Ненавременно е пренасочването на частни партиди към НОИ

Това ще заличи капиталовия принцип в пенсионната система, смята бизнесът
16 дек 2014 19:45, Евгения Маринова
10
Ненавременно е пренасочването на частни партиди към НОИ
Снимка: Reuters, архив

Намерението за пренасочване на осигурителните вноски от универсалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ) е неправилна и ненавременна стъпка, която ще доведе до повече проблеми, отколкото ще реши въпросите с преодоляване на дефицитите в пенсионната система.

Това се посочва в позиция на представителни работодателски и професионални организации, сред които Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и асоциациите на лицензираните инвестиционни посредници, на дружествата със специална инвестиционна цел, на директорите за връзки с инвеститорите.

На практика това ще заличи капиталовия принцип на функциониране на пенсионната система, съответстващ на пазарния модел на националното стопанство и ще върне страната към чисто солидарен модел на пенсионно осигуряване, посочва се в позицията.

По-рано днес депутатите от парламентарната бюджета комисия приеха промените, предложени от ГЕРБ, в Кодекса за социално осигуряване, според които новопостъпилите на пазара на труда от 1 януари 2015 г. трябва да посочат в едногодишен срок дали ще ползват пенсионен фонд. Ако не го направят, вноските им автоматично ще отиват в НОИ. Родените след 31-ви декември 1959 г. ще могат да заявят дали ще се откажат от втория стълб на пенсионната система, като така партидите им ще преминат в НОИ.

Асоциациите на професионалните участници на капиталовия пазар и емитентите считат, че подобни действия биха подкопали не само съществуването на пенсионната система, но биха поставили под въпрос съществуването и на капиталовия пазар в страната. Под удар ще се окажат и публичните финанси, доколкото пенсионните фондове, като най-големи инвеститори в държавни ценни книжа, няма да имат достатъчен ресурс за инвестиране в инструменти, издадени от българската държава и то не само ДЦК, но и всякакви дългосрочни инвестиционни инструменти, които държавата в партньорство с частния бизнес би могла да издава за финансиране на крупни инфраструктурни проекти.

Реформата ще върне страната по път, който вече е изминаван и отречен в края на 90-те години на миналия век като безперспективен и неадекватен за предизвикателствата на пазарното стопанство, смятат от организациите. Ще се унищожи и доверието в капиталовия пазар.

Според работодателските организации вторичните трусове, предизвикани от такава политика, ще се отразят на всички институции, опериращи на пазара, би довело до отдръпване на портфейлни и стратегически инвеститори и би навредило на стабилността на финансовата система.

Такава стъпка би ощетила и всички осигурени лица, чиито лични средства, натрупани по индивидуални партиди в пенсионните фондове, биха се влели в общата маса на средствата в НОИ, без да им се предоставя по-добра алтернатива за управление на средствата им, уточнява се в позицията.

Решенията за стабилизиране на пенсионната система следва да се търсят в различна посока – възраждане и стимулиране на капиталовия пазар в България, цялостна ревизия на търговското, данъчното и административното право и в частност правото на ценните книжа с цел отстраняване на административните тежести и осигуряване конкурентоспособност на професионалните участници на капиталовия пазар, улесняване процесите на формиране на капитала, въвеждане на система от стимули за дългосрочни спестявания, редуциране на такси и други финансови тежести за участниците на пазара, насърчаване на търсенето и др.

Предприемането на реформи в областта на пенсионното осигуряване следва да става в диалог, след обстоен анализ на всички аспекти на дейността на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях пенсионни фондове, като се отчитат интересите на осигурените лица и инвеститорите на българския капиталов пазар, посочва се в позицията.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОИ, НЕК, ГЕРБ, ДПС ...Крадци и престъпници!!!!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** само това могат... да взимат парите на другите.Това си е жива кражба...
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ иска да ни вземе парите за лична пенсия, ако не си потвърдим частния фонд
5
0
 
11
 
! Отговори
садомазодърахъндер преди 6 години
готвят се да ни изпирамидят.санким белким чунким имаме пари за открадване
4
0
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Частните фондове са бъдещите "КТБ-а" на България.НОИ го чака съдбата на НЕК.Така че което и да изберем все ще ни е*ат.
3
0
 
10
 
! Отговори
ТОТЮ преди 6 години
Часните фондове изглеждат добре на хартия, но са пирамида и използват измамната схема на Чарлз Понца. Заинтересувайте се какво стана в Чили когато Хосе Пинера приложи схемата през 1975 при Пиночет. Такъв грабеж е, че чак се видяха в чудо хората. В сайта на Александър Тодоров се обяснява доста подробно за пенсионните казуси по света и у нас. ЧЕТЕ ХОРА ЗА ДА ЗНАЕТЕ И ДА СИ ОТСТОЯВАТЕ ПРАВАТА ЗАЩОТО СЕ ПОЛУЧАВА СХЕМАТА РОБ ДО ГРОБ.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прехвърлянето на частните партиди към НОИ е една от най- големите глупости хрумвали някого на политиците ни. Дори е прието вече в бюджетната комисия. Отдавна трябваше да има реформи в пенсионната система, но и да се търсят изчезналите милиарди от пенсионните фондове в началото на прехода. Пенсионната система не трябва да от социален или солидарен тип, трябва да се разделят социалните пенсии от тези за осигурителен стаж. С направените промени се залага нова бомба със закъснител за близко бъдеще.
1
0
 
16
 
! Отговори
Неосигуряващ се преди 6 години
Пенсионните партиди са кат ктб - на хартия вложени в високодоходби проекти, които вче имат отрицателна доходност.