Губим 1.5 млрд. на година от травми и злополуки

Медици искат регистър, в Германия така ги намалили 2 пъти
7
Губим 1.5 млрд. на година от травми  и злополуки
Снимка: архив, БулФото

Травмите, които са застигнали българите миналата година, са донесли загуба от 1,5 милиарда лева на икономиката ни.

На толкова се изчисляват минусите в Брутния вътрешен продукт заради временна или трайна нетрудоспособност, до която се е стигнало заради катастрофи, изгаряния, рани, производствени аварии, падания, фрактури и завинаги зачеркнати млади животи.

Това са изчислили застрахователите, съобщава за „Труд" проф. Стоян Миланов. Директорът на „Пирогов", който е и председател на Българското дружество по спешна медицина, вчера води първия симпозиум у нас, посветен на травмите.

„Решихме да се сформира работна група към дружеството, която да работи за регламентирането на травма центровете в България. Всеки знае, че ако го сполети такъв проблем в София, ще отиде в „Пирогов", ВМА или в „Св. Анна", а в страната - в областните болници. Но това трябва да се регламентира", обясни проф. Миланов.

С колегите му искат да се въведе т. нар. триаж, както е при спешните пациенти. Т. е. пострадалите да знаят къде да търсят помощ, а линейките - къде да ги транспортират според състоянието им.

„Настояваме и за въвеждането на регистър, който не само да отчита инцидентите, но и да мониторира системата", посочи професорът. След като такъв заработил в Германия (както и в другите приложили го държави) смъртността и заболеваемостта намалели два пъти.

Причината е, че там, където ставали най-много инциденти или където имало най-много увреждания, се изпращали повече медици и се отделяли повече средства за лечение. „Немският регистър се поддържа само от четирима души като се получава информация от над 5000 точки", допълни шефът на „Пирогов".

В института годишно приемат по 45 000 болни като 20 000 от тях са с травми - след катастрофи, с изгаряния, с фрактури, комоцио и т. н.

А 15 на сто от случаите са с деца. „Не знаем статистиката за държавата, но става дума за стотици хиляди българи", каза още Миланов.

Установено е, че всеки ден в света от травми издъхват 15 000 души, колкото са заразените с ебола за цяла година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Преди 25г. нямаше ли геноцид срещу народа ?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забелязва се, и е правилно да се покриват входовете към подлезите в София. Определено си струва да се инвестира в покритие и да не се заледяват стълбите, вместо да се плащат консумативи за счупени крайници през зимата. Браво който се е сетил.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наздраве, Стояне! И се стягай да си ходиш скоро!