"Мили Дядо Коледа", или за какво мечтаят децата

Момичетата искат масажни топчета, момчетата - лаптопи, а някои просто мама и татко
Обновена: 12 дек 2014 09:15 | 12 дек 2014 09:15,
11
"Мили Дядо Коледа", или за какво мечтаят децата
Снимка: БТА

Детските писма до Дядо Коледа са част от стотиците, които в момента засипват пощенските клонове в Пловдив. "На сезон получаваме около 600-700 и им отговаряме", разказа за БТА Диана Ранчева, която оглавява отдела за търговия и маркетинг в Централна поща - Пловдив. Всяко дете, изпратило плик с марка, адресиран до Дядо Коледа, получава отговор от него.

Няма значение дали писмото е изпратено до предполагаемата работилница на Добрия старец и джуджетата в България, или в "централния офис" в Лапландия.

Преди години дъщерята на Ранчева - Ива, изпратила писмо на Дядо Коледа в Лапландия. Отговорът се забавил доста и когато детето аха да се разколебае в убедеността си, че Дядо Коледа съществува, от студената страна пристигнало писмо на английски.

Било написано върху бланка на самия Санта Клаус и поставено в красив плик. След тази случка много приятели и познати на Ранчеви започнали да изпращат писмата на децата си до финландския Дядо Коледа.

И когато през 2000 г. същата идея възникнала и в "Български пощи", Ранчева започнала да препраща адресираните до Лапландия писма направо във Финландия. Тя и колегите й Светлана Карова и Надя Арнаудова вече 15 години усърдно отговарят на всяко едно писъмце, което се получи в разносваческата служба.

Първите започват да пристигат още през лятото, а от края на октомври идват всеки ден. Децата вярват, че ако писмото им стигне сред първите до Добрия старец, той неминуемо ще изпълни желанията им.

А понякога те не са никак скромни. Кристиян Алексиев разказва на Дядо Коледа, че през годината е научил "много песни и стихове" и го моли да му донесе "маска и костюм на костенурките нинджа, влак с релси и пушещ комин, хеликоптер, часовник - истински и косачка за райграс".

Денис Димитров се надява на "кемпер, джип "Рок ровърс", количка японски състезател и маратонки на Кристиано Роналдо", а Марина и Дарин, които са брат и сестра, ще чакат конче за кукли, лекарски комплекти, куп други играчки, сред които и мащехата на Снежанка. Децата обаче завършват писмото си така: "Списъкът може да бъде много дълъг, но не искаме да прекаляваме".

Момичетата предпочитат масажни топчета и шевни машини, момчетата - лаптопи, таблети, смарфони и електронни игри.

Всяка година малчуганите често пъти искат сходни подаръци, повлияни от телевизионните реклами. Сега модата при момичетата са ваничките за крака с масажни топчета и шевните машини без конци. А момчетата предпочитат електроника като лаптопи, таблети, смартфони, електронни игри.

Много от децата си мечтаят за истински животни - кученце, коте, дори пони. Други пък имат съвсем конкретни желания: "Искам един телевизор и ако може единия фотьойл да го преместите в моята стая", пише Мони Тодорова. Любчо желае Дядо Коледа да му донесе "пушка, хеликоптер и резачка за дърва", 5-годишният Илия иска машина за пластилин, а момиченцата най-често искат кукли "Барби" - "с пеперудени крила", с памперс, "с коремче".

Някои малчугани, за да са съвсем сигурни, че джуджетата няма да объркат нещо, прилагат в писмото и снимка на желаната играчка. Магазинът се намира на ул. "Капитан Райчо", уточнява едно от хлапетата, посочва номера и етажа.

Не всички деца имат материални желания, някои жадуват да имат просто мама и татко.

Някои, като 9-годишната Весела Билева от с. Брестовица, си пожелават най-вече здраве. "...И щастие, ум, късмет, радост, дълъг живот за мен и цялото ми семейство", пише детето. Елиф Хайрула от Момчилград се надява "всички болни деца по света да оздравеят и пак да бъдат щастливи". Тя моли Дядо Коледа да донесе на приятелите й усмивки, а "на мама и татко радост и сили, за да ме обичат все така силно".

Калоян Цонев иска за всички деца да има "храна, шоколади и играчки", а Димитринка Методиева им пожелава "здраве, щастие и весели игри".

"Много е приятно, писмата внасят много свеж момент в работата ни. Но за съжаление, някои от тях са много тъжни. Децата са загрижени за своите връстници, които живеят в домове за сирачета или имат здравословни проблеми", казва Ранчева.

Тъга лъха от писмото на дете, което разказва, че татко му пие, но въпреки това го обича. А писмото на Теди Георгиев от Пловдив трогва и най-коравото сърце: "Мили Дядо Коледа, тази година не искам играчки или лакомства. Имам само едно желание, а то е да имам мама и татко като моя най-добър приятел Иво. Искам като другите деца да имам, и когато съм тъжен, да има кой да ме утеши и да ме гушне. А вечер, когато заспивам, да има кой да ме целуне за лека нощ. Това е моето желание за подарък. Вярвам, че ще го изпълниш, мили Дядо Коледа, защото ти можеш всичко".

Теди е написал писмото си върху красиво изрисуван с флумастери лист хартия, украсил е плика с хартиени сърца и бели снежинки.

Понякога в Централна поща - Пловдив пристигат и писма от възрастни хора - болни, самотни, тъжни. Те просто търсят отдушник и внимание, казва Диана Ранчева.

Най-оригиналните писма участват в конкурс, чийто краен срок е до 15 декември. Победителите получават награди от "Български пощи".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Дядо Коледаписма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
1, баровец, за кого са тези подаръци от 500 лева?
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДнои искат от дядо коледа други от дядо Божи, трети искат евросубсидия от ЕС че да я усвоят завчас. Лакомията на хората расте с възрастта
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен6, Ти даваш ли си реална оценка колко си смешен?
3
7
 
7
 
! Отговори
детенце момченце преди 9 години
амии, аз, аз желая една Снежанка, защо не две, да, по-добре две Снежанки
2
12
 
9
 
! Отговори
сексманиак преди 9 години
Дядо Коледа, Искам Снежанка (и нямам предвид салата). Както и елените. Никога не съм пробвал с елени как е ... Ако Снежанка и елените са заети, тогава искам с Путин .. да обсъдим международното положение.
1
3
 
21
 
! Отговори
ЖЖ преди 9 години
До млад баровецБая тънко си минал. Завиждам ти.