Четири пъти повече пияни шофьори след новите правила за контрол

Преглед на по-интересното от печата за 15 декември
Обновена: 15 дек 2014 07:55 | 15 дек 2014 07:00, Веселина Йорданова
46
Четири пъти повече пияни шофьори след новите правила за контрол
Снимка: архив, БулФото

Пасивният от две седмици насам КАТ накара шофьорите да се пропият. Четири пъти повече водачи си позволяват да карат колите си почерпени само в София след промените в пътния контрол, алармира под глава "Телеграф". Преди влизането в сила на новите правила за денонощие пътните полицаи от столицата са засичали най-много един пиян шофьор, а често - нито един.

"Сега нещата са различни. Повечето водачи решиха, че няма кой да ги спре и накаже, и си позволяват да карат след употреба на алкохол", са споделили пътни полицаи от столицата.

"Няма пари, горим газа от резерва в Чирен. Оставаме без запаси след 100 дни. "Булгаргаз" не може да плаща синьо гориво", алармира на първа страница "Труд". Компанията е уведомила за това министерството на енергетиката. Това е записано в доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, уточнява на вътрешна страница изданието.

Как руският газ да бъде привлечен отново да минава през България, но без страната да се превръща в заложник на споровете между Москва и Брюксел? Като "Южен поток" стигне само до българския бряг, а край Варна бъде създадено хранилище, собственост на Европейската комисия, от което тя да продава и разпределя горивото за европейските страни. Това е идеята, за която днес в 11 часа премиерът Бойко Борисов ще потърси подкрепа от най-влиятелния политик в Европа - канцлера на Германия Ангела Меркел, пише "24 часа".

Възрастта за пенсия през 2015 г. замръзва на 60 г. и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете. Нужният осигурителен стаж обаче ще нарасне с 4 месеца и ще е 35 г. за жените и 38 г. за мъжете. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и лидерите на КНСБ и "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, съобщава на първа страница "24 часа". Темата е водеща и за "Дума", "Новинар".

Във водещата си новина "Сега" обобщава още: От 1 януари всеки, роден след 31 декември 1959 г., ще може да избира дали да продължи да се осигурява за втора пенсия в универсален пенсионен фонд, или вноските му да отиват единствено в Националния осигурителен институт. Работещите тежък труд също ще избират дали да се осигуряват в професионален фонд, или само в първия стълб.

Възрастта за пенсия за трета категория се замразява за втора поредна година, но пък стажът ще се увеличи с 4 месеца от 1 януари. За военни, полицаи и магистрати се въвежда минимална възраст за пенсиониране. Умишленото укриване на осигуровките от работодателите и от самоосигуряващите се ще се наказва със затвор. Тези радикални промени в осигурителната система бяха договорени на срещата.

В интервю за "Монитор" Светлана Ангелова, депутат от ГЕРБ, коментира: "Смятам, че не само за детските, но и за всички социални помощи трябва да има напълно нов модел на подпомагане. Вместо помощи в пари, майките, хората с увреждания и социално слабите трябва да получават ваучери под формата на социални услуги. Но това може да стане поетапно. Специално за детските надбавки, мисля, че е по-добре да не се изплащат във вид на пари, а в натура, под формата на ваучери. По този начин помощта ще се използва по-ефективно и по предназначение.

Например за деца до 6 години могат да се дават ваучери за ясла, за детска градина, за облекло. За децата в училище пък н за училищни помагала, за дрехи, за извънкласна дейност. А за тези над 16-годишна възраст за учебници. Така родителите ще се длъжни да инвестират в образование. Виждате, че сега има много случаи, при които парите не са харчат по предназначение."

"Няма опасност от изтичане на информация за чуждите агенти на военното разузнаване", уверява в интервю за "24 часа" министърът на отбраната Николай Ненчев. "Комисията дава пълна гаранция. Затова поканих нейния председател, който и пред директора на "Военна полиция" декларира абсолютна конфиденциалност", казва Ненчев. В отговор на друг въпрос министърът заявява още, че няма да има съкращения в армията, дори и да не стигнат парите за следващата година. Въпреки това той ще се опита да търси средства за коледни бонуси.

Бунтът на съдиите е срещу бездействието на ВСС. При същите правила и изкушения не съм убеден, че персоналната смяна на съвета ще има добър резултат, казва в интервю за "Сега" председателят на Софийския районен съд Методи Лалов. По повод авторитета и моралните качества на хората, между които се разпределят делата в СГС, Лалов е категоричен: "Във всяко звено на обществения живот има черни овце. Но не е вярно, че всички са такива. Не се разпределят делата между корумпирани и некомпетентни съдии. Напротив. Мнозинството не са такива. Тези, за които се твърди, че са, нека бъде установено от компетентните органи - поименно и с конкретни данни. Абстрактното говорене руши авторитета на цялата система."

"Реформи, а не разгром в правосъдието" е заглавието над интервю в "Преса" с председателя на ВАС Георги Колев. "Според мен има три основни въпроса, които трябва да са ясни, преди да се пристъпи към реализация на реформите, предвидени в Стратегията на Министерство на правосъдието. Категорично съм против, че предвиденото в нея известно намаляване броя на административните съдилища в страната. Възможно е да се цели някаква бюджетна икономия, но аз смятам, че в случая от водещо значение е достъпът до правосъдие. Именно административното правосъдие е буферна зона между администрацията, било то местна или централна, и гражданите. Като се редуцират съдилищата, хората ще трябва да ходят в други населени места и това безспорно ще ги затрудни. Това ли е целта", пита Колев.

Фелдшерът от Центъра за спешна помощ в Исперих Георги Георгиев беше нападнат от пациент малко сред полунощ на 10 декември. Медицинският специалист бил по сигнал на 49-годишен мъж с оплакване от задух, разказва "Телеграф". Пред вестникът Георгиев разказва за инцидента: "Видях, че пациентът има оплаквания и проблем с белите дробове. Конфликтът дойде от съветите, които му дадох. Попитах го дали е пушил, каза - 2 цигари само. Обясних му, че тези две цигари като цяло му пречат и не би трябвало да пуши. И се започна."

Въпреки инцидента Георгиев е категоричен, че ако пак го извикат на този адрес, отново ще отиде. "Няма да откажа помощ, независимо от предишните случки. Всеки човек има нужда от адекватна помощ", смята Георгиев и призовава правителството да вземе мерки по отношение на безопасността на екипите.

Китай ни залива с дизайнерска дрога, маскирана като лекарства или химикали от фармацевтичната промишленост, съобщава на първа страница "Преса". Седмично митничарите залавят средно по две-три пратки с опасни синтетични наркотици. По документи те са описани като животоспасяващи препарати или субстанции за приготвянето на медикаменти и мазила. Придружени със заблуждаващи сертификати и фактури, но при анализ се оказва, че са аналози на амфетамини и метамфетамии.

Учебниците да се разделят на две - за първия и втория срок на учебната година. Тази мярка предлагат родители с цел да се намали тежестта на раниците на децата, отбелязва "Монитор". "Идеята е да не носят децата нещо, което в момента не изучават", обяснява гл. редактор на "Академика БГ" Евелина Гечева. Според родителите трябва да се въведе и стандарт за размер и тегло на учебниците и учебните тетрадки. По този начин за всяко пособие ще се въведе максимално допустимо тегло. Преди няколко месеца от МОН предложиха да се въведе по един учебник за предмет, изработен от специална хартия, с цел да се олекоти раницата на децата, припомня вестникът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
канадеца преди 9 години
Чета и мълнея!!!По-добре да я закривате тая *** в която живеете!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе те защо ни карат да се стягаме с колани и да се душиме,при положение,че скоростта в града не е повече от 50 км. Ако толкова са се загрижили за здравето ни,да оправят здравната реформа,
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20 Нали затова има камери по сфетофарите и на други места. Не е нужно да те спират с въпроса ,,А сега какво п,раим,.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе те как разбраха без да проверяват с колко са се увиличили пияните
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Васко
30
2
 
3
 
! Отговори
Вазелина преди 9 години
Стигнах до извода.Кат е виновен за корупцията в държавата,икономиката селското стопанство,спи с верните ви жени,кат ви създаде с леви наклонности. Баси и сдуханото общество.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като те барнат с алкохол , конфискация на МПСто . Да видиш тогава как ще намалеят случаите . Просто на българина трябва да му бръкнеш по дълбоко в джоба и тогава ще се научи
28
0
 
1
 
! Отговори
Васко преди 9 години
Както в повечето случаи в България някой нещо не е разбрал.Полицая има право да Ви спира и извършва проверка съгласно ЗМВР.С новите указания при установяване на нарушение по ЗДП трябва да извика служител на КАТ за вземане на отношение или да изготви съответната докл.записка на базата на която ще бъдете административно санкционирани.Друг е въпроса, че за да си нямат "главоболия" служителите и техни началници предпочитат да не вземат отношение, когато това е възможно.Но според мен така не става.
27
5
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Ти луд ли си бе !?!?Какви 1000 лева бе !?!? По 10 000 на ден взимаме от провинилите са шофьори които всички до един са милионери . Не си луд ти , *** си , и то за дълго ;))А катаджиите не ни мисли , продължавай да злобееш ;)))
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ОТ КЪДЕ РАЗБРАХА ТЕЗИ ПОТНИ ПОЛИЦАЙ ЧЕ ПИЯНИТЕ СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ КАТО НЯМАТ ПРАВО ДА СПИРАТ ПОЕДИНИЧНО? ИЛИ ТЕ ГИ ПОЗНАВАТ ПО ЗАДНИТЕ НОМЕРА НА КОЛИТЕ? ЗАХРАНКАТА ИМ ИЗБЕГА И СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СИ Я ВЪРНАТ. НЯМА ПАПО ВЕЧЕ. НА ДЕН СЕ МРЪЩЕХА НА 1000 ЛЕВА ЗАРАБОТКА. Е ВЕЧЕ НЕМА ЗАРАБОТКА. УМРЕ.
25
3
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Много" умен" министър.Уникален!
24
3
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Аз алкохол не употребявам, но хората около мен наистина взеха да говорят, че нямало кой да ги спира вече и взеха да си карат колите пили!
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то се очакваше.
22
3
 
0
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
Няма да влизам в полемика...Дали вярваш или не си е твоя работа. Аз пиша за хората във форума, а не за теб. Да не говорим че ти така и не отговори на въпросите ми, а само плюеш.... типичен български работник.
21
0
 
7
 
! Отговори
Ирлански учен преди 9 години
Според мене пиянството на тоз един народ е константна величина. Това че променяте методиката на изчисления променя резултатите ви, а не че индивидите коригират количеството домашна гроздова според кампаниите на КАТ.
20
1
 
1
 
! Отговори
Логика преди 9 години
затегнали контрола, поправили закона и хората решили да се почерпят, с мисълта, че България върви на оправия. Какво толкова?
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
21: Не ми се вярва това което си го написал, някакси звучи фантастично. Имаш пари да плащаш заплати много над 2000лв, а за осигоровките нямаш? Тия хора какви договори си им дал да подпишат? Намаляване на заплатата (предложение на работниците???) и уволнения показва неспособноста ви да се адаптирате и липсата на гъвкавост. Типичен бг работодател.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам дали пияндетата са се увеличили , но ми прави впечатление / шофьор работя / ,че *** и безсмъртните се увеличиха стократно - карат с телефони на ушите , на червено , престрояват се как си искат , това пътна лента за на ляво или за на дясно , пътни знаци , паркират като араби в пустиня , на спирки и тротоари - защото знаят че няма контрол . Така като чета и катастрофите са нараснали , дай боже жертви да няма , Ние , Българите разбираме само кога ни бръкнат в джоба или в г ..а
17
1
 
5
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Ще има ред по пътищата и спазване на закона само при прилагане на холандската система. Нашите управници обаче ще се лишат от много облаги, включително и парични!! А за това, че годишно се избиват около хиляда човека майната им. Чорбаджиите се придвижват със сини лампи и охрана за тях страшно няма. Единствено и само личната изгода на властимеющите е причина за безобразията и сакътлъците по пътищата.
16
1
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Това го правя със съгласието на работниците. Те избраха този вариант. А впрочем заплатите им са много, много повече от 2000 лв....Защо впрочем синдикатите не желаят тази наказателна норма, за неплащане на осигуровки да важи и за работниците? Дали е справедливо двама да вършат престъпление, а само единият да носи отговорност?Типичен български работник....