ДКЕВР не готви скок на тока от Нова година

Законовите промени не били достатъчни за независимост на регулатора
Обновена: 27 ное 2014 14:27 | 27 ное 2014 12:26, Веселина Йорданова
34
ДКЕВР не готви скок на тока от Нова година
Снимка: flickr

Не се предвижда поскъпване на тока от Нова година за момента, стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор ДКЕВР Светла Тодорова пред БНР.

“От основните играчи в сектора нямаме такива заявления, но имаме от централи с комбинирано производство, както и от топлофикации. За момента политиката ни е да не одобряваме промени в цените. Освен ако не се появи нещо, което е очевидно наложително да бъде направено, считаме, че могат да се намерят резерви следващите един-два месеца, докато видим какво ще стане с цената на природния газ“, заяви тя.

Още по темата
Тодорова коментира, че предлаганите промени в Закона за енергетиката са положителни, но не са достатъчни  за това тя да стане наистина независим орган.

Промените предвиждат ново име, нова структура и нова процедура за избор на председател на ДКЕВР.

Основните моменти в тези промени са членовете на комисията да бъдат избирани от НС, ДКЕВР да бъде разделена на два подсъстава, които да заседават самостоятелно – по въпроси, свързани с ВиК регулирането и по въпросите на енергетиката.

Третият момент е известна финансова самостоятелност, което се състои в това, предложеният бюджет от Комисията да не бъде коригиран от Министерството на финансите, както сега се прави, обясни председателят на ДКЕВР. Тодорова обясни, че финансирането на комисията практически не идва от бюджетни средства, а от лицензионни такси, които плащат регулираните предприятия.

По думите й разделянето на ДКЕВР на две е компромисен вариант в резултат на доклад на Световната банка, който строго препоръчва комисията да се раздели на два регулатора.

“Тъй като е скъпо удоволствие да бъде създадена нова администрация, затова беше предложен настоящият вариант, в който в рамките на настоящата комисия да бъдат образувани тези два състава. Действително от гледна точка на заседания това ще доведе до оптимизиране на работата на комисията, но има два въпроса, които не са решени. Първият е, че председателят на комисията участва във всички заседания, но има и много други задължения, които са свързани с администриране, финансови въпроси, организацията на работата, така че той е доста по-ангажиран”, заяви тя.

По думите й вторият въпрос е свързан с администрацията, която в сегашния си състав не била в състояние да се справи с обема на работа, който комисията има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
колио 28 преди 9 години
Ако гледам твоита сметка то излиза че средния разход наток на човек при 6милиона е 6 лева на месец а при 7.5 милиона4.5лв.зада продадат ерп тата ток за 1 милярд ако не можеш да смяташ ползваи калкулатор,ако неможеш и това как си се научил да пишеш или можеш да смяташ но ти плащат от ивестициите за 80 милиона.
27
0
 
1
 
! Отговори
колио до 28 преди 9 години
Етоти простата сметка аз има тричлено семеиство и за отопление охлаждане и електроуреди сметките ми варират от 100до200 лева в зависмс от сезона средно 150лв на месец което ще рече 1800лвгодишно или 600лв на калпак по 6 мильона калпака е равно на 3.6 милиарда ако има още толкова пром потребление7.8 милярда за по просто 8. Като се има предвид че 99 % от Тока го копуват за 5 ст.после го продават за 20ст значи чисто си изннаспо милярд евро и инвестирад рзликата от 80милиона да замажат очите на ба
26
0
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
Ако си мислиш, че ми се живее в тази изродена среда и ме е страх да изляза на протест, жестоко се лъжеш! Хората са го казали, по-добре мъка с край отколкото ужас без край! И Бате Бойко ще набие 50 или 100 хиляди? Нека опита да видим след това как Майдана на него и президентчето му ще им гостува! Народа много търпя кражбите им и на тези преди него. Няма повече накъде! Отчаяния човек е по страшен от смелия. Той няма изход освен достоен живот или ....
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Граждани, моля ви, плащайте си редовно сметките. Не бъдете като м*тите.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами като превърнахте ДКЕВР в прокуратура как да ви стигат парите? В съда имате 1300 дела- кой ще плаща разноските по тях? Много ви добра правната политика, та затова няма да ви стигат парите.
23
3
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
За повечето неща си прав, но относно митът за изнасяните от ЕРП-тата милиради, ще те светна, че сметката за ток за година, която плащат всички българи (на трите ЕРП-та общо) е около 1 млрд. От цялата тази сума в ЕРП-тата отиват между 1 и 2%, което веднага прави не повече от 10-20 млн (или средно на ЕРП - по 4-7 млн да обобщим грубо). С тези пари трябва да се поддържа мрежата. Не са чак толкова много, нали.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В другите медии има две новини за хора самоубили се от бедност.Днес ,къде са новините?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако си мислите, че полицията ще ви гали с пера по главите, или ще ви прегръща като миналогодишните летни ***, много се лъжете...Така е! Бате Боко е българският Пиночет. Лошото за него и полицията е, че след като набият балъците, те ще поумнеят. така е било преди 9 септември - бой, рязане на глави и хоро около труповете на партизаните, главно гимназисти. След 9 септември - малко останали живи полицаи. както и техните началници, съдии, прокурори , депутати, банкери, *** и прочие ***.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам нищо против да плащам по-скъп ток ако имам вина за това! Кой извади договорите с Мариците? Никой! Кой продаде последните 33% от ЕРПтата? Борисов. Кой подписа договорите с ВЕИ и Слънчевите за 800лв мегават, че Цветелина и В.Златев печелят милиони? Борисов. Краен срок бе 2016?!? Всяко ЕРП изнася по 1 милиард на година. Някой да ги спря? Никой! Заща аз да плащам за тока и КТБ в което ограбване Борисов има участие? Защо? Не му ли покажем решителност ще иска още. Ненаситен и жесток към народа е
19
0
 
8
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До отвратена Точно така, и аз мисля че трябва тока да се вдигне най.малко с 50%. Тогава дано тоя *** народ се сети да протестира. Явно увеличения от по 10-тина % са нищо, хората са си богати, не им пука, плащат и си свиркат. Вдигайте тока беее, айде, 50% и нагоре!!!!!!!
18
0
 
11
 
! Отговори
отвратена преди 9 години
да го вдигнат 10 пъти и всичко ще си дойде на място. с по една по-дебела дряновица и ги измитаме самозабравили се, продажни политици долни.докопват се до парламента на държавна ясла,и започват да ми дават акъл,как да живеем 4 членно семейство с 600 лв на месец,гадове долни.този народ е мазохис-избра този когото измете преди повече от година хак му е,остана да върнат дянков и цирка ще е пълен
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една искра трябва само! А тук един плаши, че полицията щяла да бие. Абе ***, първиат пребит ще отприщи токава ярост както при изритването на Тиквата, че последствията ще бъдат непредвидими! И никаква охрана нама да спаси него и тези които ще го подкрепят. Какво, ще стрелят по хората ли? Хайде да видим какво ще стани след това!
16
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Анонимен 14. Ти заплашваш ли тук?? А?? Нали се сещаш че не само полицията може да бие!! Нека излезнат по няколко хиляди души едновременно в големите градове да ги видим милиционречетата кво ще правят.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКВЕР ще направят това, което им нареди Боко Тиквата, а той пък - това, което му наредят евреите на Сорос.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По времето на Ореха имаше протести, както се разбра платени от Тиквока. Той ни плашеше, че ако не дойде на власт загиваме, банките фалират, пада борда и отиваме в нищото. Дойде Тиквата и сво стана? Безмилостно и безумно започна ристрикции и теглене на милиарди, а Ореха щеше да изтегли само 900 милиона. Разберете, оставим ли го да се говри с нас, а той го правеше 3.5 години, живота ни ще стане Ад. Вдигне ли тока му гарантирам такова изритване което в сравнение с първото ще и като лавина!
13
0
 
14
 
! Отговори
fck преди 9 години
идва идва идва съдния ден. И ще си платите прескъпо всички гадове , мутри и политици и псевдо министърчета както и сервитьорчета президенти . Ще се вдигаме скоро !
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По въпроса за евентуални протести: Ако си мислите, че полицията ще ви гали с пера по главите, или ще ви прегръща като миналогодишните летни ***, много се лъжете. Сега се гответе за яка тупаница
11
1
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Коя точно сграда ще подпалиш. Уточни. Кой според теб вдига тока ?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе прави изводи за българския народ (и за каквото и да е друго) на базата на имитатори на обществено мнение в медии на хранилка към чужди държави или на базата на манипулирани избори.
9
0
 
14
 
! Отговори
Подбудителство преди 9 години
Е докога увеличение? При 340 лв минимална заплата? Докога?Тока постоянно помпа инфлацията. Сметката все по-уверено се доближава до минималната РЗ и накрая ще избухне балона.Увеличението на тока трябва да се третира като Подбудителство към насилие и война и застрашава установения Държавен демократичен режим!