Третата група от 23-ата антарктическа експедиция заминава днес

Екип на БНТ пътува с тях, за да снима филм за полярниците ни
Обновена: 10 дек 2014 09:08 | 10 дек 2014 08:21, Камелия Цветанова
10
Третата група от 23-ата антарктическа експедиция заминава днес
Проф. Христо Пимпирев. Снимка: Булфото, архив

Третата група от 23-та българска антарктическа експедиция заминава днес в 18.55 ч. от терминал "2" на летище "София", съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

В групата са проф. Христо Пимпирев, алпинистите - Николай Петков /с две изкачвания на Еверест/, Дойчин Боянов /с изкачване на Еверест без кислороден апарат/ и Александър Шопов, репортерът от БНТ Цветелина Атанасова, която ще снима филм за живота на полярниците ни и за екологичната обстановка на Ледения континент, лекарят Цветан Василев, писателката Людмила Филипова и фотожурналистът Бойко Йорданов.

Попътно проф. Пимпирев ще представи на 12 декември в Буенос Айрес книгата си Антарктически дневници" пред аржентинската антарктическа общественост.

Екипът на алпинистите ще направи изкачвания на няколко върха в района на българската база в Антарктида и ще измери височината им с прецизна GPS-апаратура, предоставена от Министерството на отбраната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
HRANTUTNIZI I NEKADARNIZI--ZIAL GIVOT NA GARBA NA NARODA.
5
1
 
1
 
! Отговори
Който преди 9 години
Първа точка от унищожаването на България- налице! Толкова е изпростял народа, беден, жаден и гладен! Още по-големи нещастници, обаче сте, защото дори не можете да си представите какво е да бъдеш човек с мисия, живота ти да има смисъл, по-голям от пиенето на масата и броя на леките жени, които ви впечатляват... И как според вас се изкачва Еверест от пияници??? Помръдвали ли сте телата си, за да знаете какво могат??? Абееее, плаче ми се....
4
2
 
1
 
! Отговори
ДВВ преди 9 години
Да ги превозят до континента,за което държавата ни не им дава никакви средства.И хора ,разберете това е наука,не отиват там на дискотека и на кръчма.Всяка година правят редица изследвания,които с аполезни за обществото и за света,а един ден и за децата ни......!!!!!
3
1
 
1
 
! Отговори
ДВВ преди 9 години
Познавам лично проф. Пимпирев,ако тези от вас,които го оплюват са постигнали и наполовина от това,което той е постигнал ще ви стисна ръцете,ама едва ли?Относно експедицията-всяка година получават много дарения от хранителни продукти за там,а относно транспорта ,държавата им плаща разходите само за самолетните билети до Буенос Айрес,оттам се оправят както могат,всяка година се молят на другите експедиции- руска,френска,норвежка,които имат много по-големи традиции от нас в изследването на Антаркт
2
5
 
4
 
! Отговори
Балов преди 9 години
И каква е ползата, къде е файдата?... Едине и пиене на корем а масрафа плащаме ние...
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре за път имат пари, а за ядене ще имат ли ?