Започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ

Възстановяването на сумите ще става чрез 1134 клона на девет банки
Обновена: 4 дек 2014 09:48 | 4 дек 2014 07:07, Бойчо Попов
14
Започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ
Снимка: архив Булфото

От днес започва изплащането на гарантираните депозити на вложителите в лишената от банков лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ).

Изплащането на влоговете (което ще е възможно в срок до пет години) ще става чрез 1134 клона на девет търговски банки. Припомняме, че гарантираните депозити са на около 255 000 вложители, а общата сума на гарантираните сметки възлиза на около 3,7 млрд. лева. Затова и мерките за сигурност ще са изключителни.

Още по темата

От днес по една патрулна кола ще стои пред по-големите клонове и регионалните банкови дирекции, а пред по-малките клонове и офиси ще дежури поне един полицай. Специалните засилени мерки за сигурност при старта на плащанията бяха разпоредени със специална заповед от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. В самите банкови клонове също ще бъде увеличена охраната, а в офисите ще работят повече служители, отколкото обикновено, за да може обслужването да е по-бързо.

Според инструкциите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) гражданите и фирмите, които имат да получават гарантирани депозити, са разпределени между деветте банки на базата на последната цифра в своят единен граждански номер или БУЛСТАТ (за фирми).

Тези, при които тази цифра е нула, ще отиват в "Банка ДСК", тези с 1 са при ОББ, с 2 - при Пощенска банка, с 3 - при "Райфайзенбанк България", с 4 - при "Алианц Банк България", с 5 и 6 - при "УниКредит Булбанк", със 7 - при Централна кооперативна банка, с 8 - при СИБАНК, а с 9 - при Първа инвестиционна банка. В ПИБ с влоговете си от Корпоративна банка ще могат да се разпореждат и чуждестранните юридически и физически лица.

За да може един гражданин до получи своя гарантиран влог, трябва да отиде в клона на банката, която му е определена като обслужваща, и да покаже личната си карта. Що се отнася до фирмите, лицата, които ги управляват и представляват, са длъжни да носят актуални удостоверения за регистрация по БУЛСТАТ.

При изплащането вложителите имат три възможности, с които да се разпоредят с гарантираните си лични пари в КТБ и със средствата на фирмите, които управляват. Те могат да ги оставят по сметката в банката, която им е разпределена от фонда, да открият там разплащателна сметка и да прехвърлят средства по сметките си в други банки, или да изтеглят парите си на каса.

В последните два случая обаче може да се наложи плащане на такса. Ако се осъществи само една трансакция през системата за разплащане "БИСЕРА", то тя ще е безплатна. Ако обаче преводът е през системата РИНГС, таксата възлиза на 12 лева. За всеки следващ превод след първия - независимо от платежната система, през която е направен, клиентът ще плаща такса според тарифата на обслужващата банка

Що се отнася до тегленето на пари на каса - независимо от сумата, таксата е 3 лева, ако сумата е до 3 хил. лв. Ако в брой се изтеглят между 3 хил. и 20 хил. лв., таксата е 3 лв., плюс 0,2%, които се начисляват върху горницата над 3 хил. лева.

Според официалната информация на Фонда за гарантиране на влоговете по-големи суми от 20 000 лв. няма да могат да се теглят без предварителна заявка.

Още по темата четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: депозитиКТБизплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
5
 
! Отговори
znam li преди 9 години
TAKSI TAKSI TAKSI I PAK TAKSI ARE SIKTIR BE
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A на тези на които им завършва ЕГН на 0 в коя банка са ?????????????????????????????
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изплащат влоговете в КТБ в пари? А на нас-старите жилищни вложители-влоговете ни ги изплатиха в ЛИХВОТОЧКИ. КаК така-за едни вложители -пари, а за други ЛИХВОТОЧКИ. ОТВРАТ-ЗА ЕДНИ ПАРИ,, ЗА ДРУГИ ЛИХВОТОЧКИ
11
0
 
11
 
! Отговори
цитат преди 9 години
Васил Левски "Не се полъгвайте, че тези, които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези парите са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате."
10
3
 
5
 
! Отговори
бай иван шефа преди 9 години
Бре, доста мои подчинени си взеха отпуск през този ден. Ха,ха,ха...
9
0
 
8
 
! Отговори
от 5 преди 9 години
Тук в Лозенец до Черни Връх и Дж. Баучер имаше по 4-5. Но сигурно в центъра е по-натоварено. Но знаейки нашата народопсихология сигурно в последният ден след 5год. ще има по-големи опашки от сега :))
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сутрента като минавах видях и как гражданите поемат контрола в свои ръце по български бяха започнали и списъци да правят кой кога е дошъл и кога му идва реда
7
0
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
4-5 човека имаше един час преди да отвори банката.
6
1
 
11
 
! Отговори
Да дадем урок преди 9 години
Нека да дадем урок на медиите, които и са в очаквания за сензации, целящи дестабилизиране на банковата система в страната.
5
2
 
10
 
! Отговори
от ... преди 9 години
Има по 4-5 човека пред банка.. Нищо работа
4
0
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
Има ли опашки? След малко минавам край няколко банки и ще видя де. Аз не съм от Ктб, но дано има отделни опашки за ктб и нормалните клиенти, че ще се караме иначе.
3
8
 
9
 
! Отговори
Да попитам: преди 9 години
Веждичкааа, изгоряха ли ти паричките ?
2
1
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Юруш на маслините ! :)
1
9
 
14
 
! Отговори
az преди 9 години
От 4 сутринта чакам и опашката е по-голяма от тази за банани през соца.