. Заводите ги няма, защото произвеждаха некачествена, респ. неконкуретна продукция, с която няма как да се стъпи на световния пазар. За това не е виновен никой друг, освен комунистическите номенклатурчици, на които тези заводи бяха дадени от БКП и ДС. На тях не им увряха мозъците, че така бизнес не се прави, иска се акъл, желание, творчество. Айде цъкайте минуси, знам, че само *** пишат по тези форуми, на издръжка на същите апаратчици, които съсипаха индустрията.
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Страшко СтрашевЗаводите ги закриха по заповед на Световна банка, ЕС и Кристалина Георгиева, за да може сега да внесат западни стоки и ***.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сватба струва минимум хиляда-2 хиляди лева, а развода е още по-скъп 2 хиляди лева само за такси и адвокати.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата насърчава проституцията и разврата.
17
1
 
12
 
! Отговори
плевенчанин преди 9 години
Последните два кмета на Плевен - Зеленогорски /хамелеон, преминал през СДС, БНД, ДБГ, РБ/ и Стойков /хамелеон, преминал през БКП, Гергьовден, НДСВ, ГЕРБ/ напълно съсипаха и унищожиха града. Хиляди хора избягаха, безработицата е огромна, предприятия няма, "благодарение" на *** от партийните върхушки начело с тия двамата кметове и приближените им ***.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 10Ооо, в Плевен сме цъфнали и вързали... освен едни шивашки фирми дето експлоатирват жените, нищо друго няма, а за мъже работа почти няма.
15
0
 
27
 
! Отговори
масови протести преди 9 години
Какво да се женят, та в този край вече няма никакви хора. Всичко е безлюдно, хората са избягали, "благодарение" на партийните ***, които 25 години съсипват България.
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То хора не останаха в България,вие да се женят...младите избягаха,старите измряха ,или едвам живуркат,а ние на средната възраст кучета ни яли-демокрация братя...
13
16
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
Това не ме учудва,всички видинчани които познавам са представители на левия бряг.
12
2
 
17
 
! Отговори
Илиян до Страшев преди 9 години
Братле, на последното преброяване жителите на Видин бяха шестнадесет хиляди
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко се прави в тази посока да не се жени българина.Ако си самотна майка получаваш повече помощи.Всички закони са античовешки, антибългарски, комунистически.Комунизма само през последните си години се направи на националистически.Иначе до тогава беше и си остава антинационален.За жалост все още си живеем в див посткомунизъм.Т.е. прехода не е започнал даже. Трябва революция против "червените".
10
1
 
22
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ква самотна майка е като има 7 деца? Това е професионална пиявица на социални средства и този механизъм от кой бе създаден, м? Механизъм изцеждаш силите на гостоприемника българит , пфу!
9
4
 
20
 
! Отговори
Брайко преди 9 години
В една разведена жена има повече достойнство от колкото в една "самотна майка" защото разведената е имала достойнството да каже "да" пред закона и смелостта след време да каже "не" и продължи напред вместо да тегли цял живот с неправилния си първи избор."Самотната" майка която изобщо не е самотна живее с бащата на детето си,спотайва се от закона и се реди за помощи...Межу нея и висящи пред банкоматите няма никаква разлика Сватби може да не се правят,но брак трябва да има а не обратното
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Ами със сигурност в Плевен е значително по-добре от Видин или много други места с кметове на Бсп и Дпс.
7
2
 
20
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
До психологПо-скоро зависимостта е следната - хората от бедните райони гласуват за червените мислейки си, че гласуват за лявото.Хората от по-големите и по-богати градове гласуват за ГЕРБ - мислейки си, че гласуват против комунистите. :)После и едните, и другите остават излъгани.И друго - примерно в Плевен като имат кмет от ГЕРБ да не са цъфнали и вързали ?
6
0
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До Дедо МъдиБългарската сватба, както се е правела едно време - гледали сме "Време разделно" е нещо наистина хубаво.Днес се правят чалгарски сватби. Нищо общо с истинските български сватби от миналото.Когато е направена със стил наистина съм съгласен, че е красива церемония.Аз съм против обаче задължителния брак и сватба.Нека всеки сам да има право на избор. Който иска - да прави сватба. Който не - не.