Пътят до браздата е като влакче на ужасите!

Синдикатът на МВР от месеци алармира за условията на границата
Обновена: 29 дек 2014 10:47 | 29 дек 2014 10:47, Камелия Цветанова
43
Пътят до браздата е като влакче на ужасите!
Снимка: Булфото, архив

Синдикатите многократно са писали писма до ръководството на Гранична полиция и на МВР за условията на труд на границата. Това обясни Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР, по Нова телевизия

Още по темата
. Синдикатът продължава да настоява за оставки и поемане на отговорност заради катастрофата през нощта на 26 декември, при която загина 34-годишният полицай от Свищов Асен Асенов, след като камионът, който е карал, се обърна в дере на няколко километра от село Горно Ябълково. При катастрофата по-тежко пострадаха и шестима от 15-те полицаи, които той е возил след нощна смяна за охраната на българо-турската граница.
 
Попов заяви, че през цялото време при тях непрекъснато са пристигали сигнали, които те са предавали по-нататък.
 
„Последното ни писмо беше от 11 декември”, заяви той.

По думите му е имало отговори, че се работи и се полагат усилия нещата да се подобрят.
 
Между синдикатите на МВР и ръководството на Гранична полиция е имало почти постоянен контакт.
 
„Не виждам какво повече можехме да направим в този случай”, коментира Попов.

От около една година се командироват полицаи за охрана на границата заради засиления бежански поток.  Те са основно от охранителна и пътна полиция.

„Пътят до браздата е като влакче на ужасите, има места, където не може да се мине и се ходи пеша“, е посочил полицай, пожелал анонимност, в писмо до Нова телевизия.

„Палатките са на дупки, духа отвсякъде, покрили сме с найлон, иначе ще тече, когато вали. За медицински екип и дума не може да стане. Лятото, когато имаше змии и кърлежи, питахме какво да правим, ако някой бъде ухапан, и ни казаха да си гледаме в краката. ЗИЛ- ът,  който ни вози, няма брезент и пейки, 20 души се лашкаме прави час и половина из планинския път“, пише още той.

Според анонимния полицай камионите, с които се возят полицаите, са произведени преди над 20 години, вече са в  окаяно състояние и не им се прави технически преглед, а палатките на браздата са потънали в кал, няма и дърва за огрев.

„Наложи ни се една цяла нощна смяна да сечем дърва, за да се опитаме да се стоплим, а печката, която имаме, е колкото бутилка за вода от седем литра“, пише още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дедите ни заедно с руснаците са газили сняг по един метър и са преминавали половин България пеша , за да ни освободят от турците , а сега някакви се оплакват , че им било кално и студено ! Ако искате да асфалтираме границата , да им е по-лесно на нелегалните да идват и Кунева да ги настанява в казармите...Скоро ще викате аллах акбар с това мислене !
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da vrystat kazarmata
33
0
 
9
 
! Отговори
Хахо преди 9 години
Първо трябваше онзи ***, който е изпратил полицаите на границата ни, да го бяха натирили пеша да я обходи, че тогава да види що за идиотия е целият замисъл - Да се пази границата от квартални, охранителни и всякакви други полицаи от цялата страна.
32
0
 
0
 
! Отговори
pardon преди 9 години
ako "Toi e vosil 15 policai" - dali ne sa bili 16 vsichkite zaedno?!mai mathematikata ti e strast, Camelya?!
31
0
 
1
 
! Отговори
kemi преди 9 години
tova e sastia pat na asiatskite i afrikanskite bejanci kam RBG i na mestnite bulgarski selyani - ama te ne sa se jalvali oste ot kachestvata na patya - zasto li?!
30
1
 
6
 
! Отговори
един от бившите преди 9 години
До pepeти май не си ходил в казарма а,да воюват със стелтове и пр. но адската седмица при тюлените не е премахната и там е мизерия и мъчения така че замълчи военното дело не е за всеки ,със сигурност не си виждал рана от куршум
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Палатките без парно,пътищата до границата неасвалтирани,пейките в камиона корави...Защо ли обаче не съм чул някой да напусне и да се хване да бачка???
28
14
 
3
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Като чета хейтърските изказвания на Големите мъже - бивши Граничари се радвам, че не съм толкова увреден от "онова време".Какво сте охранявали толкова? Някой да не стъпи в комунистическа България - 100% само някой *** би решил.Радват се че са са живели като неандерталци на границата - тогава не ви беше кеф нали?За червенотиквеничковците ще припомня че живеем 2014 Година Европейски съюз и НАТО.Хората охраняват и воюват с Дронове, Стелтове, Роботи...*** пак иска да му е гадно.
27
0
 
2
 
! Отговори
gaida преди 9 години
i zasto ne puskat pisma i snimki v web za svetovnite medii i svetovnata obstestvenost na OON?!zasto se strahuvat da govoryat i da pokazvat realnostta si?!ami kak jiveyat tam mestnite stotici bg/tr hora - grajdani na RBG i na EU?!
26
4
 
18
 
! Отговори
бивш гараничар преди 9 години
имах набори които целуваха асвалта като слезеха от заставата,граница не се пази в палатка а на кльона и на вишката а там няма печки,легла и т.н. да връщат казармата
25
0
 
10
 
! Отговори
Дядо с кабелна преди 9 години
Жалко за младия човек, нелепа смърт покой на душата му и сили на близките.
24
0
 
6
 
! Отговори
Българи-хораа преди 9 години
Да сме човеци-които е пресякъл законът да си поема вината,в цялата държава нещата не са добре,напускат хората родината заради безхаберието на управляващите,така,че Бог да прости човека!
23
0
 
6
 
! Отговори
Българи-хора преди 9 години
Когато някои има вина ще бъде наказан,не става въпрос тук-сега за блъснатото дете,става въпрос за загиналият човек-п
22
2
 
7
 
! Отговори
www преди 9 години
До Нагледци!С войнишка заплата (от няколко долара на месец),без отпуски (щото е далеч и няма транспорт),при доста по-натоварени наряди (в смисъл брой часове в месеца),с вътрешни дежурства (дневалства и обходи като бонус),строева подготовка (в почивките)и т.н., и т.н., и т.н.
21
4
 
4
 
! Отговори
www преди 9 години
А когато мъртвопиян граничен полицай помете майка с дете в количка - пие кисело мляко, дадено му от колегите. Наистина е срамота.
20
4
 
16
 
! Отговори
Нагледци! преди 9 години
Обикновено не пиша коментари,Ноо наглоста на старшинките е уникална!Друго си е да те спре на улицата с автомобила и да те пита - и ся кво прайм!АЗ питам: лесно ли им беше на 18годишни наборници две години в студ и мраз да обикалят на смени границата!??
19
2
 
6
 
! Отговори
www преди 9 години
До Анонимен 21Или пък да не може да напали печка??? Е, аз нямам толкова стаж на границата, но имам почти година на външен за поделението район. И се справях :)
18
3
 
5
 
! Отговори
www преди 9 години
Като не ти харесва държавната работа, хващай се на частно. За илюстрация веднага давам пример със САЩ.Некъв гангстер вади пищов и го опира у носа на полицай. Полицаят успява да го гръмне пръв. Населението скача веднага, защото очаква доказателствата на неизбежната самоотбрана .Обратното, преди два дни гръмнаха поредния полицай САЩ, в Аризона. Да сте чули за протести на полицаи? Да сте чули оплаквания? Да е имало граждански вълнения?Не, това им е работата и това се разбира точно така!!!
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мамини полицайки.....Вие сте за магистралата бе,не за границата! Между другото спят в ХОТЕЛИ ?!?!? А граничар да не може да цепи дърва е направо виц! П.С. Имам 2год,3мес. и 8дни на застава в далеч по-тежки условия.Май е време да променя мнението за себе си....Поздрави на колегите!!!
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KATO NE IM HARESVA RABOTATA -TEZI NEKADARNIZI DA NAPUSNAT.MVR E INSTITUT ZA PREBIVANE NA HORATA PO VREME NA PROTESTITE