Българинът си обича държавата, но не иска да спазва законите!

По-интересното от прегледа на печата на 2 декември
2 дек 2014 07:00,
47
Българинът си обича държавата, но не иска да спазва законите!
Снимка: Архив, Булфото

Българинът си обича държавата, но последното нещо, което би искал, е да спазва законите. До този извод достига в интервю за "Монитор" Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност. Той е категоричен, че корупцията е двустранен процес.

"Ако говорим само за едната страна, която и да е била тя, другата страна е някак си спокойна и казва - значи мога да продължа, мога да върша това престъпление, другият ще бъде под наблюдение, другият ще бъде наказан. Добре е хората да разберат, че и те носят отговорност и това е първото стъпало - да отказват.

Второто стъпало е да подават тези сигнали. Моята практика показва, че сигналите се подават от чужденци. Да станем и ние европейци и да подаваме сигнали", апелира Стратиев.

Експертът коментира, че събираемостта на глобите от нарушенията по пътя също е ниска - едва под 50%.

"Всеки втори нарушител у нас си пътува безнаказано, независимо че нарушението е установено и контролните органи са работили. Вместо да вдигаме глобите, нека да събираме тези, които вече са наложени.

Десет процента от здравната вноска остава за пациента. Парите ще отиват в индивидуалната партида на всеки осигурен.  Очаква се промяната да влезе в сила от средата на 2015 г. Следваме модела на Германия и Холандия. Тези акценти "Труд" извежда като водещи от интервю със Стоян Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Промените предвиждат 25 процента от парите от личното участие в здравната вноска да отиват в индивидуалната партидна сметка на българина и той да определя за какво да се харчат. "Т.е. при заплата от 500 лв. за здраве се отделят 40 лв. От тях 24 лв. внася работодателят, а 16 лв. - работникът. Т.е. 25 процента от 16-те лева или 4 лева /10 процента от цялата вноска - б.а./ ще са само за пациента и ако той не ги ползва, ще му се натрупват, докато в един момент му потрябват. А при този служител, който се осигурява върху 1500 лв., всеки месец ще му се заделят по 12 лв., които ще са само за него.

Той например може да реши да ги оползотвори за преглед, без да чака за направление, а останалите пари от вноската му ще отиват в национален солидарен фонд. В Германия ефектът от натрупването от личните партиди годишно е 20 млрд. евро., надяваме се при нас да е около 50 млн. лв.", казва Тонев.

"Трябва да се създаде фонд за бързо справяне с епидемии", апелира от страниците на "24 часа" проф. Пламен Моллов, директор на Българската агенция по безопасност на храните. Според него такъв фонд може да бъде финансиран по най-различни начини.

"Проучваме опита на други европейски страни. Но съм убеден, че ако имаме достатъчно финансов ресурс още в началото, когато установихме болестта /син език - б.а./, загубите щяха да бъдат по-малки", казва Моллов. Той е категоричен, че има нужда и от нов закон за храните.

"Старият не отговаря на изискванията, той е отпреди влизането в ЕС. С него не можем да прилагаме актуални санкции, свързани с новия регламент за етикирането", отбелязва още експертът.

От страниците на "Сега" Кристина Цветанска, председател на Асоциацията на консултантите по европейски програми, апелира: "За да не се повтори сегашният сценарий за загуба на много пари и в следващия програмен период, ние предлагаме процедурите за кандидатстване да бъдат открити още през януари, въпреки че самите програми не са одобрени. Някой би казал, че ще се създаде риск за бюджета, но това не е така. Обикновено кандидатстването става в рамките на 2-3 месеца, оценката отнема още толкова. Така че до сключване на договори ще се стигне през юли-август.

Обратно, ако държавата стартира първите процедури, след като получи одобрение на програмите евентуално през юни, това би довело до сериозно изоставане и ще има първи договори за финансиране чак през 2016 г. А това време е ценно както за общините, така и за фирмите и изобщо за всички. И рискуваме да повторим грешките и загубата от настоящия програмен период."
 
"Основен стратегически приоритет за България трябва да бъде приемането ни в еврозоната, защото така ще имаме възможност да използваме предвидените европейски механизми за реагиране при кризи и ще имаме по-добра защита на икономиката от сътресения", съветва в интервю за "Стандарт" Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор.

"Плюс за България ще бъде сигурността и предвидимостта относно надзора на банките у нас. ЕЦБ ще упражнява директен надзор върху българските банки заедно с националните компетентни органи. Но ЕЦБ има и директни правомощия за намеса в кризисни ситуации. Това ще сведе до минимум възможностите една банка да изпадне в затруднено положение", аргументира се Мавродиев.

772 лева такса ще трябва да платят вложители на КТБ, които решат да изтеглят цялата си гарантирана от закона сума от 196 000 лева още на 4 декември, пресмята "Стандарт". Начислението ще е по-малко ако се направи предварителна заявка.
 
От 60 до 100 евро на ден получават екскурзоводите с чужди езици в страната, отбелязва пред "Труд" Николай Миндов, шеф на Асоциацията на екскурзоводите в България. Тази професия се оказва с най-висока почасова ставка измежду всички сезонни дейности, свързани с туризма. Далече по-скромно е заплащането заготвачи и сервитьори, макар да има дефицит за квалифицирани кадри при тях, показва проучване на изданието.

"Наградата от ЮНЕСКО за София е признание и за града, и за киното ни", казва в интервю за "24 часа" Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Според нея има ренесанс на българското кино, което е на високо ниво. Бокова е категорична и в това, че България трябва да запази автентичността на историческото си наследство, ако иска да развива културен туризъм.

"Местните хора трябва да разберат, че единствено идентичността, опазването на критериите на Конвенцията за световното наследство може да запази интереса към паметниците като Несебър, парка "Пирин", Свещари или Боянската църква. Едно евентуално излизане от списъка с обекти на културно наследство ще има пагубни последици и за туристическия поток, и за престижа на България", смята Бокова.

Пред "Преса" Бокова споделя и за преживяванията си в Ирак: "Посетих лагер за бежанци, както ние ги наричаме в ООН вътрешни бежанци, които са в рамките на държавата край Багдат. Освен иракчани, имаше йезуити, сирийци, палестинци, които са избягали от своите територии. Беше трогателно... Всъщност аз посетих този лагер, за да поставя основната тухла за строежа на основно училище там - ЮНЕСКО ще го вдигне с помощта на фондация, с която работим. Направихме много трогателно тържество с представители от този лагер. Това бяха обикновени хора. Основно млади семейства, с деца и младежи, които няма къде да учат, безработни. Много от децата ми подариха техни рисунки, но тревожното е, че на повечето от тях бяха изобразени хора с пистолети, с оръжия, които те са виждали насочени към родителите им. Много е страшно!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
жоро преди 9 години
Време е Стратиев да си ходи! Главната причина за ниската събираемост на глобите е , че се отклоняват към джоба на корумпирания държавен служител! Нарочно искат да има по-високи глоби и пречки в обжалването, за да могат да крадат по-лесно! Да има повече причини за крадене! При по-качествени шофьори, ще има и по-малко нарушения!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5000 LV. NA POLIZITE NA MESEZ--ZAKONA SHTE BADE PRILOGEN S PALNA SILA.
32
0
 
1
 
! Отговори
ако наистина преди 9 години
обичаме страната си ще я изправим на крака- 1. поддържане на българска икономика с ползване избирателно на българско производство2.Опазване на природните ни дадености3.почивка избирателно в нашите курорти4.масово гласуване и уважение към институциите !
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До alksArmiata na zakonotvorci. ministri, darjavni chinovnici e ogromna. Vsichki tezi paraziti sa gladni za bogatstva. iskat da imat da iadat i da piat bogato. Zatova sa 80% ot zakonite/ - danosiat prihodi na darjavnite paraziti a ne da vkarat red i disciplina v darjavata.V mafiotska Balgaria niama zakon bez vrata prez koiato se izmakvat samo tezi koito praviat zakonite i tezi koito plashtat s kradeni pariDarjavata e za BOMBA i vsichko da zapochne otnachalo s novi hora i novo saznanie
30
1
 
0
 
! Отговори
alkap преди 9 години
ZDVP- trqq se preimenuva Absurda za dvijenie po putistata
29
1
 
4
 
! Отговори
htd преди 9 години
Направиха сумати закони за един човек.Как аз да спазвам зкони които неса в полза на оществото? Така ценноста на всички закони се принизява. Законно ни ограбват и ни обясняват , че всичко е наред.
28
0
 
4
 
! Отговори
alks преди 9 години
"ЗАКОНА" плащаш че не ползваш функции на колата ти- фарове и плащаш за телефонен разговор еми това е доилка драги зрители. Който мисли да изпълнява да се замисли преди това
27
0
 
7
 
! Отговори
3333 преди 9 години
Аз не съм против пътните полицаи разбира се малки са им заплатите.Но нека действително да си изпълняват служебните задължения. А именно да спират от движение опасните за движението МПС , технически не изправните ,пияните водачи, и наркоманите. Нека нарушителите да не се чустват безнаказани .
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква държава бе хора , ние отдавна сме само територия !?!?Продадоха ни на западни компании и търговски вериги и сега само смучат от нас .Вижте какво стана с Южен поток и Белене , така сме се нагъзили на Сащ и Еврогейците ,че даже слънцето ни огрява на*ания *** .
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zakonite sa za bednite da glasyvat za bogatite da im razkajat igrata s*ni mytri depytati prestapnici .
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
алооо,писача на идиотската статия по-горе:член от НПК:-ако някой по НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ,причини смъртта на един или повечехора,наказанието е от 6 до 9 години затвор!и допълнение:-ако това деяние е извършено под въздействието на алкохол или другоупойващо вещество,то наказението се удължава от 3 до 5 години!та ТЕЗИ ЗАКОНИ ЛИ ИМАШ ВПРЕДВИД!нека ченгетата и техните "спасители" съдиитепърво да спазват законитеи ПОСЛЕ ДА СЕ ОПРАВДАВАТ!защото присъди се издават на база събрани ДОКАЗАТЕЛСТВА!
23
1
 
6
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обичам страната мразя държавниците. Продажна ***
21
0
 
5
 
! Отговори
Уточнител преди 9 години
Българинът си обича страната, но това с държавата, повярвайте, няма как да стане!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да си спазвал законите, и пак да те спрат и да се мъчат да ти вземат парите. Това сега как се нарича а тоя експерт да каже. Той трябва да е специалист много такива неща трябва да е виждал. Не може в цял свят катаджиите да са на пътя и от далеч да се виждат по маркировката си, а тук да са скрити по храстите и хората да са стресирани от тях. Първото стъпало с което катаджиите застрашават движението е това, напрежението което създават у хората с непозволените си действия.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-после вече и нещо смислено в здравното осигуряване.
18
1
 
10
 
! Отговори
SkF преди 9 години
Ще се дават подкупи - ВЪШКАРИ НЕЩАСТНИ,АКО НИ ГЛОБЯТ В МЕСЕЦА ЕДИН ПЪТ ЩЕ СЕ ЧУДИМ КАК ДА ГО ПЛАТИМ...НЕ НИ СТИГАТ МИЗЕРНИТЕ ЗАПЛАТКИ - ЗА ТОВА ПО-ДОБРЕ НА ПРАСЕТО 20-50ЛВ ОТКОЛКОТО НА ДЪРЖАВАТА 100/200/300 И 16ЛВ ТАКСА В БАНКАТА! *** ДОЛНА И ГНУСНА ДЪРЖАВА
17
3
 
21
 
! Отговори
Жос преди 9 години
Едва ли някой нормален човек ще обича тази държава.Тук всичко се подчинява на експлоатацията на обикновените хора.Олигарси, като Домусчиев вече са на мода да бъдат за пример и етикеция.Само глупаците могат да им вярват и възхищават.Не случайно над 3 милиона българи са зад граница.Дано никога не се върнат в тази комунистическа свинщина....
16
1
 
8
 
! Отговори
Не ми се обясняваите преди 9 години
Не ми се обяснявайте ами Орешарски и Станишев в затвора заради парите дето опропастиха от КТБ заради "Южен ПОТОП'.И целото ДС на кладата пред парламенто да бъде изгорено за назидание!
15
0
 
9
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Да се подават сигнали........Да но като подадеш сигнал първо те питат как се казваш.Анонимни сигнали не се приемат.В много държави има номер за такива сигнали и те са анонимни.Тук анонимноста е " гарантирана". Отидете в Инспекция по труда.Първо те питат име и къде работиш, после отиват при шефа и казват имаме сигнал от този и казват как " да се реши проблема". Така е навсякъде.Защо в Словения не може да дадеш подкуп на полицай.?