Реформаторският блок прилича на старото СДС

Преглед на печата на 8 декември
59
Реформаторският блок прилича на старото СДС
Снимка: Булфото

"Няма да жертвам СДС заради лични амбиции", уверява Божидар Лукарски, министър на икономиката и лидер на СДС. В интервю за "Стандарт" той посочва, че СДС се развива вече 25 години, но е запазило своята структура отпреди 11 - 12 години и “както виждаме, не е изчезнало, даже сега е в управлението”.

Така че въпросите за еволюцията в политиката са доста сложни. "Заради лични амбиции и интереси на някои хора аз не съм готов да пожертвам марката СДС", заявява Лукарски. Според него Реформаторският блок прилича на старото СДС, преди да се превърне в една обща партия. В него различни формации участваха в един съюз. През всичките тези години СДС участваше в различни коалиции, но запази автентичността си и реформаторския облик, посочи министърът на икономиката от кабинета „Борисов 2“.

"Вдигането на най-ниските доходи е всъщност тревожно", коментира на своите страници "Сега". Щом за ден може да се намерят 50 млн. лв. за коледни добавки за пенсионерите, а минималната заплата да се вдигне с 40 лв., за каква устойчивост в социалната сфера говорим? Минималните доходи несъмнено са изключително ниски. За около 200 000, които се трудят срещу минимално заплащане, решението на кабинета ще има пряк ефект. Но колко от тях ще бъдат съкратени, защото някоя фирма ще предпочете да не увеличава разходите си?, пита изданието.

Колко ще бъдат принудени да минат в сивия сектор и да загубят осигурителните си права? Колко още ще се заличи разликата извън София и големите градове между най-нископлатените и средния ешелон служители? Такива анализи и прогнози никога не се правят, когато се вдига механично минималната заплата. Социалната политика на кабинета засега се състои по-скоро в механично рязане на социални плащания и вдигане на минимални прагове без залагане на ясни реформи. Това може да носи ползи за един бюджет, но в дългосрочен план води само до натрупване на проблеми.

"Дори децентрализирана, прокуратурата трябва да остане единна", казва в интервю за "Труд" Боряна Димитрова, заместник главен прокурор. Тя посочва, че в Закона за съдебната власт е записано, че всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор. "Категорични сме, че тази норма трябва да отпадне. С нейната отмяна и с регламентацията, че всяка отделна  прокуратура се ръководи от административния ръководител, ще бъде постигната сериозна децентрализация на системата. Така ще се увеличи значително отговорността на ръководителите. Но дори и да е децентрализирана в сериозна степен, прокуратурата трябва да  остане единна институция, защото в противен случай има опасност да прилага закона непоследователно или по различен начин, пояснява Димитрова.

Ще скачаме на кабинета, докато ГЕРБ и Реформаторският блок не разберат, че щом като търсят нашата подкрепа, е редно да съгласуват спорните назначения. До тях се стигна поради липса на добра комуникация помежду ни, посочва в интервю за "24 часа" Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ. Той отрича да е сделка искането им до оспорените назначения на Орхан Исмаилов в МО и Веселин Пенев в областната администрация на София да бъдат назначени представители на ПФ.

Предложението е дошло от страна на реформаторите. ГЕРБ също са участвали в разговорите. "Идеята бе чрез наши представители да наблюдаваме дейността на Исмаилов и Пенев, да участваме във вземането на решения. Това бе взаимен компромис. Този вариант би гарантирал, че работата на Исмаилов и Пенев ще бъде по-ясна и по-прозрачна", обяснява Каракачанов.

"Не е ясно кой печели и кой губи от задължителното гласуване", коментира "Труд". Нашият опит с изборните правила не е особено насърчителен към подобни експерименти. Досега, който се е захванал да променя изборни правила, е загубил, въпреки че е следвал печеливша логика и аргументи. Достатъчно е да припомним провалите на БСП с мажоритарния елемент, от който спечели ГЕРБ, и преференциалния елемент, от който спечели моделът 15/15. Няма да е чудно, ако задължителното гласуване проработи, което само по себе си не е очевидно, основният губещ да не се окажат ДПС и купувачите на гласове, а малките партии, включително и формацията на патриотите, доколкото необходимият брой гласове за преодоляване на 4% бариера ще се увеличи пропорционално на повишената избирателна активност.

"Противопоставянето в обществото трябва да спре", призовава в интервю за "Монитор" Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя отчита, че е имало сериозни сблъсъци при приемането на правилника за работа на 43-тото народно събрание. Все още има противопоставяне за внесени законопроекти, дори и поведението на някои депутати не се е променило. "Ние сме длъжници на обществото, защото последните месеци и особено последната година и половина парламентът беше с най-нисък рейтинг в историята си", отбелязва Атанасова. Противопоставянето в обществото също трябва да спре. На никого не е от полза да има разделение на хората. Трябва да сме обединени по важните теми.

Увеличават възрастта за пенсия само с 2 месеца, пише на първа страница "Труд". Депутати от ГЕРБ не са съгласни с предложението на Министерството на финансите възрастта за пенсия да се вдигне с 4 месеца от 2015 г. и ще настояват за по-плавно нарастване. Предложението ще бъде внесено между двете четения на проекта за бюджета на НОИ. Целта на депутатите е да намерят компромисно решение, за да осигурят подкрепа при гласуването и да смекчат недоволството на синдикатите. Обсъжда се и възможността възрастта за мъжете да нараства с 1 месец, а за жените - с по 2 месеца.

"Колкото повече взема, по-бедна става. Що е то? България в ЕС", коментира "Сега". Пътят на премиера Бойко Борисов до Брюксел и обратно е застлан с евробанкноти. Отиде за ден, върна се и ни донесе радостната вест, че Еврокомисията се е мобилизирала да налее на България 4,5 млрд. евро, които иначе бихме изтървали след година. Ако не ни даваха европейски пари ("инструменти"), щяхме да сме още по-бедни, но колкото и да вземаме от ЕС, си оставаме бедни, отчита изданието.

На фона на брутен вътрешен продукт от 82 млрд. лв. (над 40 млрд. евро) годишно България не би трябвало да е толкова притеснена за еврофондовете, които в пълния си обем възлизат едва на 1,3 млрд. евро годишно. Хубаво е  да си помага с тях, но е редно да се справя преди всичко със свои сили. Държавата обаче има готовански манталитет и чака някой да й дарява пари, за да ги харчи за свое удобство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
петков преди 9 години
КТ Подкрепа няма да предприеме протестни действия срещу правителството и бюджета за 2015г- така наредиха от америка
30
0
 
5
 
! Отговори
Отдавна вече е факт преди 9 години
"Противопоставянето в обществото", како!Ако не знаеш, вземи най-пресния пример - прочети сред вчерашните материали в "Блиц" историята за ромския ***, който тормози години наред цяло училище в Дебелт! Този "осмокласник" бил с няколко години по-голям от съучениците си - тоест, почти пълнолетен.От години пребива деца, но щом "заякнат" бие отбой и търси по-малки жертви. Директорката не смее "да го притеснява",за да няма ромски протести!резултатът? Изнасилил момче на 11 г. в училищната тоалетна!
29
0
 
3
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
До Нане от Софию-7. Нане е прав. В освободителната война 1877- 1878 година руските войски в България воюваха главно срещу круповски оръдия, американски пушки,,Мартин,,,срещу немски офицери и английски и френски инструктори скрити под турски имена, а когато стигнаха пред Цариград ги посрещнаха английски кораби,въоръжени до зъби с жесток ,,УЛТИМАТУМ,, да спрат да се връщат откъдето са дошли,,Това какво е?
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зеленогорски навремето казваше следното: Аз СДС никога няма да напусна, това което аз съм създал в Плевен никога няма да предам! Ха, ха, ха напусна СДС след като видя , че няма хляб и отиде при Пръмова да помага на групировката Герб!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гяурMnogo nenormalen narod se izvudi pri demokratsijata, ne mozjem da gi izhranim, che durzjavata se "ottegli" ot zdraveopazvaneto (njamala pari) i pusna ludite po ultsite i iz NGO - ofisite.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той Тошо правилно им викаше навремето, това което ние построихме вие не можете да боядисате. Каква икономика има сега България, че тоя и се явява мънистър?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 70 години стигатPo tvojata logika vsichki sedesri vav vlastta trjabva da budat razstreljani ?! Nachelo s ideologa im Zmuljo i terminatora na Bulgarija - Dragalevskija Mavur. Ajde be, ne dumaj...
24
0
 
9
 
! Отговори
случаен преди 9 години
До неграмотниците, Тодор Живков в блъфирал със 16 република на СССР защото Тито е искал да анексира Пиринска Македония към Югославия и Запада е бил с Тито. Тодор Живков съхрани целостта на България и българите бяха управляващия етнос. Сега кои сме? Мислете и четете преди да говорите глупости.
23
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Така наречения реформаторски блок, в който няма нищо реформаторско, приличал на старото СДС, в което нямаше нищо демократично! Новите са също така крадливи като старите, така че наистина си приличат.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време крадяха сирене и кашкавал, домати от ТКЗС, сега всичко е внос и ровим по бунищата.
21
0
 
12
 
! Отговори
бивш СДС-ар преди 9 години
СДС са антибългари.
20
0
 
13
 
! Отговори
Произход на РФ преди 9 години
Чудовището Реформиран Франкенщайн или РФ е е създадено от д-р Желю Желев, Александър Лилов, Луканов и колектив от Световната банка и МВФ, като анти-научен експеримент с цел да се докаже, че капитализмът може да има човешки облик. Отначало не желае зло на никого, но поради патологичната си алчност и дивашка простотия, чудовището започва да върши зло и да убива, по невнимание, за отмъщение или просто от желание да върши зло. За 25 години унищожава 3 000 000 българи. Още толкова са луди, болни, инвалиди и просто ***.
19
1
 
4
 
! Отговори
смях преди 9 години
До избирател-безпартиенНаправо ме разсмя!!!Ти да не си бил партизанин?Или техен предател?Или просто си чул някога,някъде,нещо...
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си призная, доскоро не вярвах че зомбитата съществуват.
17
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 години
До 70 години стигатКак не спря да пишеш глупости..."Подписал..."Че си злобен е ясно,ама защо си издаваш простотията?Я прочети малко от документите на БКП,ако можеш да четеш и знаеш как да ги намериш в интернет,пък после пак пиши простотиите си.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виновен е Костов.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СДС беше голямата и чисдта любов и мечта на българите...Е, не на всички. После се оказа най-обикновена буржоазна ***, *** между абортите на априлския пленум и монархо-фашистки недоубити отрочета. Но пък ни донесе свободата! Свободата да ровим в кофите за *** най-вече...
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформаторският блок прилича на старото или по-точно старото СДС прилича на реформаторския блок. Киряк Стефчовци от всички градове и села, обединявайте се под знамето на келепира и слугуването на братя турци и американци!
13
1
 
8
 
! Отговори
между другото преди 9 години
а бе то и бкп си е същото като бсп,ама кой го интерисува това,хората искаха промяна а получиха подмяна...
12
0
 
6
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Ха.ха защо мислиш че съм от другарете?