Поправката "Пенсии" е фалшив избор, настоя Христосков

"НОИ няма да инвестира парите, ще попълва дефицита"
62
Поправката "Пенсии" е фалшив избор, настоя Христосков
Йордан Христосков. Снимка: архив, БулФото

Трябва да се отмени решението за прехвърляне на парите на гражданите от частните пенсионни фондове към НОИ, заяви бившият социален министър Йордан Христосков в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Още по темата
След остри спорове в парламента вчера поправката беше прокарана от ново мнозинство - с гласовете на ГЕРБ, ДПС, трима от БДЦ и двама независими. Тя предвижда българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за втора пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ. Избор в рамките на година ще имат и новопостъпилите на трудовия пазар.

Според Христосков това е фалшив избор, подвеждане на хората и манипулация.

Социалният министър в първия кабинет „Борисов” Тотю Младенов защити идеята, като каза, че тя не е екзотична, а е първата стъпка. Втората стъпка е да се създаде фонд в НОИ с индивидуални партиди”, допълни той. 

Христосков обаче коментира, че решението ще доведе до натоварване на НОИ, и то само за да може да се закърпи бюджетът през тази и следващата година.

„Идеята за доработването на закона е несъстоятелна, защото НОИ няма да инвестира тези пари, а ще ги ползва да плаща пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов вчера разкри тайния си замисъл. Той каза, че тези пари ще отидат за намаляване на дефицита в държавния бюджет”, каза още Христосков.

До 31 март 2015 г. се очакват още законови промени по възможността за избор, като заявката е те да дадат на българите възможност да избират повече от веднъж през трудовата си кариера къде да внасят социалните си осигуровки. Текстове за това обаче тепърва ще се подготвят.

Тотю Младенов смята, че КФН е длъжна да промени осигурителна култура на голяма част от българските граждани, за да може де да направят информиран избор.

Комисията трябва да даде отчет как се инвестират парите от частните пенсионни фондове, къде се инвестират, каква доходност носят, за да могат хората да се ориентират и да направят избор, заяви Младенов. По думите му трябва да има спокоен, експертен диалог, защото случилото се през последната седмица не е е в полза на никого.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Христосков е напълно прав !!!
45
0
 
1
 
! Отговори
edna ot vsichki преди 9 години
точно така е- и поради това , че изборат бил демократичен-де е демокрацията.аз искам да имам право да си избера и обратния вариант-да си преместя осигуровките от ДОО в частен фонд-Като пукна-поне за децата ми да имаОтгледаха си едно безхаберно поколение и сега народните ни избранници ни баламосват както си искат- ББ иска лесни пари на момента , а след тях и потоп
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мой братовчед почина преди 2 години на 46 г. Жена му и децата му без проблем за много кратко време получиха накуп цялата му натрупана сметка от частен фонд в размер на 3000 лв.От НОИ получиха 500 лв . Осигурявал се е и в двата фонда.
43
0
 
2
 
! Отговори
висок преди 9 години
От години приемам Христосков като грамотен човек и добър експерт. Но този рев в защита на пиявиците ЧПФ.....го срути в очите на много хора. Явно добре плащат за да защитиш 1/3 от осигуровките да отиват в частен джоб? Навремето насила всички ни вкараха при частниците на Костов и Нейков...сега ще имаме право на избор! Къде е проблема, всеки да реши дали да пълни гушите на пиявиците или да влезе в солидарния стълб. Илюзията че във фондовете всеки ще получи "моите си пари" отдавна умря.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой гарантира сигурността на парите в пенсионните фондове ?
41
0
 
3
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
а има ли ги парите в частните фондове?
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дребосъкът Христосков е силно на бъркан в пирамидите на пенсионните фондове ! Затова вие на умряло ! За него е много хубаво осигуровките да постъпват по частните фондове , а НОИ да плаща пенсиите!ПРокуратурата трябва да се самосезира за призивите му да не си внасяме парите в НОИ!
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде лошия Дянков виновен.Дянков ли излъга хората с масовата приватизация , като им раздаде едни бонове , че уж по този начин хората ще станат собственици на заводите и фабриките в България.Не не беше Дянков , а учителя на Рамадан , другаря Костов измисли кражбата с приватизационните фондове , а ученика му точи лиги да ги обере чрез пенсионните фондове.
38
4
 
8
 
! Отговори
до 38 преди 9 години
Умнико, има вече пенсионирани миньори, които са в категорията след 31.12.1959 г. И не вземат стотинка от частните фондове!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 39Ти пък провери къде им отидоха парите и кой ги прибра, вече съм споменал по-долу.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимендо 38Айде пак си провери твърдението .......Първите пенсии от частни пенсионни фондове , трябваше да се изплащат от 2010 година .те са за миньорите родени след 1960 година .....Поради липса на достатъчни ресурси , не са започнали да изплащат пенсии . Провери информацията.Говорим за миньори , те се пенсионират на по ранна възраст защото са първа категория.При навършването на 50 години , очакваха че ще получат пенсия от частните пенсионни фондове .Да ама не
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 5Не изплащат защото родените след1959 са на 55 години и още не са пенсионери (говорим за пенсии и пенсионери, а не за акционери и дивиденти - правете разлика). А помник как Дянков ОКРАДЕ точно натрупаните пари по партиди за пенсии на миньорите.Същото ще стане и сега, ще ги вземат да си закърпят бюджета а пък като се пенсионираме след 50-100 или 150години (зависи колко ще вдигнат пенсионната възраст) ще получм едни 150-200 лв (Дай Боже)
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дружество на невменяВ нормалните държави отдавна направиха лустрация, даже някои стигнаха и по-далеч - справки чеошеско!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 36-бедно ти е въображението.За състоянието на тези допълнителни фондове си има сметна палата,.Но когато се назначават все свои хора, няма да узнаем истината,само малък кръг ще я знае.Точно това се случва сега.Толкова зор заради възможността за избор--мижи да те лажем!
32
2
 
14
 
! Отговори
дам преди 9 години
Ще ви поздравя с една песничка,тя казва ФФффсичко ...Пирамидиии ,фараааониии и балъци за милиони ....:милиарди:.....Отговорете си кои са собствениците на частните пенсионни фондове в България и ще си отгорите на въпроса,дали да очаквате пенсии от тях.
31
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една държава,която допуска да се откраднат милиарди от Здравната каса и Сребърния фонд,която допусна случаят КТБ,а сега иска да открадне парите,които принудително бяхме накарани да отчисляваме цели 15 години,не е държава.Правителството не е на народа,то работи срещу този народ с една единствена цел: Лично облагодетелстване без значение на каква цена и с какви средства.
30
3
 
20
 
! Отговори
дружество на невменя преди 9 години
В нормалните държави, първо се дискутира и след това се вземат решения. В най-голямото дружество на невменяемите управляващи, България, първо се вземат решения и след това се дискутира по тях.
29
9
 
18
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Наближават тежки времена .Тези частни пенсионни фондове , няма да оставят така нещата.С част от парите ни , ще има дежа ВЮ , на платените протести. Като начоло ще си проличи , че Плевнелиев , не е човек на Борисов , а точно на тези частни интереси ала Прокопиев и ще наложи вето.Платените протестиращи на Рамадан , ще засилят натиска , защото не е добре да се разбере истината за частните пенсионни фондове , защото тя ще прилича на истината за КТБ ....Лошото тепърва предстои
28
1
 
12
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Най са ми интересни игрите и закачките на политиците и как се правят на управляващи и опозиция!
27
7
 
15
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
Искам аз да мога да преценя къде е сигурността на пенсионните ми вноски е по -висока степен.Няма нищо нередно в новото решение. Подкрепям го.