Борисов нареди: Проверки на КАТ само пред камери

Заснетият с рушвет полицай няма да напусне доброволно, гарантира Вучков
Обновена: 19 ное 2014 17:39 | 19 ное 2014 15:30, Красимир Ангелов
114
Борисов нареди: Проверки на КАТ само пред камери
Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов настоя да бъдат предприети незабавни мерки, за да бъде прекратен рекетът от страна на пътни полицаи по улиците, стана ясно от публикувана от правителствената информационна служба стенограма на днешното правителствено заседание. На него премиерът издаде нареждане всички проверки на КАТ на пътя да бъдат извършвани само пред камери.

Повод за коментара на Борисов стана разпространеното клипче в социалните мрежи, на което се вижда как столичен пътен полицай взима пари от спряни за проверка шофьори. Със случая се зае и Софийска градска прокуратура, която се самосезира заради видеото.

Още по темата
"И тонове кокаин да задържите, каквото и да направите, когато, прибирайки се вкъщи, хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение там. Казвам го и от опит – в случая и като бивш секретар, от опита си говоря”, заяви премиерът пред своите министри.

По думите на Борисов рушветите в КАТ са „един бич в обществото“, който оставя у хората съмнения, че МВР не прави нищо по въпроса да изкорени порочната практика.

"Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш” и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че в държавата има система, която да пази. Буквално да рекетира е точната дума“, продължи премиерът.

Той заръча на вътрешния министър Веселин Вучков „да съобрази със закона и да издаде една заповед на улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора и само под непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура“.

"Ако трябва, първоначално ще бъдат 10 коли в София, 20 коли, ще си сложим план на месец по пет да оборудваме. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера. В София вече имаме много камери. С GPS колите са ни оборудвани още от мое време, както се казва. Излиза от гаража полицейската кола, отива и застава под камерата, където се снима защо спират, какво проверяват и как проверяват, а тези, които са на трасе – спира, излиза и заснема цялата проверка, издаването на акта, тръгването на автомобила и всичко останало“, заръчва Борисов.

По думите му с корупцията на това ниво трябва да се ангажира цялото общество, което вече е  „подпалено“. „И с право! Не го ли пресечем това по този начин, каквото и да направите, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме“, допълни министър-председателят.

Икономическият министър Божидар Лукарски допълни, че има получени доста сигнали за масово използване от страна на пътните полицаи на частни радари и дрегери. "Изважда дрегера, който си е купил частно, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и съответно ще дадем сигналите на министър Вучков за използването на тези несертифицирани методи", закани се Лукарски, в чието министерство е Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Думите на икономическия министър бяха последвани от нови наставления на Борисов:

"Тя е така смазана схемата и вече са свикнали на това, че трябва или да се отреже като с нож… И контрол възлагаш, вертикален, на големите началници, избирателно да отиват внезапно и да проверят всичко това, за което говорят. Отиваш ти лично! В края на краищата, още ме избират хората за това, което правих като главен секретар, още заради това, не заради друго. Отиваш сутринта ти преди смяната спираш колите в „х” дирекция: „Дайте дрегерите!”, а до теб е Лукарски с метрологията, "Дайте дрегерите и дайте радарите!".

По думите на Борисов у нас все още има много катастрофи, въпреки че има и доста нови пътища.

"Какво беше едно време – дупки, две платна само, много дупки, едва пълзят колите – няма катастрофи. Дали спукана гума, счупен амортисьор, а сега се избиват. То и да не строим – на шест платна им е тясно. Но това е именно защото вземат лесно книжки, пият и карат. Знаят, че като ги спре, си носят готови пари.

И след това отиват при Калфин да плаща за болни и нетрудоспособни. Колко инвалиди имаме в следствие на катастрофи – средно по десет хиляди на година произвеждаме. Москов нека да направи една справка в Министерството на здравеопазването за лечението от катастрофи. Аз съм сигурен, че стотици милиони, не десетки, а стотици милиони се харчат за това, стотици“, казва още Борисов.

След премиерските заръки вътрешният министър Веселин Вучков призна, че не е изненадан от изтеклия клип в интернет, „защото не е тайна, че е ежедневие“.

"Тук наистина напълно споделям тази идея да има видео заснемане на абсолютно всички проверки от страна на "Пътна полиция”, защото дори да намалим броя на проверките, ако те са видео заснети, очевидно елиминираме изобщо елемента корупция и корупционно поведение на служителите. Така че по-добре да предприемем този риск и да ги сведем до по-малко тези проверки, но да са видео заснети“, посочи МВР шефът.

Той призна в разговора със своите колеги в МС, че заснетият полицай е поискал да напусне работата си, като по този начин получи полагащите му се възнаграждения според закона. „Иска да напусне доброволно и да си вземе обезщетенията – нещо, което, разбира се, няма да се случи“, закани се Вучков.

Темата на правителственото заседание завършва с нови заръки на Бойко Борисов към подчинените му министри:

"Затова като слезете, ще помолите всеки човек да знае, че ако не се заснема от началото до края вземането или неговото нарушение, няма право да му съставят акт. Няма право. Да извика, ако някой е в нарушение – например, спират министър пиян, а нямат право да го санкционират по нашата с теб заповед, защото трябва да се заснема. Тогава викат, оборудваният автомобил идва, спира, заснема цялата проверка, издаването на акта и си заминават. В смисъл – когато е видно, че някой криволичи или е извършил престъпление, или е крадец, задържат го и вече си действат по другата процедура“, завършва Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
6
 
! Отговори
Баба ви преди 9 години
Нещо не ми стана ясно? Ако ти пишат акт да заснемат с камери, обаче ако не ти пишат акт няма да снимат, значи пак могат да си вземат рушвета, е те това само група простаци може да го измислят!!!
65
1
 
7
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Година и половина стоях в Швеция катаджия по пътищата не видях. Мобилна проверка за винетки, защо не го правите. Технически прегледи и се плаща, но по тези продупчени пътища все някоя крушка ще блокира. Мобилна проверка и на автомобила и собственика. Има много начини, но по добре проверяващи т.е. една камара народ -заплати пенсии. В държавата има хора да не се въведе ред, а анархия за по лесно да се злоупотребява.
64
2
 
10
 
! Отговори
от 72 преди 9 години
Герберуги, кво слагате минуси? Всичко си е 100% истина или получихте от централата указания да задушавате истината? Сега като падне Тиквоний следващият път ще има около 60 дупутата. И вие няма да получавате трохите дето ви падхвърлят.
63
1
 
13
 
! Отговори
пак ли преди 9 години
Е този Боко пак започна с просташкия си език и с елементарния си PR. Мислех си, че си е взел поука да не се изказва за всичко, но нали знаете магарето къде реве????
62
2
 
5
 
! Отговори
Катаджия преди 9 години
Е това вече преля чашата! Напускам!
61
0
 
12
 
! Отговори
С-на Воденичаров преди 9 години
Днес си прибрах над 200 лева на ботевградско шосе а вие си ревете божее божее
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Рева за Янеwatch?v=oO-mz05e84s ... Айде стига с тия простотии бе. Патрашкова защитава трактора... Ти знаеш ли какви са отношенията между трактора и тази г-жа???И к'во, екзекутирали разни "бизнесмени". Теб ти е мъчно за тях ли бе? Малко са, още месо има за мелене...
59
3
 
5
 
! Отговори
Бараката преди 9 години
Снощи си сложих камера с микрофон в колата и чакам с нетърпение някой *** да му дам една двайсетачка
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе Боко нали каза да си вземаме рушвети още при Цецо и каза гласувайте за Герб полицайте и няма да ви закачам каза ли го каза го
57
2
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Не само видеоконтрол на катаджиите.Аудио и видео контрол и за митничарите.Дупките в хазната ще се запушат най-вече от митниците.Четвърт век им стига на комунистите да цоцат безнаказано от контрабанда и митнически рекет.Ревизия и на имуществото на митничарите.Пушилката за катаджиите е кокошкарска.Да гоним едрия рогат ***....
56
6
 
7
 
! Отговори
Рева за Яне преди 9 години
Смейте се, ама наистина рева. Мъчно ми е за лидера на РЗС. Рядко честен и справедлив човек.Не мога да забравя думите му: Бойко Борисов - мафиот и убиец.Ако не вярвате проверете на : youtube/watch?v=oO-mz05e84s
55
8
 
16
 
! Отговори
Празни приказки преди 9 години
Баси тъпия ПР. Колко коли ще оборудват и кога? И що да са виновни само полицаите? Той, процеса е двустранен.
54
2
 
1
 
! Отговори
Тман преди 9 години
До Панталеевто и аз съм на зор ама си чакам заплатата защото няма от кой да взема
53
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой ще потърси сметка на Борисов за профуканите милиарди, за откраднатите и изнесение 4 милиарда, за смазания Малък и Среден бизнес, за 240 000 фалирали фирми, за 400 000 останали без работа, за некачествените магистроли, за изнудваните бизнесмени, за спирането на Еврофондовете, за обедняването и отчаянието? Проблемите на КАТ ли са основни за решавоне или си е чисто отвличане на вниманието от задаващата се разруха?
52
9
 
6
 
! Отговори
Панталеев преди 9 години
Аре бе и полицаят е човек и той семейство храни ,взел 20 кинта голяма работа сигурно е бил на зор на всеки може да се случи нека му простят и да го пенсионират по живо по здраво
51
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Камерата не е доказателствов съда!Така че всичко което плямпа Бочко е бля-бля!
50
1
 
6
 
! Отговори
Ушатия преди 9 години
Начи ся рушвете само през телефона. Сички да си земете смартфон-устройства, че да мое да си карате.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, когато всеки спазва Закона! Тогава единият няма за какво да иска, а другият няма за какво да дава!
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИСТИНAТAатакист и на снимка да видиш пак му забий шамар!
47
6
 
8
 
! Отговори
Охранен полисай преди 9 години
Вземайти си рушветити и хич ни са притиснявайти от някакви си министри. И те вземат рушвети и са угояват. С 20 лв. нито народа ша обидней, нито ний ша са охраним.