Кадрови безобразия отново минират държавното управление

Преглед на по-интересните теми в печата днес, 20 ноември
20 ное 2014 07:00, Елка Василева
107
Кадрови безобразия отново минират държавното управление
Станимир Флоров, Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Снимка: архив, Булфото

Кадровите безобразия, станали емблема в предишния, недовършен заради протести мандат на ГЕРБ, отново минират държавното управление, коментира "Сега". Излъчването на компрометирани личности за ключови ръководни постове само показва, че цинизмът на управляващата партия ще се повтори и че тя и уж промененият й лидер не са еволюирали ни най-малко, както ни убеждават част от коалиционните им партньори. Не само "калинки" ще пълнят администрацията в този мандат, не просто  некомпетентни хора, а и персонажи, които се разследват за корупция от страна на прокуратурата. Всички те обаче със сигурност са много удобни, защото ще могат да бъдат държани изкъсо от ГЕРБ. Толкова бързо ли управляващите забравиха злополучното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и докъде може да изригне възмущението на гражданите? Та повечето кадрови предложения сега заслужават протести, не по-малки от тези през лятото на 2013 г.

Както в предишния мандат, ГЕРБ отново пробва общественото търпение с неприемливи назначения, пише в друга публикация „Сега“. Разследваният за корупция бивш шеф на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) Станимир Флоров беше предложен от транспортния министър Ивайло Московски за началник на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", известна като ДАИ. Срещу Флоров от 19 април 2013 г. има дело за подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай. Не му е повдигнато обвинение, но и вчера от прокуратурата увериха, че по делото се работи, но то е секретно. Освен това според прокуратурата срещу него има разработки на контраразузнаването, в които се твърди, че поддържа нерегламентирани контакти с криминално проявени, докато е работил в ГДБОП по линия на наркотиците. Делото срещу него влезе в последния мониторингов доклад на Брюксел. За назначението му в автомобилната агенция се чака подписът на премиера Бойко Борисов, което вчера не се случи.

След новината за Флоров дойде и анонсът на Цветан Цветанов по бТВ, че за главен секретар на МВР се търси човек "с профила на Калин Георгиев", който заемаше поста в първия мандат на ГЕРБ, когато МВР беше синоним на незаконно подслушване, а контрабандата в страната достигна своя пик, продължава „Сега“. Задаващите се смени в БНБ заради очакваната оставка на Иван Искров вкараха в наддаването за поста управител три имена - на сегашния подуправител на банката Калин Христов, на бившия председател на Сметната палата Валери Димитров и на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Преди да стане висш чиновник, Мавродиев е работил като консултант по регистириране на офшорки. Преди 2 години прокуратурата искаше да бъде разпитан по делото за наркотрафик срещу Евелин Банев-Брендо, но това не се случи.

"Чужденец начело на БНБ? Стига глупости!", коментира "Труд". Депутати лансираха идеята за управител на БНБ да бъде избран чужд експерт чрез конкурс. Ето на това се казва робска психика. БНБ загуби авторитет, защото от реално независима шефовете й я превърнаха в нещо, от което нищо не зависи. Преди тях я управляваха други, които си вършеха добре работата. Нима вече няма такива хора? И нима ако чужденец оглави БНБ, ще престане да е политически зависим само защото не е българин?

"Задължителното гласуване - неясен обект на желанията", коментира в "Труд" Димитър Димитров, преподавател по политология в СУ "Св. Климент Охридски", специалист по изборни системи. Според него нужно е да си отговорим на три въпроса. Първо, каква ще е санкцията при неизпълнение на задължението. Универсалната административна санкция глоба не е съвсем еднозначно решение. Ако тя е висока, може да бъде неизпълнима. Ако е незначителна, ще загуби смисъла си на санкция. Вторият въпрос е възможно ли е гарантирането на еднакъв, или поне относително равен достъп до избирателен участък, на всеки "задължен" гражданин. Няма как да е възможно. Третият въпрос е кой ще отчита изпълнението на задължението и какви биха били административните разходи. А те могат да се окажат значителни.

"Възрастта за пенсия ще расте, но по-бавно", пише "Сега". Повторно замразяване на възрастта и стажа на масовата трета категория работещи няма да има през 2015 г., но и увеличението няма да е с по 4 месеца годишно, както е заложено в момента в закона. Това се разбра от думите на социалния вицепремиер Ивайло Калфин след заседанието на Министерския съвет. Той заяви, че страната е поела ангажимент пред Брюксел за пенсионна реформа и че повторното й замразяване може да постави под риск еврофондовете, а могат да ни бъдат наложени и санкции. Представители на ЕК вече са предупредили социалния вицепремиер, че ще следят какво се случва, защото "няма никакво движение, дългосрочност и предвидимост на пенсионната реформа". Калфин е за въвеждане на възраст за пенсиониране за полицаи и военни, както и за увеличение на годините за миньорите.

 "Стига наддавания с пенсионната възраст", коментира "Труд". Определянето на пенсионната възраст не може да е самоцелно и да се променя всяка година. Това трябва да е част от цялостната пенсионна реформа. Така няма хората вечно да се питат "ще доживея ли до пенсия", което разрушава доверието в пенсионната система. Тази цел се постига със задълбочени и точни разчети, а не е плод на желанието на който и да било политик.

 "Вече свикнахме да резервираме проверени места за празниците", отбелязва в интервю за "Новинар" Румен Драганов, който оглавява Института за анализи и оценки в туризма. Той отчита, че част от пътуванията в България са предвидими и стават по предварително заявени графици.Голяма част от тези, които прекарват добре коледните, новогодишните, а и други празници, още по време на своя престой се уговарят по какъв начин следващата година по същото време могат да ползват същата услуга. От тази гледна точка имаме нов подход при планирането на почивките. Резервациите се правят или по корпоративен принцип - когато фирмата, в която работят, обикновено става въпрос за неголеми фирми, решава да бъдат заедно на празника. И други, които работят в престижни фирми, със средна заплата 1500 лв. и нагоре - те много добре планират своето време, искат да демонстрират, че се отнасят сериозно към културата в своя живот.

С комбинирани туристически пакети 4 в 1, в които влиза посещението на нашата страна и няколко съседни балкански държави, ще привличаме повече туристи у нас, отбелязва "Монитор". През последните години дестинацията България се продава трудно сама, но комбинацията със съседите е значително по-интересна за гостите от Далечния изток, които преминават на бегом през Стария континент и рядко остават по-дълго от един ден в държава. Това съобщиха вчера организаторите на първия  туристически форум за страните от Балканския регион, който ще се проведе в столицата.

"Удар по терора на КАТ", акцентира "Труд". Заседанието на  правителството вчера започна с обсъждане на спешни мерки, които да изкоренят корупцията и рекета в КАТ. Премиерът Бойко Борисов задължи вътрешния министър Веселин Вучков да подготви непротиворечаща на законите заповед, с която да задължи екипите на КАТ да правят проверка на шофьори само ако се прави запис на цялата процедура. В противен случай те не трябва да имат право да съставят акт. Борисов разпорежда да се "отвори" гореща линия или страница във фейсбук за сигнали от спирани шофьори с мотив, че се провежда акция.

 "Оставиш ли малкия подкуп, той расте до тежка корупция", коментира в "24 часа" Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията. Според последни данни на центъра 2013 г. е с най-високите нива на корупция в България от 2000 г. - моментът, когато са започнали изследвания по тази тема. Проблемът с всекидневната корупция е, че когато ниски чинове започнат да вземат подкупи, изкачвайки се нагоре в йерархията на  администрацията, те запазват този модел на поведение и така формите на корупция стават все по-тежки. Възможност за оказване на устойчив натиск върху корупцията дават не само техническите средства, но и последователността на държавата. Не може две години да се оказва натиск да намалява уличната корупция, а на третата - да отидете да пазите Народното събрание, а корупцията да се удвои.

 "Рушветът като ламята", коментира "Стандарт". Битката с БГ рушвета е като тази с ламята - на мястото на отсечената глава израстват две нови. Които на свой ред също са гладни. При това въпросната битка се води от хора, потопени в същото корупционно блато, в което живеем всички. Поради тази причина делото за рушвет често пъти завършва с рушвет, затваряйки елегантно омагьосания кръг на българското правосъдие.

"Няма да вдигаме данъци догодина", обявява в интервю за "Стандарт" Менда Стоянова, председател на временната комисия по бюджет и финанси в парламента. Не се предвижда и промяна на ставката за ДДС, защото всяко намаление ще доведе до много голям спад в приходите, а всяко увеличение ще бъде лошо за икономиката ни. По швейцарското правило, пенсиите догодина ще се увеличат с около 3-3,5%. Минималната работна заплата ще бъде договаряна на Тристранния съвет. Няма да има подкрепа от хазната за държавни фирми и общини с блокирани пари в КТБ. Стоянова посочва реформите в здравеопазването и образованието като най-спешни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Има ли изненадани ?
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата българска преса вони!
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по тази логика не трябва да има нито един комунист във властта всички са от ДС, крадци и разбойници
60
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи направих си труда да издира статиите на "днес.бг" по повод назначенията на Местан, Станишев и Болен. Въобще имена не се споменават, или факта, че 60% от назначенията бяха на членове на дпс. Сега 8 от 10 статии са за някакъв си заместник. Май стана ясно кой е зад днес.бг.
59
3
 
15
 
! Отговори
Ö преди 9 години
Тримата тиквочи се събраха !
58
1
 
31
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
Протестите няма да помогнат.Дреме им на мекия от протести.Отдавна е време за стрелба!
57
0
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Свестните и наистина способни хора няма как да имат добра биография и тази "учената"дума експертиза.
56
6
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до ралиЗаконите позволяват.От някъде трябва да се започне.За протестите не знам да са били платени,така и не излязоха никакви снимки или доказателства,но контрапротестите определено-да.Който и да направи простотия,видяхме вече,че хората са будни!"Една земя след 500 години на робство ражда не народ от роби,а мъже като Васил Левски!"
55
3
 
29
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Този път обаче никой няма да чака Бойко да се упражнява в смяна на министри и други "калинки" цели 3,5 години с това темпо на простотии ще изкара максимум година!
54
0
 
24
 
! Отговори
до рали преди 9 години
Лустрация -да но много от сегашните които ни се натресоха като управници трябва да бъдат изметени. Борисов, Цветанов, Местан и още стотина подобни. Как Буда ще се съгласи на това? А протестиращите си получиха доста от него около 80 милиона и сега без пари няма да излязат на улицата. Ще се излезе спонтанно след първата сериозна простотия направена от ГЕРБ която е предстояща гледайки как всичко старо се връща.
53
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нагляри...
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Непременно трябва да се намери някакъв пост и на Митьо Пищова!Ще вземе и той да си посегне човекът!Пък и кво толкова,въртял се на времето покрай мутрите,ама поне нито е съден,нито е бил следствен! Пък голям джумбиш ще ще има на заседанията на правителството ! Току виж изкормил някоого при необходимост или пък да го изплющи с питона по главата!
51
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как пък всички паднали "социалисти" разбрахте, че управлението е лошо и не спряхте да сипете глупост, след глупост. Помпите си комплексите и правите опити за манипулиране.
50
3
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
2."Раздаваха постове на хора с фалшиви биографии и хора със зависимости." - Президентът Плевнелиев: "Крайно време е комунизмът да влезе в учебниците по история, а ДС в музея";13.11.2014 г.от Международната конференция
49
4
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
!.За съжаление в планирането и осъществяването на българския преход основно участие имаха бившите висши представители на комунистическата партия и тайните служби.Те дадоха всичко от себе си да изопачат фактите,за да бъде заметена и забравена истината.В годините на прехода хора,свързани с бившите служби заемаха висши държавни постове или бяха назначавани за политици,бизнесмени,олигарси,банкери,за български дипломатически представители в чужбина,подкопавайки доверието на демократичния свят."
48
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българин съм,и като такъв знам що за стока сме. Единственият начин за оправяне на тази страна е да направят правителство с експерти от Европа. Министрите да бъдат шведи,холандци,германци итн. Българите доказахме че не ни интересува страната ни. Крадът и разрушават вече 25 год. Народа също е виновен за това че го позволява. Това означава че българите не можем да си оправляваме страната без да я крадем. Щом е така,нека поне дойдат хора с опит и с друг манталитет.
47
6
 
14
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Къде са ранобутните студентки, че пак да окупират СУ-та?!
46
5
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
За какво са ви протестиращите отново?Да вадят горещите кестени,да ги обиждате пред децата им,че са"***"?Повечето стягат багажа!Другите се надяват Методи Андреев да добута това,което е започнал!Закон за лустрацията на бившите сътрудници на ДС.Но трябва да се мине през промяна на Конституцията!Щи подкрепите ли,всички ревящи по форумите закона,за да няма назначения от рода на"агенти" и "калинки"?!Или ще чакате някой да ви "оправи"!
45
15
 
5
 
! Отговори
бсп преди 9 години
ОЩЕ ЛИ ИМА ЧЕРВЕНИ журналисти като ***.
44
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, вие не можахте ли да разберете досега, че тези протести срещу Орешарски не бяха предизивкани от будна съвест и гражданското общество, а бяха платени. Всеки ден им се плащаха заплати на тези хора. За пари повечето хора в Бг са готови и да се съблекат голи пред парламента. В този смисъл не очкавайте повече протести, освен ако сметките за ток не са 500 лв.