Уникален ръкописен сборник от 1745 г. откриха в Троянския манастир

Книгата е образец на калиграфското изкуство
3 дек 2014 11:53, Елка Василева
3
Уникален ръкописен сборник от 1745 г. откриха в Троянския манастир
Снимка: БТА

В Троянския манастир откриха изгубения и дълго търсен Троянски Дамаскин - уникален ръкописен възрожденски сборник от 1745 година, съобщи за БТА игуменът на манастира епископ Сионий.

Според игумена книгата, която е калиграфски образец от старобългарската книжовна школа, е на повече от 260 години и е напълно запазена. Сборникът е от особен интерес не само за монашеското братство, но и за българската историография, посочи духовникът.

Епископ Сионий разказа, че сборникът, за който се знае, че е притежание на Троянската света обител, е търсен в годините от монасите и се е смятало, че е загубен или унищожен.

Ценната книга е открита случайно в средата на ноември тази година при разчистване в една от стаите в старото западно крило на Троянския манастир, което от години не се използва.

Монасите и семинаристи, които почиствали района тогава, се натъкнали на запазена старобългарска книга без корици. Игуменът я разлистил, зачел се в старобългарския текст и разпознал търсения с години сборник. На ръкописа пишело Троянски Дамаскин и ясно се разчита годината 1745. Сборникът се нарича Дамаскин, защото в него се съдържат предимно поучения от Св. Йоан Дамаскин от Дамаск, обясни епископ Сионий.

Предстои текстът с библейски притчи, разкази, поучения да бъде разчетен и книгата ще бъде предоставена за обработка на проф. Аксиния Джурова.

Дядо Сионий открои, че едната част на книгата е наречена Дидаскалия и представлява
известно възрожденско писание, което означава "поучение к православной и християнско веру" - както се чете от текста.

Дидаскалията е "На Теофан инок /монах/ и представлява поучение към православното Христово сказание за православната вяра, събрано в общ сборник“, разказа дядо Сионий.

Друга притча в сборника е озаглавена "За праведните мъже и философи" и тя започва с "Който казва и който слуша файда има. Отче благослови. Праведният човек е мъдрец и на дела го показва".

В книгата има десетки рисунки – всичките цветни, на много от страниците има отбелязвания, преписки, препратки, отметки, стъпки в червен цвят, разказа игуменът на Троянския манастир.

"Безспорен е фактът, че книгата е стара, написана на старобългарски и е ръчна изработка. Тя е образец на калиграфското изкуство, съдържа 285 листа, някои от които е открито, че липсват. Страниците й са номерирани с букви, като на всяка буква отговоря цифра. В старобългарската практика няма арабски цифри, има буквена стойност на цифрите и в открития Троянски Дамаскин това ясно се вижда. Книгата е писана на специална хартия, най-вероятно доставена от Венеция, защото е с отлични качества и се е съхранила 269 години, не е изсъхнала, не се рони, не е пожълтяла много и е запазила качествата си и текста. Хартията има свой печат, който ясно личи с просто око на светлина. Разчита се печат на хартията - П.Д", който ясно личи, разказа игуменът на манастира дядо Сионий.

Известно е, че в своята дълговековна история Троянският манастир е съхранявал много ръкописни книги, но в годините много са унищожени или изнесени. За някои от тях е останало само името в опис в манастирската библиотека. Книгата може да се нарече, че е една притча на Теофан монаха. Тя ще е още един ценен експонат в напълно възстановената манастирска библиотека, който ще стане достъпен за вярващите и за изследователите, допълни епископът на Троянската света обител.

Откритият Троянски Дамаскин е най-ценният подарък за манастира пред Коледните празници, защото е дар за братството и книгата носи мъдростта на вярата, съхранена през вековете, доказателство за вечността на божието слово, коментира дядо Сионий.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
кали преди 9 години
Това е свещен канон , реликва за българите !!!Мотиви от християнското вероучение !!!
2
0
 
3
 
! Отговори
Mda преди 9 години
Да бе, не знаят.. :) Много добре са се ориентирали като са скрили и продължават да крият подобни писменни документи. Много народ се оглежда и продава това богатство на други които го трупат и един ден... го съсипват.Простотията на вековете, ценното палим/рушим и продаваме, а златото го трупаме все едно мед ще почне да капе от него след време :) ТЦ, няма да почне .. ще има нови открития, нови ценностни системи и метала ще се превърне в *** ..метал.
1
1
 
6
 
! Отговори
ot realnia sviat преди 9 години
Da si razchistiat i drugite stai! Izumena sam, monasi , da ne znaiat kakvo imat v manastira si?!