Всяка четвърта българка е бита или тормозена у дома

Следиш и подслушваш жена си, отиваш на съд
11 дек 2014 07:21, Анисия Иванова
269
Всяка четвърта българка е бита или тормозена у дома
Снимка: архив Reuters

Съд за ревнивците, които тероризират половинките си, като ги следят и подслушват, поискаха неправителствени организации, пише на първата си страница вестник "Монитор". Инкриминализирането на всички форми на следенето е мярка, която цели защита от психически тормоз у дома. Това означава, че съпругът, който следи ежедневните дейности, телефонните разговори или имейлите на половинката си, може да бъде изправен пред Темида, в случай, че жената подаде жалба в полицията, обосноваха се от сдружение „Алианс за защита от насилие”.

Оттам предлагат още промени в НК, според които изнасилването при брак също трябва да се определи като престъпление. Според сега действащото законодателство за изнасилване се предвижда затвор между 2 години и 8 години, независимо от взаимоотношенията между насилника и жертвата. От сдружението настояват при сключен брак това престъпление да се наказва със затвор между 3 и 12 години.

По данни на алианса всяка четвърта българка е бита или тормозена у дома. 70% от малтретираните жени обаче не посещавали лекар въпреки нараняванията си. „Между 4% и 10% от жертвите на домашно насилие търсят правосъдие”, твърдят от сдружението.

Съгласно закона за защита от домашно насилие жертвата може да поиска закрила само след подаване на молба до МВР. Реално обаче, за да получи закрила, жертвата трябва да има свидетели, които да докажат, че в действителност е имало насилие в семейството, обясняват юристи. „Това принуждава жените да звънят на приятелки, на които са споделяли, че в еди кой си ден са били бити от мъжа си”, твърди адвокат Милена Миткова. От началото на годината 4000 жени и деца са потърсили помощ от неправителствени организации, които помагат на жертвите. 1000 от тях са били настанени в кризисни центрове, където да останат за период от 6 месеца.

Мъже рядко търсят помощ. Тези, които го правят, са предимно възрастни хора, станали жертви на порасналите си деца заради имоти или пари”, обясни Диана Видева от „Алианс за защита от насилие”. За пореден път от сдружението призоваха България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие.

Това е документът, гарантиращ, че държавите ще заделят средства в подкрепа на жертвите на домашен терор.
Сега България заделя пари за помощ на пострадалите по линия на МП. За тази година сумата е била 500 000 лв.,
 но за следващата са предвидени с 50 000 лв. по-малко. „Ще настояване тези средства да не се намаляват и да са поне колкото тази година”, заяви управителят на фондация „Български център за джендър изследвания” Геновева Тишева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема е, че с развода тъпата *** взима и това, дето не е нейно, е това е проблема! А за разделност и брачен договор не ще и да чуе в началото. Хора пазете се от всяка ***, дето не съглассна на брачен договор и режим на разделлност на имуществото. Щом не ще, значи планува да ви ограби, на това вече и майките им ги учат к.рвите.
178
2
 
2
 
! Отговори
хаха преди 9 години
и за това българките се ч...т със турци... някой питал ли се е защо я има поговорката на турчина жената, на циганита детето и на българина парата няма да пипаш? защото противно на общоприето медийно натрапено мнение турците знаят как да накарат жената да се чувства специална!успех БГта хахахахахахха
177
2
 
6
 
! Отговори
една преди 9 години
С тази злоба и настървение, стигащо до омраза, будите съжаление. Развода е измислен отдавна, никои не ви задължава да споделяте маса и легло, с някоя, която не ви обича.
176
4
 
3
 
! Отговори
кака мара преди 9 години
ама не им стиска да се оплачат,щото ще спят по улиците,пък и може да бие ама дава хляб и някой *** да се завият
175
2
 
5
 
! Отговори
Залк преди 9 години
Чудно, а при положение че 3 от 4 трошат чуждите колци и са пълни свлекове, как така само 1 от 4 ходи синя?
174
5
 
15
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 9 години
Затова няма да се женя! За какво ми е,за да ме осъди за изнасилване по някое време с тайния й любовник....
173
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
който не може да е---- жена си я бие
172
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой па измисли тоя рефрен-скромните ги смятат за скучни........Бг мъжът сваля с тухла по главата/и скромните/, той никога не води ИСТИНСКИ разговори с жена, той даже не гледа в очите, а чака да се обърнеш, той винаги използва от чиста подигравка до тънка ирония към жената и това е чувството му за хумор, той винаги гледа да получи в замяна точно колкото е дал, той е страхлив , а не скромен, не знае смисъла на мъжеството. Искаме революция, но революция се прави от МЪЖЕ
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам анонимна анкета. Всяка жена участваща в дискусиите тук, ако е била тормозена да го отбележи. Останалите участници разчитаме на коректност.
170
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като ходя по улиците не виждам всяка четвърта да е със синини или да куца. Всяка втора е с пола до над ..., всяка трета е в луксозна кола и т.н. Аз лично до момента не познавам нито една жена, която да е споделила че е жертва на насилие или да ми е направило впечатление, че е тормозена.
169
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от онзиМуха от мед не бяга... И като я набиеш, накрещиш се и кво? Можеш ли вечно да следиш някои и да си нащрек. На следващта седмица, месец или година - какво?
168
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо продължавате да вярвате на тази стъкмистика. Всеки нормален човек е против боя. Време е за дезинформация също да се носи наказателна отговорност. Това е насаждане на страх и вменяване на вина по полов признак. Значи като сме мъже сме ***. Айде да си имаме уважението!
167
7
 
15
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Боят е средство за състояние на безпомощност.Боят върху видимо по-слаб противник е проява на малодушие или на модерен български - п*тковщина.Боят не решава проблеми, а поражда страх и омраза, т.е. повече проблеми.
166
4
 
7
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Ей сега вече к-е спойно ще си правят квот си искат, колко семейства ще се разтурят благодарение на вас
165
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКолко мъже в днешна Бг хранят, поят и обличат жена си, а тя стои в къщи с децата? Пишеш колкото да не заспиш..
164
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какъв ще им е проблема ако ги следят и нищо не правят. Не би трябвало да има проблем, нали. Или искат да ги хранят, поят и обличат, а те да си въртят ........ на друго място. Май к..вите вдигат най-много вой.
163
6
 
5
 
! Отговори
Lan преди 9 години
210Разбира се, че процентът на мъжете-насилници е много по-голям, това се определя от самата натура на мъжа и е нормално. Това не означава, че трябва да бъдат "скопявани" с ненормални нови закони. В момента има законодателство, което ако се спазва е напълно достатъчно, НО НЕ СЕ СПАЗВА и точно това е проблема. Натурата на мъжете не може да се промени, но тази им енергия може да бъде за нещо полезно, въпрос на интелект е да намерят за какво.
162
1
 
6
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Интересно мнение, но без никаква аргументация? "Личи ти" е безлично, по какво точно ми личи? Може и да влияя на света, но пък е доста ласкателно аз да го определям абсолютно :), във всеки случай ако беше така, светът щеше да е съвсем различен.
161
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Целта е друга !!!Г-не, от повече от 4 години гледам поредицата Forensic fails на Ютуб, които се базират на разкази на следователи, лекари, антрополози, биолози, химици, очевидци и самите убиици. Гледала съм над 200 епизода. Уверявам те, че може би само 30-40 епизода са за жени-убиици или измамници. Повечето убииства и насилие стават от мъже в/у жени, момичета или деца.
160
1
 
7
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Иначе поговорката за телето и майка му важи за съвсем други случаи и отчасти обяснява желанието на "младежи" по на 40 да си стоят при мама, но няма нищо общо с мъдростта. За нея има: "Не питай старо, питай патило!"