Двойно повече живи елхички са продадени за Коледа

Кампанията Коледна гора провокирала интереса към тях
Обновена: 23 дек 2014 08:32 | 23 дек 2014 07:53, Анисия Иванова
10
Двойно повече живи елхички са продадени за Коледа
Снимка, архив Булфото

Двойно повече живи елхички са продадени досега, показват данните на държавните горски и ловни стопанства, пише в днешния си брой вестник "24 часа". Над 20 000 броя коледни дръвчета в саксии са купени от крайни потребители при едва 9000 през миналата година.

Големият интерес е резултат от обявената национална кампания на земеделското министерство. Идеята е хората да изберат жива елхичка, която после да бъде засадена в т.нар. Коледна гора и така да се опазят българските гори и природа.

За това обаче не е достатъчно само да се купи коледно дръвче в саксия, което в края на януари да бъде поставено в земята. За да се “хване” и оцелее, трябва да се спазват определени правила, иначе е все едно дали си вземате отсечена елха, или жива, признават горските експерти.

Не е добре дръвчето да престоява повече от 2-3 седмици в стая, която се отоплява, предупреди и зам.-земеделският министър с ресор “гори” доц. Георги Костов. Най-добре е след закупуването му да се сложи първо на студено - например на балкона. Почвата в контейнера трябва да се поддържа постоянно влажна. В никакъв случай обаче не трябва да се наторява, защото дръвчето е в състояние на покой.

В стая елхичката може да се внесе например ден преди Бъдни вечер, за да бъде украсена. По-възможност това не трябва да е най-топлото помещение и задължително да е далеч от отоплителните уреди - радиатори, климатици, печки, камини. За украсата е добре да не се ползват много тежки гирлянди, топки и играчки, както и трябва да се избягват лампички с голяма мощност, защото дръвчето се нагрява и игличките се обезводняват.

“Има опасност, ако ги държим на много топло, дръвчетата да се излъжат, че е пролет”, обясни доц. Костов. Още след Йордановден пък е добре отново живите елхички да са на по-студено. Това обаче не трябва да става рязко, а плавно. Не е добре, ако директно сложим саксията с коледното дръвче на балкона - то може да се стресира от студа и да изсъхне.

Най-добре е да намерим място - закрито помещение, което е хладно и светло. Там дръвчетата трябва да престоят поне седмица, за да се аклиматизират. В случай че нямате такова помещение сложете елхичката на някое място на двора, което е на завет, най-добре в по-топъл ден или при снеговалеж. Едва след аклиматизацията може да сложим дръвчетата и на по-студено - например на балкона, независимо колко е студено навън.

В началото на новата 2015 г. ще организираме и проведем кампания по засаждане на живите елхички, обяви зам.-министър Костов. Министерството на земеделието ще покани официално в инициативата да се включат и представителите на местната власт, които да изберат подходящи терени.

Коледното дръвче задължително трябва да се засади на открито преди започване на вегетационния сезон (март - началото на април).

За закъснелите да се снабдят с елхичка на сайта на министерството на земеделието и на Изпълнителната агенция по горите са обявени местата, от които потребителите могат да купят законно и живи, и отсечени дръвчета директно от горските стопанства у нас.

Експертите съветват преди покупката на елхичка в контейнер леко да я повдигнете от съда, за да огледате корените. Те трябва да изглеждат свежи, както и стволът, а почвата да е влажна. Самите корени пък трябва да са заели формата на саксията. Те трябва да са здрави, с достатъчно бала пръст по тях. Принципът е, че за дръвче, високо 150 см, балата с пръст трябва да е с диаметър около 50 см.

Потребителите е добре да знаят, че по-малките елхички се адаптират по-лесно към променените условия на отглеждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: продажбаколедаелхи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМ ЧЕ ДА. НАЛ ТОВА Е НОМЕРА. МУТРЕТАТА ДА СЕКАТ И ДА ИЗНАСЯТ ГОРАТА А БАЛЪЧЕТАТА ДА САДЯТ. НАЛ В ТОВА МИНИСТЕРСТВО СА *** МУТРЕТА. АЙДЕ БАЛЪЧЕТА НА ЖИВИТЕ БОРЧЕТА. ПЪК СИ ГИ ЗАСАДЕТЕ В ЗАДНИТЕ ДВОРЧЕТА. НА ЧИСТО.
7
0
 
3
 
! Отговори
До #4 преди 9 години
От 111000 кв. километра да не можеш да намериш място 50 на 50 сантиметра за да посадиш дръвче ?!Е , ако не искаш да го засадиш и ти е по-лесно да го изхвърлиш , това е съвсем друго.
6
0
 
2
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 9 години
Така , така ... тия българи откъде толкова пари за коледни дръвчета ... Да им вдигнем данъците !
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tova s povtornoto zasajdane e jiva glupost , niama da se hvane , za6toto korenovata sistema e prekasnata,minalata godina i az si kupih v saksia, no tazi godina ne.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елхичките се садят Април. Ако я засееш веднага след празниците най вероятно да и измръзнат корените и дървчето да умре.
3
2
 
7
 
! Отговори
. преди 9 години
Жалко за живите дръвчета. Това е една негативна новина. Т.к. повечето хора нямат къде да си ги поставят след като минат празниците и тогава това ще бъдат просто едни мъртви, насилствено убити дръвчета. Ако се засади след това- прекрасно. Но редовно след Нова година виждам изхвърлени елхови дръвчета в контейнерите и край пътищата.
2
0
 
5
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Браво :)
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
евала