БВП ни е 47% от европейския, а заплатите - 4 пъти по-малки

Младите искали да бъдат на държавна служба, не да развиват бизнес
Обновена: 25 ное 2014 09:52 | 25 ное 2014 09:51, Камелия Цветанова
162
БВП ни е 47% от европейския, а заплатите - 4 пъти по-малки
Снимка: Булфото, архив

Бизнес и синдикати имат различно мнение за това дали трябва да се вдигне минималната работна заплата на 400 лева.

Според председателя на БСК Божидар Данев има непрекъснато растяща администрация и бюджетни заплати, а лидерът на КНСБ Пламен Димитров смята, че е крайно време да се вдигнат доходите, защото работодателите сега плащат доста под средноевропейските заплати.

Още по темата
„Младите хора искат да бъдат на държавна служба, а не да бъдат предприемачи. Само 8% от завършилите висше образование искат да бъдат предприемачи и да произвеждат добавена стойност. 45 хиляди са били хората в администрацията преди три години, а сега са 53 хиляди. Ние сме в една социалистическа примка и мислим как държавата да ни реши проблема”, коментира Данев по Нова телевизия.

„През последните 25 години брутният вътрешен продукт се е увеличил с 1/3, а заплатата е 80-90 процента от това, което е била, спрямо покупателната способност. Освен това разходите за труд на работодателите у нас, в това число заплати и осигуровки, са 3,7 евро на час, а средно за Европа са 23,7 евро. БВП у нас е 47 на сто от средноевропейския и ако сметнем, излиза, че произвеждаме наполовина по-малко, а получаваме четири пъти по-малко“, мотивира се Пламен Димитров. 

Според Данев обаче, след като средната работна заплата в България е 809 лева, а заплатата в бюджетните предприятия е по-висока от заплатите в частния сектор, излиза, че тези, които произвеждат добавена стойност, получават по-малко от тези, които са на държавна служба.

Той напомни, че средната работна заплата в IT сектора и далекосъобщенията е 1750 лева, 1466 лева е в сферата на финансите и застраховането, но в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” средната работна заплата е 555 лева. Данните за отделните региони показват, че докато средната работна заплата във Видин е 564 лева, в София тя е 1070 лева.  
 
„Заради това няма хора във Видин. В Италия има цели градове и села от Видин”, каза от своя страна лидерът на КНСБ.

„България е втора година в дефлация, икономиката върви надолу, две поредни тримесечия спада потреблението на хранителните стоки, намалява общият доход и общият разход на домакинствата, средната заплата за страната расте с по-малко от 2%. Това са данни, които някой трябва да оценява”, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
до 151 преди 9 години
Абе ***, къде в ЕС някой се пазари за заплатата си. Там е обявено колко е и за какво кандидатстваш. Да не говорим, че то е 10 пъти повече от това, за което се "спазариш" в България. Там дори не ти се налага да се пазариш, защото е повече от достатъчно това, което се предлага.
114
0
 
0
 
! Отговори
до 140-и преди 9 години
Нито един от тези 2 милиарда човека няма да дойдат в България да бачкат за 500 лв. Те само квартирата не могат да си платят. Работодателите злоупотребяват. Те се възползват безплатно от нашия дом (който струва пари). Един работещ трябва безпроблемно да може да си позволи квартира, храна, дрехи и 2 почивки в годината. В София такива граждани са около 10% от населението, в останалата част на страната - общо под 1%. Държавата е мега пробита и спасението е само ударно увеличение на доходите.
113
0
 
7
 
! Отговори
оха преди 9 години
как няма да искат държавна служба, като заплатата ти е гарантирана всеки месец,една седмица задължително в болнични,коледни и великденски разплащания и някоя служебна екскурзия до япония.
112
0
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Средната работна заплата в България отдавна е по-ниска от тази в Китай.Инвестиции не идват заради липсата на законност и държавност, високата корупция на всички нива на държавната администрация, тромавостта на тази администрация, лошото качество на образованието и квалификацията на кадрите, постоянната промяна на нормативната база, което се е превърнало във форма на държавен рекет.Дребният и средният частен бизнес могат да дават 20-30% по-добри заплати ако държавния рекет отпадне.
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като взимаш 1000лв. ще ходиш ли да гласуваш за 20лв ?
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко идва от хората. Българинът е толкова смотан, че дори не може да се спазари за заплатата си. Ама това е от ниското самочувствие, макар и прикрито, че толкова може.
109
0
 
2
 
! Отговори
Позитивно преди 9 години
Оценката на фактите неможе да е само за себе си.Те се разпознават на фона на тенденциите.Когато съвпадат с тях , тенденциите се задълбочават, от това се задълбочават процесите , а процесите винаги водят до определен резултат.Позитивно гледайте на този факт за минималната работна заплата, защото той съвпада с тенденцията , тази страна да е най бедна , най изостанала и с катастрофални демографски процеси,защото количествените натрупвания водят до революционни качествени промени.
108
0
 
2
 
! Отговори
hahahah преди 9 години
До 143Смешко бьлгарски, толкова си задрьстен че едно елементарно тьрсене чрез гугьл не можеш да направиш. Ето ти сайта en.wikipedia.org/wiki/List_of_minimum_wages_by_countryНе ми казвай че си и толкова неграмотен че не можеш да четеш поне на Английски, Руски и Бьлгарски. Айде сьс здраве ...
107
0
 
7
 
! Отговори
MrJ преди 9 години
До 140 Кви китайци, кви индийци, кви 5 стинки бе?Наши западноевропейски партньори, решиха да спестят некой леф, резнаха ни поръчките и хайде за Китай, от там им върнаха стока с 40% брак, след това се пробваха с Индия, от там им пратиха продукт за който беше нужна голяма фантазия за да разбереш, че има нещо общо с мострите и след като се пробваха в Македония, където поръчките бяха изпълнени с месеци закъснение, пак при нас се върнаха с подвити опашки, макар и на още по-високи цени от преди.
106
0
 
26
 
! Отговори
Емо преди 9 години
Истината е, че за работодателите в България важна е бързата и сигурна печалба... работниците са им последна грижа. На работниците се гледа като на хората които взимат от печалбата, а не като на хора, които я изкарват... По същия начин в България гледат и политиците... важни са работодателите защото ТЕ кихат на политиците...
105
1
 
6
 
! Отговори
hahahahh преди 9 години
До 140Поне не и докато китайските и индийските заплати не се изравнят с българските.*************************************************************************Един квалифициран индийски или китайски специалист взема $100 000 на година или около $8000 на месец.
104
0
 
2
 
! Отговори
hahah преди 9 години
Друга част от акциите би трябвало да се разпредели между бьлгарските данькоплатци. Техните пари са били използвани за бизнес начинания. И ние като нация трябва да си гледаме интереса. Кьдето е нашата изгода там са и нашите приятели кога официално кога под сурдинка... Ако некой пак почне да чете за морал, моя сьвет е да отиде в който иска супермаркет и да си вземе хляб и мляко за морала който предлага. Да не всичко е пари, но при капитализма освен пари няма друго нещо.
103
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Производство тука НЯМА ДА ИМА. Поне не и докато китайските и индийските заплати не се изравнят с българските. На света има 2 млрд. човека, които могат да свършат вашата работа за 1/3 от вашата заплата. Това е положението - само туризъм, услуги, и който има акъл да се образова и да предложи интелектуален потенциал.
102
0
 
6
 
! Отговори
hahahhah преди 9 години
С две думи когато си мальк не можеш да предложиш нищо дори и да свалиш заплатите до 1 лев на месец. Бг за нещастие няма средно и малко земеделие. Промишлеността доколкото я имаше вече не сьществува. Инвеститори ще дойдат кога ББ и Менда си видят ушите през крив макарон. Така че какво остава - ами дьржавата би трябвало да се опита да запьлни вакума, да открива малки и средни предприятия и след това да се опита да вьзстанови част от разходите чрез продажба на акции
101
1
 
19
 
! Отговори
hahahah преди 9 години
Работна заплата от 400 лева била много... Добре господа икономисти, я ме светнете как ще сьживите умрялата Бг икономика? Инвеститори - празни приказки на болни мозьци... Я некой от тия болни мозьци да измисли защо некой требва да дойде в Бг - 7 милиона население, работна сила я има я нема 2 милиона. И при това требва да се учи друг език, да се занимаваш с корумпетата на ББ и останалите... Ако идеш в Китай или Индия - един официалиен език и по 600 милиона работна рька...
100
0
 
6
 
! Отговори
§ 22 преди 9 години
Плюс откраднатото от крадливото българско политическо племе БВП скача на 87 % от средния в ЕС.
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
po skoro sa ot 8 do 20 puti po malki zaplatite. ima durjavi kat oshevciq kudeto 20000euro e normalna zaplata
98
0
 
8
 
! Отговори
Харалампито преди 9 години
До ЧиновникЗаконите трябва да се спазват,това е така! Но за най-малките фирма с по 1, 2 или 3-*** човека трябва да се опростят правилата. Малките фирми нямат пари за да назначат служител, който да се занимава само със следенето на всичките формални, но задължителни законови изисквания! Какъв график на отпуските,какви 5 лева,след като си семейна фирма и бачкаш с жена си и синовете си!И още нещо-ако ме задължат със закон да плащам примерно 1000лв заплата, то със сигурност ще заработя съвсем сам!
97
0
 
2
 
! Отговори
Мраз преди 9 години
Тук всеки мрази другите-работниците-шефа, шефа-тях, данъчния, този-инзи, данъчният също и т.н.л А някой отгоре гледа и се смее на глупостта ни. Ама него не го мразим-не го знаем кой е. Разделяй и владей!
96
2
 
9
 
! Отговори
фен преди 9 години
Абе голяма мизерия е в Бойковистан !