Депутати връщат мобилните камери, казват в аванс къде са

Пътни знаци и съобщения в медиите ще информират, че КАТ снима
Обновена: 15 дек 2014 11:50 | 15 дек 2014 11:48,
30
Депутати връщат мобилните камери, казват в аванс къде са
Снимка: архив БТА

Връщането на мобилните камери на пътя вече е внесено в парламента. Група депутати написаха промени в Закона за движение по пътищата, с които регламентират това. Според новите текстове обаче КАТ ще ни предупреждава предварително къде точно ще се осъществява контролът.

Още по темата
Намерението за подобни промени беше обявено преди време от вътрешния министър Веселин Вучков. До тях се стигна, след като избухна скандал заради полицай, заснет да взима подкуп от шофьор. Тогава премиерът Бойко Борисов настоя всички проверки на шофьори да се извършват пред камера. Вучков обеща, че КАТ ще проверява само в тези участъци и няма да спира другаде.

Измененията са внесени в края на миналата седмица от депутати от ГЕРБ, РБ и БДЦ. Сред тях са лидерът на ДСБ Радан Кънев, шефът на вътрешната комисия в НС Атанас Атанасов, бившият зам.-вътрешен министър Явор Хайтов и др.

Контролът с мобилни камери беше забранен в началото на януари тази година с решение на ВАС. Съдиите решиха, че употребата им е противозаконна, защото данните от тях могат лесно да бъдат манипулирани.

За връщането им отново на пътя се говори отдавна, но едва сега изменението се внася официално. В мотивите си към поправката депутатите пишат, че забраната за мобилни камери е довела до повече жертви на пътя, а шофьорите са станали по-недисциплинирани. Според данните 43-има души в повече са загинали след премахването на мобилния контрол, а средната скорост в страната се е увеличила с 10-15 км.

Според предложените текстове КАТ ще обявява предварително къде ще са разположени камерите. Това ще става чрез специални знаци на пътя, в медиите и на сайта на МВР.

Жалбите срещу електронните фишове пък вече ще се препращат задължително от съответния районен  полицейски началник към районните съдилища. В момента началникът сам решава дали да приеме или не обжалването и само при потвърдено наказание жалбата отиваше в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
Неда преди 9 години
В цял свят камерите са най-обективното средство за контрол на пътя. Само е нас можели да бъдат манипулирани.
24
1
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 9 години
Съдиите от ВАС решиха, че употребата на тези камери е противозаконна, защото данните от тях могат да бъдат лесно манипулирани. Не си го измислям аз и изсмуквам от пръстите това заключение!
23
2
 
10
 
! Отговори
Дане преди 9 години
В Москва за две години монтираха 800 камери, а догодина ще има още 400. Те прочитат номера на нарушителя и още същия ден той автоматично получава СМС с глобата. Ако я плати до седмица сумата се намалява наполовина. После започва да нараства. Ефектът е поразителен. Нарушенията намаляха драстично. Имайте предвид, че колите с двигатели под 2 литра са рядкост, а и пътищата са перфектни, така че предразполагат към бързо каране.
22
1
 
5
 
! Отговори
alkap преди 9 години
Колана, фарове, лепенки, документи не блъскат колата- дребни нарушения не ка спреме да се занимавамас тях преди да разрешиме едрите ЕДРИ: СКОРОСТ - камера и 1 км след нея полицай това е решението на проблема нека не се заблуждаваме с безмислени нарушения
21
0
 
10
 
! Отговори
адвокат преди 9 години
Ще повярвам на полицаите от КАТ когато се разрешат умишлено даване на рушвет уж от случаен човек , а той е агент под прикритие . Това се въведе по препоръка на ЕС и за отрицателно време се спря . Защото 100 % бяха вътре .
20
1
 
1
 
! Отговори
do 12 преди 9 години
Прочети коментарите 18 и 19 и ще разбереш какъв е смисъла!
19
2
 
8
 
! Отговори
do 10 преди 9 години
Данните не могат да се манипулират. Това са измишльотини. Как ще ги манипулираш? С фотошоп в полицейския участък ли? Освен това в Германия има протоколи, които записват, кой полицай КОГА е влизал в базата данни и е търсил информация за граждани и с всеки достъп трябва да се аргументира писменно, защо е искал личните данни от базата данни. За да не може ей така всеки да чете телефонни номера и прочие, което е ЕЖЕДНЕВИЕ в България. Всичко може да се регулира с правилните закони!!! Но ние нямаме!
18
0
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 9 години
Тия ни правят хептен на балъци - проблемът е не че не сме информирани, а че данните могат да се манипулират. С някоя от модерните софтуери КАТ могат да ни напишат на снимката, че сме минали със 100 над нормата. ***.
17
2
 
7
 
! Отговори
до 4 от 18 преди 9 години
И така, докато не се научат да карат нормално или докато не си предадат книжките до живот. Техен избор. Всяка камера в Германия се знае къде е. Има определени места, където се слагат и мобилни и общо взето си е игра на котка и мишка. Но целта на всичко това е да бъдат регулирани критичните отсечки. На безопасните отсечки, ако искат и със 110 извънградско да карат. Все тая, но на опасните отсечки трябва да спазват скоростта. Ако общината реши да напълни касата си, слага мобилните камери.
16
2
 
6
 
! Отговори
do 4 преди 9 години
Че то в Германия е същото! Какво си мислиш! Не е необходимо да има навсякъде дейсвтащи камери. Достатъчни са и празните кутии, за да изплашат шофьорите и да намалят скоростта на критичните отсечки. Това е идеята!!! Шофьорът никога не знае, дали кутията е пълна или празна и съответно намаля скоростта. Ако е тарикат може да рисука и тогава или печели или губи. Само че, ако го загуби, то тогава трябват по-солени глоби, които да са кумулативни. Всяка следваща все по-голяма (ако го санкционират често
15
1
 
9
 
! Отговори
списък в караулка преди 9 години
Каквото и да върнат, БГ милицията ще си остане едно шуробадженакорушветчийско сборище,където се дреме до пенсия, правят се далавери, прикриват се престъпления, вземат се рушвети. Няма престъпление, без участието на бивш,настоящ или бъдещ милиционер. И не сте забравили че от 60 екипа пътни полицаи, само един не взема подкупи, защото е от вътрешна сигурност. А всичко това за да е в този си вид,се харчат над 1,5 милиарда лева годишно. Само като в Грузия и ще се оправят нещата.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАТ ще обявява предварително къде ще са разположени камерите, чрез специални знаци на пътя.А ще има ли предупреждение, че показанията от тези камери могат и да се манипулират?И дисциплинираните шофьори не са застраховани от санкция за ,,превишена скорост,,.
13
0
 
9
 
! Отговори
БАВАРКА 3 от СТАРИТЕ преди 9 години
НАМАЛАМ преди телевизорат а след него ръгам ТРЕТА С МРАЗНА ГАС ДРИФ КИНК
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Магистратът от ВАС Георги Лозанов, който обясни по телевизията защо мобилните камери на КАТ са незаконни бе блъснат от кола и е в болница в тежко състояние. Сега ще връщат тези камери.Нещо се замислих!
11
0
 
6
 
! Отговори
мда преди 9 години
става въпрос за кинти, защо спорите и се карате
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната глупост на родните продажни политици,какъв е смисъла да му засичаш скоростта след като си го предупредил че го снимаш??? Бойко *** лови си корумпираните полицаи но не прави войната по пътищата още по свирепа с твоите глупости.Сега карат и пияни без страх вече.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова ли са глупави и некадърни навсякъде по света, че слагат камери!Значи само тук са пичове ,които манипулират!Ако тези,които твърдят това измислят нещо друго,което ще им позволява да се измъкват след нарушенията ще са по-интересни!
8
0
 
26
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Следващ въпрос: След като ВАС е забранило камерите, защото могат да се манипулират данните, как точно тази възможна манипулация ще изчезна с поставянето на знак и обявяването им в медиите?
7
3
 
19
 
! Отговори
-10 преди 9 години
На всеки вход и изход на населените места по един знак за камера, а дали има или няма камера няма значение, всеки да си решава как да шофира.-----Ситауция: Седят си 2-*** полицая в патрулка скрита зад завой или в храстите и дебнат джигити. Джигита минава покрай тях с 200, те го снимат и са доволни, изкарали са норматива. Същия този джигит навлиза в населеното място 200 метра след патрулката и размазва детска количка с бебе в стената. Каква е ползата от полицаите? Аха, пари в бюджета!
6
3
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
О, тръгна им сайта, 628 души към вчера, явно са вкарвали новите данни. Значи да прогнозираме към 650 до края на годината. Сега очаквам да получа статистиката за причините, довели до смъртните случаи и тогава господата могат да правят желаните от тях промени в закона! За миналата година прцентът на ПТП предизвикани от "ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ ПРИ ОБЩО ОГРАНИЧЕНИЕ" са 0,1%, или 32 броя от общо 45851. При колко от тези ПТП е имало жертви и с колко ще намалеят жертвите като върнат мобилките на улицата?