Съдебната власт си разреши коледни бонуси

Преглед на по-интересното от печата на 13 декември
Обновена: 13 дек 2014 08:07 | 13 дек 2014 07:30, Елка Василева
104
Съдебната власт си разреши коледни бонуси
Снимка: архив, Булфото

"Съдебната власт нахално си дава коледни бонуси", пише "Сега". Тайно и в последния момент Висшият съдебен съвет е взел решение да раздаде 6,3 млн. лв. от бюджета си за коледни бонуси. Всички магистрати, шефовете им и съдебните служители ще бъдат поощрени със суми от по 34,28% от основното възнаграждение, което получават. Всички членове на съвета също ще имат коледни награди въпреки всички скандали, които забъркаха през годината, сринатия си авторитет и множащите се призиви за колективната им оставка. Новината идва и на фона на непрекъснатите оплаквания, че системата е пред фалит и че има съдилища, които не могат да си плащат тока и водата. През лятото служебният кабинет отпусна на съдебната система спешно 9 млн. лв., за да не спре работа. Още 10 млн. лв. дойдоха и с актуализацията на бюджета, прокарана от правителството на Бойко Борисов. Бонусите са точно от тези 10 млн. лв., които уж трябваше да покрият неотложни разходи.

"Възмутете се!", коментира "Сега". 15 съдии от Софийския градски съд се осмелиха да се бунтуват срещу пусналата здрави корени корупция в системата. "Възмутете се!" - казаха те на колегите си от цялата страна. Изчистването на системата трябва да стане с прозрачни и законни методи, с проверки и разследвания, които да доведат до отстраняване и осъждане на корумпираните магистрати. Това обаче изисква блестяща работа на  инспектората и честни усилия на прокуратурата. А там ситуацията е отчайваща - инспекторатът от години не върши нищо съществено, а заради сложността на политическата сделка парламентът втора година не може да му избере шеф. Прокуратурата пък има склонност да се заиграва с политическите дела и да не докарва до бърз и ясен финал нито едно от тях. Пак в политически ръце са и безобразните закони, които позволяват да се вършат злоупотреби сосновните граждански права. Дори този състав на ВСС да си отидепреждевременно и безславно, както и заслужава, това отново ще остави горчив привкус, защото същите политици ще изберат новите членове на съвета. И те ще действат като предишните, така че нищо няма да се промени. В тази отвратителна и гнила политическа среда, в която голяма част от депутатите са същата "кална китка", шансът за промяна реално не съществува. Освен ако разбунтувалите се съдии устоят на ответния удар, а гражданите и медиите ги подкрепят.

 "Магистрати срещу натиска в съдебната система", отбелязва "Труд". Съдии от цялата страна излязоха с остра декларация срещу безпрецедентния натиск върху съдебната система и публичното  оклеветяване на магистрати. Поводът за декларацията са последните скандали в съдебната система, обясниха от Българската съдийска асоциация. Съдиите са възмутени от изявлението на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който обяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки". "Нека съдебната система и съдиите в нея бъдат оставени да работят спокойно, без внушения и натиск и без да им бъдат издавани публични присъди, които не подлежат на обжалване, защото това е в интерес на цялото общество, включително и за осъществяването на съдебната реформа", пишат в декларацията магистратите.

110 патрулки на МВР ще бъдат оборудвани от януари с видеозаснемащи системи, които ще записват със звук и картина всички проверки за нарушения на пътя, съобщава в интервю за "24 часа" вътрешният министър Веселин Вучков. Това са част от мерките на МВР за ограничаване на корупцията сред полицаите на пътя. Камерите в полицейските коли ще бъдат най-малко две, поставени под стъклата, и ще снимат пред и зад автомобила. МВР шефът обяснява, че първо ще се монтират камери на патрулките в страната, където екипите от охранителни и пътни полицаи са  смесени.

 "Специалност "безработен", коментира "Дума". Саморегулиращата се пазарна икономика, наложена в нашата страна преди четвърт столетие, неизбежно доведе едно тежко социално-икономическо явление - все повече млади хора остават без работа и без средства за препитание, сочи изследване на Агенцията по заетостта. Почти 60 хиляди младежи до 29-годишна възраст са регистрирани като безработни в бюрата по труда у нас. С близо три хиляди души е нараснал техният брой спрямо октомври миналата година. По официална статистика младежката безработица в България достига 17,2 процента. Атрофиралата ни икономика днес е безсилна да поеме и да използва своите граждани в трудова възраст. От Европейската комисия отпуснаха по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. 55 милиона евро за намаляване на безработицата сред младежите на възраст между 15 и 24 години. Видим резултат все още няма.

"Труд"пише, че от вчера дизелът е по-евтин от бензина със 7 стотинки. Цената на пропан-бутана падна под 1 лев за литър.

Повече от 1 млрд. лева на година носи аутсорсинг бизнесът на страната ни. Това е най-бързо развиващият се сектор в българската икономика, съобщава "24 часа". Според Българската аутсорсинг асоциация в края на 2013 г. заетите в сектора са били 20 000 души. Очаква се броят им да достигне над 45 хил. до 2018 г. Това би довело и до повишаване на приходите до 2 млрд. лева  годишно, или 3% от БВП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 9 години
Всички български съдии за "добрата" си работа са милионери и после с най- големи пенсии без да са внесли стотинка към НОИ.
71
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 9 години
Нахални и безкруполни и такива ще раздават правосъдие.Най-корумпираната и алчна система в България.
70
1
 
7
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Още в понеделник Народното събрание може да ги резне новогодишно и да им оставят Виртуални бонуси за кадем !
69
1
 
8
 
! Отговори
учуден преди 9 години
Отпуснатите 10 милиона лева при актуализацията на бюджета от правителството на ББ са за покриване на неотложни нужди така поне е написано в статията.Да наградиш себе си част от тези нужди ли е и до кога под предлог за независимост ще се раздават "заслужени"добавки.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ ТОВА НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА КЪВ *** Е?? ТРЯБВА НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ ДА ГЛАСУВАТ И ДА РЕШАВАТ КОЙ И ЗА КАКВО ДА ХАРЧИ НАРОДНИТЕ ПАРИ!ТО ТАКА Е ЛЕСНО..БЪРКАШ В КАЦАТА И ГРАБИШ КОЛКОТО СИ ИСКАШ.ПЪК ЗА ЗДРАВЕ..ОБРАЗОВАНИЕ И ХИЛЯДИ СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ ПАРИ ВСЕ НЯМА.ДА ЕГА НАГЛЕЦИТЕ ИМ ДА ***!!!
67
0
 
7
 
! Отговори
не бива преди 9 години
в община пловдив ще си вдигат заплатите.
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поощряват се за неуспехите, постигнати с кръв и пот. Алчност в геометрична прогресия. Ако бяха постигнали успехи - щяха да отнесат и целия държавен бюджет...
65
2
 
17
 
! Отговори
читател преди 9 години
Всички, които са се докопали до някакви правомощия в държавата неудържимо ги използват за лични облаги. Съдиите са едни от лидерите.Колкото са по-големи тези права, толкова по-голям е и личният доход на правоимащите.Държавата е превърната в машина за източване на обществените средства, докато има.А после - "след нас потоп".
64
1
 
12
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Някой очаквал ли е нещо друго та те са "независима" власт.Бюджета на съдебната власт е САМОСТОЯТЕЛЕН и е част от държавния бюджет по закона за съдебната власт ,а за народа естествено остава опаковката от пицата на Дянков.
63
1
 
10
 
! Отговори
Като вица ..... преди 9 години
Малкото вампирче излязло с баща си. Срещнали един човек и започнали да пият кръвта му. По едно време старият казал: Край, стига.-Що бе тате, попитало малкота, има още кръв?- Ние да не сме съдии и адвокати сине, стига толкоз.
62
0
 
12
 
! Отговори
КИД ШЕЛИН преди 9 години
ЧАКАЙТЕ ДА ВИДИТЕ ОТ ПОНЕДЕЛНИК КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ОСТАНАЛИТЕ НАГЛЕЦИ ОТ НОИ,НАП И КОИТО ОЩЕ СЕ СЕТИТЕ....
61
0
 
12
 
! Отговори
Izbiraemost преди 9 години
наглостта им е достигнала до най-висшо ниво, въпреки че са обект на специално внимание от ЕК и исканията да се промени системата им, а те продължават с цинизъм да се отнасят към гражданите...необходима е изборност от гражданите на всички съдии и мандатност не повече от 1-2 мандата; в изборите да могат да участват и адвокати, със стаж и доказали своя опит и честност;
60
2
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
Обърнахте ли внимание; Съдебната В Л А СТ си Р А З Р Е ШИ коледни бонуси.... Значи те са ВЛАСТ . не институция и точно тя е решила сама да си разреши бонуси. Кой работодател ще позволи работникът му сам да си определи заплататар камо ли и бонуси. Това е цинизъм. Те нали протестираха, че им са малки заплатите. А сомо им вижте таксите.
59
1
 
9
 
! Отговори
boko преди 9 години
Bonus se vzima za izklu4itelno dobre svarshena rabota!!! Kvo mamka VI rabotite 4e i zaplati vzemate
58
1
 
16
 
! Отговори
Данъкоплатгец преди 9 години
Ама почакайте малко. След тях идва ред на НОИ, НАП, Търговски регистър, Министерски съвет, Агенции, Здравна каса Депутати , МВР , и още много много държавни служители. Виеи реагирате на първото чуто нещо. А колко нямя да чуете. Няма само пенсионерите да вземат Нека да има и за тия, които всеки ден работят за унищожаването на България. Да не мислите, че им е лесно да се борят за кокала.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До FELIKCкак какво чака?! ми чака да дойде новата година и да си плати данъците, че да има за нови бонуси...
56
2
 
24
 
! Отговори
FELIKC преди 9 години
КАКВО ЧАКА НАРОДА----СОПИТЕ И В СОФИА---БОИ ПО СЪДИИ ДЕПУТАТИ МАГИСТРАТИ-----ДОЛУ ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ
55
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в бантустан съдии няма! има администратори с неясно юридическо 'образование', които чакат заплата и се чудят заради коя запетайка да прекратят дело, понеже не са сигурни какво да правят. познавам и австрийската и английската съдебни системи и там филми като нашите няма - крайната цел винаги е справедливост, съдията обявява ПУБЛИЧНО името си (не анонимно 'съдът') и решението му влиза в учебниците. нашето е отвратителна комбинация между сталинизъм (осъждане) и османизъм (връзки + подкуп).
54
0
 
15
 
! Отговори
Някой направил ли е преди 9 години
статистическа разбивка на "60 000 безработни младежи под 29 г."?Колко процента от тях са с професия, но няма работа за тях, макар че търсят?Колко са тези без квалификация, които съща така активно си търсят работа?Колко са мамините синчета, чиито семейства предпочитат да ги издържат, та "детето да си поживее, сега му е времето"?Колко са онези, които нито имат образование, нито професия, нито пък търсят работа?Колко са необразованите под 29 г., избрали безконечното майчинство като професия?
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
корупцията в съда е заложена още със законите ни. никъде по света не плащаш пари и след това да се молиш да ти свършат работа, а това се случва - пускаш 'молба' и след това си плащаш 4% такса. и чакаш, ли чакаш. затова в белите държави се нарича 'заявление' или 'искане' - плащам и искам, а не се моля! молиш за услуга и е безплатно или плащаш за услуга и ти дължат резултат. няма средно положение. и е крайно време тези съдебни такси да се дължат при приключване на делото, да ги видя тогава!