По-нисък дефицит или коледни добавки за пенсионерите?

В ГЕРБ не искали да ги свързват само със затягане на коланите
Обновена: 18 ное 2014 07:31 | 18 ное 2014 07:10, Веселина Йорданова
52
По-нисък дефицит или коледни добавки за пенсионерите?
Снимка: архив, БулФото

Екипите на финансовото и социалното министерство ще проведат работни срещи, за да решат казуса с коледните добавки на пенсионерите, пише "Стандарт".

Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин изразиха противоположни мнения по темата.

Още по темата
Очаквано, Горанов защити тезата, че при свръхдефицит, какъвто се очертава с актуализацията на бюджета, бонуси не може да се очакват. Но Калфин даде да се разбере, че ще настоява да има коледни добавки за пенсионерите.

"Няма време за много умуване, решението трябва да е готово до две седмици, за да може НОИ да започне изплащането на бонусите заедно с декемврийските пенсии", коментираха експерти.

В редиците на ГЕРБ все по-ясно се чува мнението, че бонуси за пенсионерите трябва да има, защото не искат партията да бъде свързвана само със затягане на коланите.

"Във всички ведомства има резерви, които могат да се използват", аргументират се депутати от ГЕРБ. Някои от заложените разходи можело да се изместят в началото на 2015 г., без това да наруши системите.

Освен това НОИ отчете за полугодието 20 млн. лв. икономии от разходите по различни обезщетения. "Дори и да има буфери, не е ли по-добре те да отидат за намаляване на дефицита от 3.7%", контрират противниците на раздаването на коледните добавки от най-голямата партия в парламента.

Днес парламентарната група на ГЕРБ ще дебатира на закрито заседание възможността за коледни добавки на пенсионерите, час преди в пленарна зала да се гледа на първо четене актуализацията на бюджета.

"Сумата за коледни добавки на възрастните хора е нищожна на фона на раздаваните с лека ръка милиарди", коментираха профсъюзите. Неофициално в ГЕРБ се обсъжда необходимостта от 40-50 млн. лв., които да бъдат раздадени като коледни бонуси на всички пенсионери диференцирано според размера на пенсията.

"Бюджетът няма да спечели кой знае колко, ако тези пари се икономисат. Напротив, ако не се дадат коледни бонуси, ще остане горчивина още в началото на мандата на това управление", коментира и бившият социален министър Иван Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
пироман преди 9 години
Няма ли кой да ги подпали плъховете от НОИ?
35
1
 
5
 
! Отговори
боклуци преди 9 години
Добавките на пенсионерите ли ви направиха дефидица мръсни копеледаци? Това, че си купувате А8-ци за служебни коли може, а за хората които са си дали живота за тая скапана държава , неможете по 20 лева да отделите. Дано в пъкала на ада да *** всички!
34
0
 
1
 
! Отговори
Potrebitel преди 9 години
Ot tova mojesje da napravite anketa
33
1
 
3
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
Няма да е лошо и за дечицата да дадат някой друг лев.:)
32
1
 
5
 
! Отговори
св. преди 9 години
имали герб-гроб,ще има дефицити а те си дигат заплатите с 145лв.някъде.това е реалността.гадовете са си гадове и пеф.блок с тях това са партъиите които ще истискат наросда и ще го мъчат,*** с ***,просто толкова *** че даже вдлъбнати,а те и държава ще управляват!?въобще как може да има още хора гласували за ББ.типичен *** и то от класа!
31
1
 
6
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Тези непрестанни бръщолевения за дефицит и " правила" на ЕС са само прах в очите на наивниците.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bravo g- n Kalfin vie se preborihte za pensionerite pone hapchetata da si platat
29
1
 
6
 
! Отговори
Да не се излагат преди 9 години
господа управниците! Сумата, която биха подхвърлили на пенсионерите, наистина е нищожна.А самите управляващи са наточили зъби за 4.5 милиарда и вече са решили чрез какви държавни поръчки на кои "свои хора" по колко милиончета ще раздадат! Взимането на този заем не е наложително!Защо наистина михлюзите от БАН дремят върху имоти за 5 милиарда, част от които някои от най-овластените от тях използват буквално за свои нужди, а други имоти просто пустеят, докато някой не реши как да цица от тях!
28
3
 
3
 
! Отговори
Мора преди 9 години
До До 35Ако няма правила които да се контролират от държавата, тогава нямаше да имаш възможност да напишеш тези простотии.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долният коментар е пълна глупост.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 33Това което пишеш е отречения отдавна либерализъм. Свобода да "купува" труда ти собственика има само при определени , контролирани от държавата условия. Така е при съвременните развити държави
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До всичко за всичкиА не е ли време в Парламента да попитат Борисов да каже ако е мъж инициалите ББ за него ли се отнасят. Да го издебнат по време на парламентарен комтрол и да заобиколят Цецка Цачева като го зададат като уточняващ въпрос
24
0
 
6
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 9 години
Има пряка връзка между дефицита и протестите. При опит да се свали правителството винаги администрацията работи слабо а правителството увеличава разходите! Обикновено приходната част нараства през второто полугодие но правителството на Плевнелиев както и сегашното на Герб не се борят за приходи а щедро разходват. Да добавим и че никой не е вкарал в затвора ното Искров и нито василев и ръководството на Кооперативна Банка и плаща безропотно откраднатото без да го върне
23
2
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Българинът много добре знае,как се работи като крепостен селянин и накрая как се получават 400 лв.,които според някои работодатели,та дори и политици са много.Я питайте хората от Горни лом за какво са работили,за 47 ст.май бяха,а шефа ходил на екзотични екскурзии.Проблемът не е,че хората не работят и не искат,проблемът е,че не се плаща и всеки гледа да мине по тънката.Вина за това има държавата,която се грижи богатите да стават по-богати и да им е добре,а бедните кучета ги яли.
22
1
 
4
 
! Отговори
еш преди 9 години
добавки разбира сеи по-нисък или голям дефицит нас не ни бърка, при по-голям дефицит по-малко за крадене защото няма да стигат и за пинсии
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 17, който призовава да се спрат пенсиитеС този *** и нехуманен коментар се затвърдява мнението, че в БГ има много лош материал. А може би коментара е написан за да може на коментиралия да му се обърне внимание и да има своите "15 мин. слава". Дано това да е причината, а не друго.
20
1
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Гледайте пак върхушката,съдии и прокурори по коледа как ще си вземат бонусите за "добре" свършената работа през годината.
19
0
 
8
 
! Отговори
Мафия преди 9 години
Как ги хвърлят милиарди за КТБ и луксозните коли на политиците?Как ли първия ден си вдигнаха заплатите в НС?Как ли не намалиха субсидиите за ПП?И с каква лекота взимат заеми и пак няма пари...ама за народа.
18
0
 
10
 
! Отговори
КИРО преди 9 години
КОГАТО ГОРАНОВ И ВСИЧКИ ВЛАСТВАЩИ ВЗЕМАТ ОГРОМНИТЕ ЗАПЛАТИ ЗА БЕДНА БЪЛГАРИЯ ,КОГАТО ПОЛЗВАТ БЕЗБРОЙ ПРЕВИЛЕГИИ ТОГАВА НЕ ГОВОРЯТ ЗА ЗАПЛАШЕНИЯГТ ДЕФИЦИТ , НЕ ГОВОРЯТ ДА СЕ ЗАТЯГАТ КОЛАНИТЕ А КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА БЕДНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ,ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДЕТО НАИСТИНА СА ВНАСЯЛИ ОСОГОРОВКИ В ПРОДЪЛГЖЕНИЕ НА 30-40 ГОДИНИ ТОГАВА ПОСТАВЯТ БЕЗБРОЙ ПРЕГРАДИ ! НАГЛОСТ !
17
0
 
15
 
! Отговори
22 преди 9 години
Не умувайте, а дайте тези мизерни коледни надбавки.Иначе повтаряте старата схема - отлична финансова дисциплина и още повече обеднели хора - и накрая - протести и аут.