Пътят до браздата е като влакче на ужасите!

Синдикатът на МВР от месеци алармира за условията на границата
Обновена: 29 дек 2014 10:47 | 29 дек 2014 10:47, Камелия Цветанова
43
Пътят до браздата е като влакче на ужасите!
Снимка: Булфото, архив

Синдикатите многократно са писали писма до ръководството на Гранична полиция и на МВР за условията на труд на границата. Това обясни Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР, по Нова телевизия

Още по темата
. Синдикатът продължава да настоява за оставки и поемане на отговорност заради катастрофата през нощта на 26 декември, при която загина 34-годишният полицай от Свищов Асен Асенов, след като камионът, който е карал, се обърна в дере на няколко километра от село Горно Ябълково. При катастрофата по-тежко пострадаха и шестима от 15-те полицаи, които той е возил след нощна смяна за охраната на българо-турската граница.
 
Попов заяви, че през цялото време при тях непрекъснато са пристигали сигнали, които те са предавали по-нататък.
 
„Последното ни писмо беше от 11 декември”, заяви той.

По думите му е имало отговори, че се работи и се полагат усилия нещата да се подобрят.
 
Между синдикатите на МВР и ръководството на Гранична полиция е имало почти постоянен контакт.
 
„Не виждам какво повече можехме да направим в този случай”, коментира Попов.

От около една година се командироват полицаи за охрана на границата заради засиления бежански поток.  Те са основно от охранителна и пътна полиция.

„Пътят до браздата е като влакче на ужасите, има места, където не може да се мине и се ходи пеша“, е посочил полицай, пожелал анонимност, в писмо до Нова телевизия.

„Палатките са на дупки, духа отвсякъде, покрили сме с найлон, иначе ще тече, когато вали. За медицински екип и дума не може да стане. Лятото, когато имаше змии и кърлежи, питахме какво да правим, ако някой бъде ухапан, и ни казаха да си гледаме в краката. ЗИЛ- ът,  който ни вози, няма брезент и пейки, 20 души се лашкаме прави час и половина из планинския път“, пише още той.

Според анонимния полицай камионите, с които се возят полицаите, са произведени преди над 20 години, вече са в  окаяно състояние и не им се прави технически преглед, а палатките на браздата са потънали в кал, няма и дърва за огрев.

„Наложи ни се една цяла нощна смяна да сечем дърва, за да се опитаме да се стоплим, а печката, която имаме, е колкото бутилка за вода от седем литра“, пише още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може би трябва да подберем гранична полиция от сирийци, иракчани и афганистанци. Явно тях условията не ги плашат!
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Палатки ли, огън ли? Тия какво правят там? Загряват си задниците ли, да не им е студено като се гушкат? За какво получават тия заплата? Граница не се пази с палатки!
13
2
 
11
 
! Отговори
бивш граничар преди 9 години
Ех ,ако взема да пиша при какви условия сме охранявали границата,тези ще трябва да потънат в земята от срам.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия кво си мислат бе, че са ги пратили на санаториум ли, да си лекуват артрита? Който не може и не се справя, не става за полицай! Променете си критериите, за подбор! Кви са тия изнежнени лигльовци бе? Ми да им постелат килимче по пътя, да не се спънат у некой каминяк случайно!
11
4
 
20
 
! Отговори
граничар преди 9 години
Абе какви са тия палатки, печки и огньове. По правилник дори не може да се пуши за да не се види огънчето тия огън ще ми палят. То си е казал народа: "Всяка майка граничар не ражда"
10
1
 
15
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Много интересно, преди 1989 г. нямаше ли държавна граница? Тя не се ли охраняваше? Какво стана с Гранични войски? Къде са граничните застави, противопехотните и противотанковите минни полета? Къде са кльоновете, ДОТ (дълговременни огневи точки), вкопаните танкове и всички други инженерни съоръжения, които съществуваха поне до края на 1989 г.? Кой унищожи цялата система и дори теоретична организация от принципни положения, на които се основаваше охраната на държавната граница? Тишина в мрака...
9
1
 
23
 
! Отговори
ganichar преди 9 години
"Мамини глезльовци.Няма бивш граничар който да не ви се присмее."Много точно казано. На нас наряда ни беше 7 километра в едната посока пресечен терен да не би да саме возили с камион :) Смешници
8
1
 
24
 
! Отговори
fsd преди 9 години
А защо не ходят пеша? нали им плащат заплата? Навремето как се пазеше границата пеша?
7
5
 
10
 
! Отговори
Бай Колю преди 9 години
Защо не се назначат хора от региона ????????????????????????????????Питам аз ?! Виждал съм ги как се връщат от смяна , като бити кучета , мокри и кални със една брадвичка във раницата . На мен ми е било неудобно да ги погледна .
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките, живи да ги ожалиш! Когато изнудват, тормозят, рекетират, ограбват, пребиват, убиват невинни хора, обаче не се оплакват от условията нали? Башибузук, кърджалии..! Като не им харесва да ходят да копат на село!
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наложи ни се една цяла нощна смяна да сечем дърва...колко кубика насякохте - за цяла година ли? За една вечер е достатъчно само съчки да се съберат.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поолицаите не се справят - тежко им се види в гората, да се наемат партизани - те са свикнали със землянките.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като им е толкова трудно да си намерят друга работа тез полицаи.Те искат да ходят на работа та да си получават тлъстите заплатки, а
2
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мамини глезльовци.Няма бивш граничар който да не ви се присмее.
1
14
 
11
 
! Отговори
?! преди 9 години
Всичко, написано в статията, може да се обобщи с една дума - БЕЗОБРАЗИЕ.Как е възможно до такава степен да са мизерни условията, при които работят онези, които ни пазят?!Палатки ли няма в България?Печки ли няма?Толкова ли няма кой да насече дърва за огрев, та вместо това те сами си ги набавят в часовете, през които трябва да пазят границата? Ако пък не си набавят дърва, рискуват да се разболеят тежко от измръзване.Как е възможно да се остави в такова състояние път, по който минава камион?