Борисов нареди: Проверки на КАТ само пред камери

Заснетият с рушвет полицай няма да напусне доброволно, гарантира Вучков
Обновена: 19 ное 2014 17:39 | 19 ное 2014 15:30, Красимир Ангелов
114
Борисов нареди: Проверки на КАТ само пред камери
Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов настоя да бъдат предприети незабавни мерки, за да бъде прекратен рекетът от страна на пътни полицаи по улиците, стана ясно от публикувана от правителствената информационна служба стенограма на днешното правителствено заседание. На него премиерът издаде нареждане всички проверки на КАТ на пътя да бъдат извършвани само пред камери.

Повод за коментара на Борисов стана разпространеното клипче в социалните мрежи, на което се вижда как столичен пътен полицай взима пари от спряни за проверка шофьори. Със случая се зае и Софийска градска прокуратура, която се самосезира заради видеото.

Още по темата
"И тонове кокаин да задържите, каквото и да направите, когато, прибирайки се вкъщи, хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение там. Казвам го и от опит – в случая и като бивш секретар, от опита си говоря”, заяви премиерът пред своите министри.

По думите на Борисов рушветите в КАТ са „един бич в обществото“, който оставя у хората съмнения, че МВР не прави нищо по въпроса да изкорени порочната практика.

"Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш” и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че в държавата има система, която да пази. Буквално да рекетира е точната дума“, продължи премиерът.

Той заръча на вътрешния министър Веселин Вучков „да съобрази със закона и да издаде една заповед на улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора и само под непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура“.

"Ако трябва, първоначално ще бъдат 10 коли в София, 20 коли, ще си сложим план на месец по пет да оборудваме. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера. В София вече имаме много камери. С GPS колите са ни оборудвани още от мое време, както се казва. Излиза от гаража полицейската кола, отива и застава под камерата, където се снима защо спират, какво проверяват и как проверяват, а тези, които са на трасе – спира, излиза и заснема цялата проверка, издаването на акта, тръгването на автомобила и всичко останало“, заръчва Борисов.

По думите му с корупцията на това ниво трябва да се ангажира цялото общество, което вече е  „подпалено“. „И с право! Не го ли пресечем това по този начин, каквото и да направите, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме“, допълни министър-председателят.

Икономическият министър Божидар Лукарски допълни, че има получени доста сигнали за масово използване от страна на пътните полицаи на частни радари и дрегери. "Изважда дрегера, който си е купил частно, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и съответно ще дадем сигналите на министър Вучков за използването на тези несертифицирани методи", закани се Лукарски, в чието министерство е Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Думите на икономическия министър бяха последвани от нови наставления на Борисов:

"Тя е така смазана схемата и вече са свикнали на това, че трябва или да се отреже като с нож… И контрол възлагаш, вертикален, на големите началници, избирателно да отиват внезапно и да проверят всичко това, за което говорят. Отиваш ти лично! В края на краищата, още ме избират хората за това, което правих като главен секретар, още заради това, не заради друго. Отиваш сутринта ти преди смяната спираш колите в „х” дирекция: „Дайте дрегерите!”, а до теб е Лукарски с метрологията, "Дайте дрегерите и дайте радарите!".

По думите на Борисов у нас все още има много катастрофи, въпреки че има и доста нови пътища.

"Какво беше едно време – дупки, две платна само, много дупки, едва пълзят колите – няма катастрофи. Дали спукана гума, счупен амортисьор, а сега се избиват. То и да не строим – на шест платна им е тясно. Но това е именно защото вземат лесно книжки, пият и карат. Знаят, че като ги спре, си носят готови пари.

И след това отиват при Калфин да плаща за болни и нетрудоспособни. Колко инвалиди имаме в следствие на катастрофи – средно по десет хиляди на година произвеждаме. Москов нека да направи една справка в Министерството на здравеопазването за лечението от катастрофи. Аз съм сигурен, че стотици милиони, не десетки, а стотици милиони се харчат за това, стотици“, казва още Борисов.

След премиерските заръки вътрешният министър Веселин Вучков призна, че не е изненадан от изтеклия клип в интернет, „защото не е тайна, че е ежедневие“.

"Тук наистина напълно споделям тази идея да има видео заснемане на абсолютно всички проверки от страна на "Пътна полиция”, защото дори да намалим броя на проверките, ако те са видео заснети, очевидно елиминираме изобщо елемента корупция и корупционно поведение на служителите. Така че по-добре да предприемем този риск и да ги сведем до по-малко тези проверки, но да са видео заснети“, посочи МВР шефът.

Той призна в разговора със своите колеги в МС, че заснетият полицай е поискал да напусне работата си, като по този начин получи полагащите му се възнаграждения според закона. „Иска да напусне доброволно и да си вземе обезщетенията – нещо, което, разбира се, няма да се случи“, закани се Вучков.

Темата на правителственото заседание завършва с нови заръки на Бойко Борисов към подчинените му министри:

"Затова като слезете, ще помолите всеки човек да знае, че ако не се заснема от началото до края вземането или неговото нарушение, няма право да му съставят акт. Няма право. Да извика, ако някой е в нарушение – например, спират министър пиян, а нямат право да го санкционират по нашата с теб заповед, защото трябва да се заснема. Тогава викат, оборудваният автомобил идва, спира, заснема цялата проверка, издаването на акта и си заминават. В смисъл – когато е видно, че някой криволичи или е извършил престъпление, или е крадец, задържат го и вече си действат по другата процедура“, завършва Борисов. 


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
6
 
! Отговори
Полицай преди 4 години
А аз защо да викам снимащия патрул, като мога да си взема рушвета без да се снима нищо :)

Пак няма логика, кервана ще си върви, паричките в джобчето ми ще валят :)
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен

Съгласен, но трябва пълна ревизия на пътните знаци. Има пътни участъци където с нисък клас съвременен автомобил можеш да се движиш с 80 км/ч. а има ограничение 40.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо решение, няма що! От това "разбира", това решава. (да не говорим, че зад това "решение" стои "почеркът" на Старшината милиционер от ДС Цветанов) .
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не разбрах какво пречи полицаят да си спира камерата на всеки 4-5 спирания и пак да си взима по някой лев? Тогава евентуално ще трябва да си компенсират с по-висок рушвет..
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало, Ваньо!

И митничарите също!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това добре, но ще спрете ли рекета върху бизнеса, другари милиционери от ГЕРБ, защото там не става дума за 20 лева !
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всяко чудо за три дни. И това ще мине и замине и нищо няма да се промени.
19
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Е щом слънцето е наредило няма да спорим я.Каквото нареди това ще стане,нали затова бил толкова велик и безгрешен,а ние верноподаниците ще му се подчиняваме,нищо че някои се пишем на големи демократчета,под бащинското му крило сме.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов намери решение как да спре рекета на КАТ..)
..................
Борисов не е намерил или измислил НИЩО ..)
Това отдавна го има в много страни и той ,даже, споменава - от къде го е чул :))
Толкова много приказки, за толкова прости неща :))
Блика Ентелект в Мин, съвет :))
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всъщност това трябваше да го предложи вътрешния министър и да го направи а работата на господин премиера беше да намери подходящия вътрешен министър вместо този смешен екземпляр
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Камери, камери, камери...но на участъци от пътя с концентрация на ПТП ! Камери на всяко кръстовище ! Софтуерно е абсолютно възможно да се засичат автомобили бет ГТП или ГЗ. Зверски глоби на собствениците на автомобили-нарушители. При ПТП след употреба на алкохол или упойващи вещества - лишаване от свобода над 5 години. Има ли субективен фактор при контрола ще има и корупция.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ ПРЕДЛОЖИ НА МеГЛЕНА РАБОТА.
ДА ПОИСКА СРЕЩА ЧЕ ДА Я ВИДЯТ, БЕЛКИ Я ХАРЕСАТ ДЕБЕЛАТА ШОПРИЯ
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
катаджиите ся ще питат, ко парим ся ще се снимаме ли или ще почерпиш.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лустрация и допълнителна чистка на милиционерите трябва !!!

Най-добре е да се почне от самият Премиер !!!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13, животът може да си е твой, обаче реанимацията е скъпа и всички я плащат за тебе... Ако толкова искаш да се убиваш, предлагам ти да избереш начин, който няма да създаде огромни разходи за здравната ни система.
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай Бойко.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и още една мярка, която да се добави - хващат те в корупция - нямаш право на пенсиониране при условията, при които това се случва на редовите полицаи. Ако искат, нека да рискуват.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо не ми се мисли как ще я карат катаджиите, ако им наслагат камери за заснемане на проверката. Нито един от тях не разчита на заплатата си,а само на рушветите. То с едната заплата как се изплащат коли,вили,къщи,апартаменти. Ако това с камерите се случи, до два-три месеца да очакваме бум на напусналите системата,на разводи,на лоши кредити, на самоубийствата. Защото тези не са научени да работят,а само да мародерстват и просят пари. А немъчените пари лесно се харчат.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като видях заглавието, за малко да си помисля, че ще разпуснат мвр... ама ядец, само приказки, само прах в гледалцата.
7
2
 
19
 
! Отговори
Един преди 4 години
Проблемът е на съвсем друго ниво, и далеч не е само в полицаите. ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ Е ГОТОВ ДА ДАВА РУШВЕТ, НО ДА НЕ СИ ПОНЕСЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА! Повечето хора ще предпочетат да идат малко по-настрани от камерата, и да дадат кинти на полицая, за да не им напише фиш, че са карали без колан. Полицаите и затова си искат пари - щото отсреща има кой да даде. А и като иска пари, винаги има нарушение.