Патриарх Неофит: В единомислие да се трудим за народа

БПЦ празнува 90 г. от освещаването на храм "Св. Александър Невски"
Обновена: 23 ное 2014 11:44 | 23 ное 2014 11:42, Веселина Йорданова
14
Патриарх Неофит: В единомислие да се трудим за народа
Снимка: БТА

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма "Св. Александър Невски", след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Това каза днес в словото си патриарх Неофит на празничната литургия за 90 години от освещаването на трите престола в патриаршеската катедрала.

Негово светейшество определи получаването на акта за собственост на храма като "жест на добра воля от страна на българската държава, в лицето на президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Георги Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и БПЦ, и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация".

Още по темата
Отбелязахме тържествено 90-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски" - символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни, каза в словото си патриарх Неофит, цитиран от БТА.

Той поясни, че сегашната патриаршеска катедрала е била замислена като храм-паметник, "в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя Освободител и неговия народ, и за упокоение на душите на падналите за освобождението на България герои", но патриархът отбеляза, че строежът на храма се е превърнал в общонародна кауза и дело.

Храмът се строи и благоукрасява почти половин век - от решението на Учредителното събрание в Търново за построяването му, до освещаването му през септември 1924 г., каза Негово светейшество. Той отбеляза, че бурите на политическите събития не са прекършили у нашите предци решението да се издигне този величествен паметник на българската благодарност.

Патриарх Неофит отправи и молитва: "Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ."

На двучасовата тържествена служба присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерът Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова, Георги Първанов /президент на България в периода 2002-2012 г./, бившите служебни премиери Георги Близнашки и Ренета Инджова, политици, много миряни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
armen kozarqn преди 9 години
razkarai sa popeee,gladen sam.
11
0
 
1
 
! Отговори
681 преди 9 години
Решението за изграждане паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените е взето още през 1879 г. от Учредителното събрание в Търново (предложението прави Петко Каравелов)
10
0
 
3
 
! Отговори
Христо Ботев преди 9 години
О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата...Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове;...
9
1
 
1
 
! Отговори
читател преди 9 години
Верните на Русия отци не можаха едно българско име да сложат на храма.
8
1
 
0
 
! Отговори
kazak преди 9 години
savsem kato predi 100 godini. ama kade ima narod?
7
3
 
5
 
! Отговори
на снимката преди 9 години
На снимката: Дядо Неофит споделя приятни спомени от времето, когато е бил доносник на ДС!
6
3
 
3
 
! Отговори
ОМЕРЗЕН преди 9 години
СКРИЙ СЕ НЕОФИТЕ, БОЙКОВА ГЕРБЕРСКА ПОДЛОГО!
5
4
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Тежък труд пада ? Червено вино , ракия и блажно без оглед кога се случва . Безконтролни приходи от имоти , свещи и дарения . 98 % от висшия клир т.е. разпоредителите със средства са агенти на ДС . Никакви реални действия срещу наркоманията и бедността - само разходи в името на Бог даден ни от евреите и непочитан от тях ??!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Манифест Герберските сатанисти.Крадем, убиваме свидетели по важни дела, фалираме банки, летим през вип терминала,лъжем, мамин, източване евро фондове, караме хората да се палят сами, продаваме родината на османци от анадола. +++САТАНИСТИ+++
3
1
 
9
 
! Отговори
ББ - КТБ сатанист преди 9 години
Защо пак тази медия крие истината. Отново жена се запали.Имала е кърлеж в крака и намала пари, за да и го извадят. Ако бяхте разказали нейната история, все щяхме да съберем 10 лв. Дано скоро Иисус покаже цялата си слава и сила срещу медиите, които крият истината и политиците, които крадат и ползват вип терминали, за да изнасят със сакове парите от КТБ. До къде стигнахме. Пари и работа няма. Скоро ще разберете, че ЕС няма да даде пари.Що не вземете пари от диска на Меркел?
2
4
 
4
 
! Отговори
Насратакист преди 9 години
Ние туй то атъкистите много се променихме сега сме вярващи , а някога преследвахме хората които ходят на църква.
1
10
 
3
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Александър Невски няма нищо общо с България!Върнете истинското име на храма!(Освен ако сте агенти не само на ДС, но и на КГБ.)