500 българчета се раждат със сърдечни проблеми годишно

Проект ще помага за интеграцията им в обществото
15 дек 2014 15:52, Анисия Иванова
1
500 българчета се раждат със сърдечни проблеми годишно
Представители на Асоциация „Детско сърце” и Фондация „Менудос Корасон”. Снимка БТА

Всяка година в България се раждат около 500 деца с вродени сърдечни проблеми, каза проф. Маргарита Цонзарова, началник на Клиниката по детска кардиология и председател на асоциация "Детско сърце".

Тя представи проекта на Асоциацията и Фондация "Менудос Корасон"- Испания за социална интеграция на деца и младежи със сърдечни заболявания. Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси", а целите му са обмяна на добри практики в обучение на младежите и техните семейства, както и обмен на модели за сътрудничество между медицинските и немедицинските специалисти от двете държави.

Един от интересните резултати на проекта е издаването на три комикса със сюжети, свързани с проблеми, които децата срещат заради здравословния си проблем - например с белега от сърдечна операция, отношенията в училище, вредните навици като алкохол и наркотици, отношенията с родителите и естествената им склонност към свръхпротекция.

Комиксите са част от испанската практика за превенция на рисково поведение и здравословен начин на живот на тийнейджъри със сърдечни заболявания.

Издаден е и сборник на български и испански език за работещите политики, програми, проекти и методики, подпомагащи трудовата заетост на младите хора. Заснет е учебен филм за развиваване на умения за търсене на работа и представянето пред работодател, съобщи БТА.

Всички материали са достъпни в интернет и са със свободен достъп.

Проведени са и четири работни семинара за въвеждане на социално-медицинския модел на взаимодействие и подкрепа при работа със сърдечно болни деца, тийнейджъри и млади хора и семействата им, както и конференция на младите хора със сърдечни заболявания.

Според проф. Цонзарова, която е ръководител на проекта, той е бил изключително необходим предвид интеграцията на децата и младежите със сърдечни заболявания. Сърдечно-съдовото заболяване води до продължителна изолация и редица психологически проблеми, които сериозно затрудняват социалната интеграция на децата и техните близки, отбелязват специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари