Москов и Вучков готови с общи действия срещу нападенията над лекари

Медици и полицаи ще синхронизират посещенията си в рискови райони
19
Москов и Вучков готови с общи действия срещу нападенията над лекари
Снимка: Булфото

Здравният министър Петър Москов и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подписаха заповед за съвместни действия срещу нападенията над екипи на Спешна помощ, съобщават от МЗ.

Това е станало по време на извънредна срещу между двамата. На нея Москов и Вучков подписаха съвместна заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат колективни  действия за локализиране на местата, където в периода 2013 – 2014 г. са констатирани прояви на насилие над спешни медици.

Още по темата
Със заповедта на директорите ще бъде извършено синхронизиране на дейността на екипите на Центровете и филиалите за спешна помощ, съответно със структурите на МВР по региони – при посещения на спешни екипи в локализираните „рискови“  населени места.

На 10 декември, сряда, ще се проведе среща между министър Москов и представители на ромските общности, както и с членове на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ във връзка с поемане на ясен ангажимент за съдействие спрямо екипите на спешна помощ, отчитат от здравното министерство.

Както Dnes.bg съобщи, в неделя здравният министър Петър Москов се закани, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки 174 са станали в такива квартали.

"Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", отсече Москов в отговор на критиките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички в страната.

Мнението на здравния министър обаче ядоса БХК, които определиха заканите му като расистки. В писмо до медиите от организацията определят думите на Москов не просто като погазване на закона и фундаменталния етичен стандарт на медицината – Хипократовата клетва, но и като груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли най после да забранят БХК или поне да им теглят един хубав ...... масаж по цялото тяло!Група , дразнещи с изявите си целия български народ!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Otde-nakude shte se angazjira i natovarva s razhodi politsijata da pazi lekarite i da se harchat sredstva zaradi tsiganskata prestupnost. Politsijata ni i bez tova ima dostatuchno rabota. PO-SKORO - VAV VSJAKA LINEJKA DA SE POSTAVI PO EDIN TSIGANOZASHTITNIK OT HELZINKSKIJA KOMITET V BJAL HALAT, KOJTO DA MILVA I USPOKOJAVA SKUPITE NI MURGAVI, INTEGRIRASHTI SE VECHE NJAKOLKO VEKA, SUNARODNITSI.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12A-a, ne, ne da budat ekstradirani, ta i raznoskite da im poemem. Fashisti i rasisti navsjakade bivat sudeni. Zatova i tija za rasova diskriminatsija na bulgarite da budat osudeni i predostavenni v zatvora na tehnite ljubimtsi, koito ejechasno da gi obgrizjvat!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 9A kakvo e pravilo miloto 30-godishno "tsiganCHE" taka blizo zad manevrirashtata linejka? Manevra ne se pravi sas 100 km. skorost! Zashto ne e spazvalo DISTANTSIJA? Ili za tsiganite- motoristi ne vazji zakonat za putishtata? Kakto i nikalvi drugi zakoni i grazjdanski zadulzzjnija. Vchera 3 momicheta - tsigancheta na po 6-9 godimi tsjal den se shljaeha po spirkite na tramvaj 6, 11, 12 i naglo P U S H E H A! Za da pushat durzjavata im dava ot nashite pensii po 50 lv. Stiga veche!
11
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Петко Сертов вече втори ден е в нелегална борба срещу нападателите , а тези само приказват !
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самият факт ,че БХК мълчи за изнасиленото в Дебелт дете говори ,че това е една профашистка и човеконенавистна организация. Тя трябва да бъде забранена в България , а членовете и - екстрадирани.
9
0
 
14
 
! Отговори
Х преди 9 години
Има една гатанка която я зная от пра-дядо си"Лъже,краде и въшки има"що е то?Невярвам и една буква от това което каза .Той сигурно няма книжка,а и да има е купена.Откъде да знае ,че трябва да спазва дистанция.Ами ако шофьора беше спрял за да не прегази човек и тогава ли ще го изкарат виновен.Защо ако спреш пред дупка трябва да даваш на заден ход?
8
0
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Другия път да си викнат катафалка. Тя кара само на преден ход. Хората умират да се возят на катафалка.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Из интернет отново се разнася онази история за Чочоолу и танковата атака в Столипиново в края на 70-те. Комунист е бил тоя, не го защитавам хич, но трябва ей така в 2-3 махали да се влезне с бойна техника, да се сринат няколко къщи и да видим дали ще посягат!
6
0
 
23
 
! Отговори
Бай Тошо преди 9 години
Господи, какво направи този народ ,със собствената си държава , Господи !!!!!!!!!
5
0
 
34
 
! Отговори
Пешо циганина преди 9 години
А БЕ,*** ОТ БХК. Къде е правовата държава за хилядите болни и възрастни хора от селца и паланки,които всеки ден са обект на побои,кражби,изнассилвания и дори улийства от страна на любимите ви ***. И не се крийте зад високопарните фрази и принципи за човешки права и толерантност. Къде е толерантността към въпросните беззащитни старци? Къде са техните права?А ПОМИСЛИХТЕ ЛИ ЗА ПРАВАТА НА СТОТИЦИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ,КОИТО СА МАЛТРЕТИРАНИ ОТ ВЪПРОСНИТЕ АСОЦИАЛНИ ТИПОВЕ?
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами бабите и дядовците по селата? Или тях господ да ги пази.
3
0
 
16
 
! Отговори
сс преди 9 години
И не по една патрулка , а по две - едната отпред ,другата от зад и да се ескортират докторите , а в близост да се разположи жандармерия със водометна машина и екипировка за безредици , а най накрая няколко лицензирани погребални агенции да извозват труповете !!!Див популизъм господа управляващи , мутри ,умрели седесари и патриотични тарлъци !!
2
0
 
36
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 9 години
Трябва да има много строги закони за нападение срещу длъжностно лице и те да се прилагат ефективно! Не може с всеки лекар да ходи и полицай! Откъде накъде данъкоплатците ще плащат двоен разход за посещение на линейка в *** квартали. При това 90% от тези хора дори не са здравно осигурени. Аз като данъкоплатец не съм съгласен да плащам повече за хора, които не уважават лекарите и обществото като цяло.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е достатъчно! Трябва и пожарна , за да разпръсква с водни струи разбеснелите се роднини на пациента. Иначе и полицаите ще ядат бой.