Москов няма да уплаши ромите с кухи закани

По-интересните теми от печата за вторник, 9 декември
63
Москов няма да уплаши ромите с кухи закани
Снимка: Булфото, архив

"Здравният министър няма да уплаши ромите с кухи закани", коментира "Сега". Най-точната дума, с която могат да се окачествят взаимоотношенията на "Бърза помощ" с компактното население на ромските махали, е война. Почти всеки ден спешен екип бива нападнат, бит, руган или поне заплашван. Петър Москов за пръв път шумно повдигна въпроса и вече седмица настоява местните власти да опитат да укротят ромите - да се срещнат с местните босове и да ги убедят да възпират хората си. В тази битка той обаче е по-сам и уязвим и от заплашван спешен медик. И съответно - заплахите му няма да трогнат никого. Със сигурност Москов е наясно, че правото на спешна медицинска помощ е гарантирано от редица закони, начело с конституцията. Кметовете засега не показват особено въодушевление да преговарят с ромските лидери и да осигуряват сигурността на екипите, макар че на първо време това е нелошо решение. След толкова години проекти, програми и усвоени международни милиони държавата така и не е направила нищо, с което да приближи поне на милиметър ромските гета до останалата част от обществото.

Проблемът е в ниския социален статус, здравна култура и тоталното обществено самоизключване на маса български граждани, коментира "Монитор". Ако ги погледнем откъм техния здравноосигурителен статус, това са 1,5 млн. души. Толкова към днешна дата са здравнонеосигурените у нас. Това не са само роми, а предимно българи, повечето от които заети в сивия сектор, имат дребен и среден собствен бизнес, които следва да се самоосигуряват и много малка част по-имотни, които обаче не желаят да плащат, защото нямат доверие в здравната система. Всички те тичат в спешното отделение и звънят за линейка, защото знаят, че спешната помощ у нас е безплатна и безотказна. От тях, а не само от циганите трябва да се започне, да им се намалят правата за оказване дори на спешна помощ, да им се наложат санкции и ако се лекуват дори по спешност, да им се изискват направените разходи после със съдия-изпълнител. Само така нашенецът ще се научи да бъде социален индивид в обществото ни със своите отговорности.

"Медицина само за богатите", коментира "Дума". Здравният министър Петър Москов като истински реформатор реши да трупа дивиденти на гърба на най-безпомощната част от българското население - ромите. Москов буквално заяви, че здравето е продукт и то за социално равните, тоест за богатите. Всички останали са някакви случайни лузъри, които не би трябвало да имат отношение към здравната система, а и към медицината изобщо.

Сигурността на екипите на "Бърза помощ" в рисковите за нападения райони все пак ще бъде осигурявана от МВР, отбелязва "Сега". За това се разбраха здравният и вътрешният министър Петър Москов и Веселин Вучков. Заради огромния брой нападения над спешни екипи - 227 за по-малко от година, Москов настоя кметовете да осигурят сигурността на медиците в ромските махали. Той дори обяви, че от вчера линейките няма да ходят на адреси, където вече е регистрирано нападение, освен ако не им е гарантирана сигурността.

"Правозащитниците да се качат в линейките", коментира в "Труд" политологът Огнян Минчев. По думите му здравеопазването се срутва отвътре, разпада се поради несъвместимост на принципите, върху които е изградено, с практиките на всекидневното си съществуване. "Бърза помощ" е на "фронтовата линия" срещу едно бедно и болно общество, ограбвано от своите елити.

Защо приемаме, че ако българи бият лекарите - е просто грешка, а когато това правят роми - е задължително "скотско" действие, коментира "Труд". Политическата класа, която непрекъснато корумпира тези общности през лидерите им, се отблагодарява за властта си, като е оставила десетки хиляди български граждани на волята и милостта на местните феодали.

Държавата просто отсъства от тези места и дори някой да иска да действа по законен и цивилизован начин, никой няма да му позволи. Философията на демокрацията се състои в това, че проблемите се решават по законен начин - чрез политики, воля за провеждането им и при равенство на всички представители на обществото.

"В търговското правораздаване нищо не е случайно, просто бизнес", коментира "Сега". Нищо случайно няма в т.нар. случайно разпределение на делата в България. Поредното доказателство ни беше поднесено в края на миналата седмица от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан с историята за фалита на две френски дъщерни компании, чрез което на практика дружествата се присвояват от български фирми с помощта на Софийския градски съд. В това дело могат да се открият повечето от язвите в системата, заради които тя гние под благосклонния поглед на Висшия съдебен съвет през последните десетилетия. Като се започне от съмненията, че съдията докладчик Румяна Ченалова не е избрана случайно, мине се през решенията й по казуса, които много юристи определят като спорни, избора й на синдик, толеранса й към ищците и бавенето, когато стане дума за ответника. На случайното разпределение на делата няма как да се гледа като на панацея. Макар че то беше въведено в закона точно с идеята да сложи край на нарочно избраните "правилни" съдии и прокурори. Проблемът са именно те, т.нар. гнили ябълки по думите на френския посланик. Докато има такива, резултатът винаги ще е същият, дори разпределението да е безупречно.

Цялостна проверка на всички системи за случайно разпределение на делата в съдилищата и прокуратурите ще извърши Висшия съдебен съвет, съобщава "Стандарт". От кадровия орган на Темида са взели решение да проверят основно доработената версия на системата за случайно разпределение на делата Law Choice, която по график трябва да бъде въведена в съдилищата от 1 януари 2015 година. Тази система се използва в около 95% от органите на съдебната власт в страната. "Ще си свършим работата, за да се закрие веднъж завинаги темата за "неслучайното" разпределение на делата", заяви представляващият ВСС Соня Найденова.

Държавата може да поеме таксите на студенти в приоритетни и защитени професии. Това е една от идеите за промени, с които да бъдат привлечени кадри в дефицитни специалности. Става въпрос за бъдещите инженери, педагози, както и студенти в малки специалности, които обаче са нужни на държавата. Това обяви в интервю пред "Стандарт" проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието.

Премиерът Бойко Борисов лансира идеята трасето на тръбата за "Южен поток" да бъде дадено на концесия, отбелязва "24 часа". Той призова по този проект депутатите да излязат с обща позиция. Премиерът предложи от всяка парламентарна група да се излъчи по един представител и заедно да обсъдят дали проектът да се даде на концесия, или да се измисли друг финансов модел.

Единственият възможен вариант "Южен поток" да е на печалба, е, ако тръбата е пълна 100% с газ от "Газпром", коментира Делян Добрев, бивш енергиен министър, пред "Труд". А това е нарушение на европейските правила. Драгомир Стойнев, бивш енергиен министър, БСП: Европейската комисия бърка за "Южен поток". Това, да защитаваш националния интерес, не означава, че си в противоречие с европейската практика. Мартин Димитров, депутат, Реформаторски блок: Дори при идеални условия ползи няма. Лютви Местан, председател на ДПС: Основният проблем на "Южен поток" е, че България не можа да изработи ясна позиция по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ГОСПОДИН МЕСТАН! НЕ ИЗПРАЩАЙТЕ ПРОЧУТОТО" МАЛЦИНСТВО "ДА УЧАТ ЗА ИМАМИ И ХОДЖИ , А ГИ ПРАТЕТЕ ПОНЕ НА КУРСОВЕ ЗА САНИТАРИ. ПАРИТЕ, КОИТО ПОЛУЧАВАТЕ ОТ ХК НЕ СИ ГИ ПОДЕЛЯЙТЕ , А ГИ ЗАДЕЛЯЙТЕ ТОЧНО ЗА ТАКИВА НАГЛЕЦИ.ЦВЕТЕЛИН КЪНЧЕВ ДА НЕ ПЛАЧЕ НА ЧУЖД ГРОБ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕ ОТ КЪДЕ МУ Е ГЛАВАТА , ОТ КЪДЕ МУ Е . Х.........Я. ДА СИ СВАЛИ ПРЕВРЪЗКАТА ОТ ОЧИТЕ , ЧЕ ОТ МГОГО ПЛАЧ ДА НЕ ОСЛЕПЕЕ.
28
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
На индивиди, здрави и прави, които не са внесли и 1 стотинка данък и осигуровки, трябва да се отказва безплатно здравеопазване, т.е. спешна помощ. Да се обръщат към частните поликлиники и линейки.
27
0
 
16
 
! Отговори
ПРЕДЛАГАМ преди 9 години
Който има национално достойнство, ще бойкотира за известно време онези вестници, които нападат министър Москов!Да не ги купуваме, нека да разчитат на ромите - те да им купуват и четат броевете!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво може да пише един *** журналист от продажен червен вестник?То кой ги чете тези вестници, стават само за селските нужници!
25
0
 
24
 
! Отговори
Естествен развой ... преди 9 години
Ами ако положението не се промени (тук по никакъв начин не включвам г-н МИнистъра, който според мен все пак се опитва да направи нещо по въпроса) ще се наложи естественият ход на нещата ... просто в бързата помощ няма да останат хора и няма да има бити! Готово!Но това е нормален процес с оглед на това, че въпросното малцинство беше оставено да си живее живота според собствените си правила и на практика създаде държава в държавата! Но няма проблем, политиците скоро ще берат плодовете на безхабе
24
0
 
1
 
! Отговори
ПЕШКО преди 9 години
До Х И как тези служители няма да бъдат зависими от месните мафиоти.Така държавата вместо да се бори с корупцията я създава.
23
0
 
7
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
22
1
 
5
 
! Отговори
До анонимен 36 преди 9 години
.... и след няколко години техните "лидери" ще почнат да претендират за териториално разширение, защото в останалата част от страната има много пустеещи земи, които трябва да се "работят", обезлюдени села със старци и т.н, които вече не могат да я работят и които са нужни на постоянно разрастващото се *** младо население. А същото време те ще идват да гласуват за някои,които ще ме управляват и мене, понеже ние ще бъдем малцинството.
21
0
 
33
 
! Отговори
Х преди 9 години
БОЖЕ ГОСПОДИ,държава с над 60 000 полицаи и 26 000 армия моли за помощ месни мафоти да защитават държавни служители при изпълнение на служебните им задължения-срам и позор.
20
36
 
1
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Москов няма да уплаши ромите с кухи закани"Какво очаквахте? "Кухи закани" от един кух човек.Това е най-неадекватният здравен министър ,който сме имали последните години.
19
1
 
27
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Добре де ....в краен случай защо не обучите няколко стотин *** за лекари нали за първа помощ поне и всяка махала да си има "ромски" спешен екип и така ...? Нали се ревът че нямали работа ? Ами ето , намерете им *** доктори и като има сигнал от махалите те да отиват да се разправят и там да са понаучили кво да правят долу горе и с линейката вече да карат пострадалия в спешното ? Или тя линейката ще отиде на вторични ...
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то отдавна се знае, че лекарите са навързани с погребалните агенции, на мен лекарка ми е подавала визитка на погребална агенция, когато почина баща ми, извади я от джоба си.
17
8
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ae sega *** vinovni ne pla6tali osigurovki mi nie kato si pla6tame kakvo polu4avame ,vse v racete te gledat bqlata mafia i ti vikat dai ina4e nikvo vnimanie taka 4e da gi biqt
16
0
 
53
 
! Отговори
L. преди 9 години
Дори и юридически проблем не виждам. Ако не си си платил здравните осигуровки, то ти сам си се отказал от услугите на здравната ни система. Ходи си на частни лекари!
15
9
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Да..така е ..САМО *** СА ВИНОВНИ...ТОЧНО ТАКА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИСКАТ ДА СЕ ГОВОРИ..БРАВО НА ТЕБ , КЛАКЬОР НА ДЪРЖАВНА ТРАПЕЗА...МОЖЕ И НАЧАЛНИК ДА СТАНЕШ....ЗАЩО НЕ СЕ ЗАМИСЛИШ ЧЕ ВСЪЩНОСТ ДЪРЖАВАТА ТОЛЕРИРА ТОВА ПОВЕДЕНИЕ НА ***. В ГЕРМАНИЯ СЛЕД ВСЯКА ЛИНЕЙКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИМА ПОЛИЦЕЙСКА КОЛА. А ТУКА ПОЛИЦЕЙСКИТЕ КОЛИ ЕСКОРТИРАТ ДЕПУТАТИ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ И СПИРАТ САМО ПРЕД ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНО ПЛЮСКАНЕ. НО..НЕ *** СА НИ ВИНОВНИ,ЧЕ ЧЕНГЕТАТА НЕ ИСКАТ ДА ВЛИЗАТ В ГЕТАТА..А СЪДЪТ?
14
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отказа на спешна помощ е върха на айсберга.Журналистите да не се правят на разсеяни.Проблема с *** е на всякъде във всичко и се влошава.
13
2
 
19
 
! Отговори
Христо Македонски преди 9 години
Прочете Ванга спрямо предсказанията и накъде отиваме-Народна Революция..останалото са празни думи за *** които ги зомбират с избори които нямат решение за живота им.Ти Българино закупи ли си дискретно оръжие за денях Х?Какво дремеш?Да ти цъфнат налъмите?Повече от тази духовна-финансова мизерия няма накъде!!!Политици лицемерни ще бъдете обесени по Витошка до скъпите магазани от които си пазарувате докато ни учите че е криза и нямате 400 лева за минимална заплата.Сеч и Меч с ЛИДЕРИ-БГ!
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11Абе *** го тоя наркоман.Не знае на кой свят е бил.Каква трапеза?Тва да не е безплатна шведска маса?Освен това робите в САЩ са били скъп лукс.Само най големите баровци са имали роби.Един роб е струвал колкото къща с двор.Робовладелството тип "чичо томовата колиба" е мит подържан от различни видове комунисти по цял свят.И там има не виреят само на изток.
11
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам *** да си изучат доктори и да си направят собствена Спешна помощ. И нашите лицемерни политици да им плащат здравните и социалните от собствените си тлъсти заплати. Не за сметка на обикновения българин-данъкоплатец.
10
0
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
А, какво ще кажат по въпроса западните господари на д-р Москов ?Нали точно те и техните правозащитни НПО защитават *** ?!Нали точно те умножиха броя им до нечувани по нашите земи размери ! ...Сега ще ръкопляскаме на Москов за това, че праща полиция и жандармерия с лекарите в *** махали ...