Армията дава рамо на МВР – с транспорт и жива сила по границата

Кунева: И преди Нова година няма вълшебно решение, чакаме силен натиск през март
Обновена: 30 дек 2014 14:28 | 30 дек 2014 13:00, Веселина Йорданова
189
Армията дава рамо на МВР – с транспорт и жива сила по границата
Снимка: архив БТА

По-сериозен миграционен натиск и повече бежанци, които да се опитват да преминат у нас, очаква властта от 1 март след направен анализ.

На темата е било посветено „сериозно оперативно заседание“, в което са участвали премиерът Бойко Борисов, министрите на вътрешните работи, отбраната, финансите, регионалното развитие, съобщи силовият вицепремиер Меглена Кунева, която ще координира усилията на ведомствата за справяне с проблема.

Още по темата
На брифинга в Министерския съвет с участието на Кунева и министрите Веселин Вучков и Николай Ненчев стана ясно, че Министерството на отбраната ще допълни усилията на МВР по границата – първоначално с логистика и транспорт, а на по-късен етап се очакват и съвместни патрули. Очаква се съвместните действия да спестят и пари на бюджета. Какви ще са разходите обаче не стана ясно.

Във връзка с очаквания натиск на бежанци ще се направи и преглед на сградите на МО с цел в някои с отпаднала необходимост да се настаняват хора.

„Направихме необходимото, за да може координацията и ангажираността на отделните ведомства да бъдат ясни, особено ролята на МО, която е свързана с логистика, с транспорт“, разясни Кунева и допълни, че ще има „усилена подготовка“ на военните за задачата.

Вицепремиерът обаче не коментира колко бежанци се очакват, като заяви единствено, че е важно да сме готови за „най-сериозните предизвикателства“.

Тя напомни, че страната ни прави своите „отчетливи стъпки“ за влизане в Шенген и затова е важно как се представяме при разрешаването на проблема.

До търсене на решения и нови мерки се стигна след тежкия пътен инцидент край Горно Ябълково, при който, след обръщане на камион с гранични полицаи, загина 34-годишният Асен Асенов. Впоследствие стана ясно, че условията за работа в района са много тежки, липсва елементарна инфраструктура и животът на униформените е под риск. Властта пресметна още, че командироването на полицаи от вътрешността на страната не е добро решение – те не били подготвени, а освен това се оголвали съответните полицейски управления.

Днес МВР шефът Веселин Вучков обяви, че с предвижданото назначаване на служители на „Гранична полиция“ ще се спестят 9-10 млн. лв. от командировки. Обявената вчера цифра от 700 души, които ще бъдат назначени, обаче днес набъбна на 900.

Кунева увери, че страната ни ще използва най-добрите опити и възможност, които има, за да направи границата ни сигурна и охраняема, особено тази с Турция. По думите й целта е да няма толкова гояма нужда от жива сила, която да се изтегля от вътрешността на страната.

Вучков обясни, че решението е към 1 март МО да поеме транспортирането на служители, които ще патрулират на  „зелена граница“ с южната ни съседка.

По думите му операцията на българо-турската граница е започнала през есента на 2013 година. Тази година за нея са похарчени към 60 млн. лева, а за догодина се предлага бюджет от 97 млн. лв., като в сумата е включено и изграждането на допълнителни центрове за бежанци.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че постепенно прекратява операцията в тези участъци, в които няма пътища и условия за работа. Вучков коментира още, че бежанският натиск посред зима намалява по обективни причини.

Кунева допълни, че ще се комбинират и усилията на МЗХ и МРРБ в изграждането на пътища, част от които са и в горски територии.

„Няма вълшебна дума, някакво неочаквано вълшебно решение, макар и преди Нова година. Всичко е въпрос на добро управление“, заяви вицепремиерът.

По думите й преградното съоръжение не е добър символ, но означава сигурност и за българската, и за турската страна. Само с 30-те км дотук опитите за нелегално преминаване на границата са намалели 7 пъти.

На въпрос ще бъде ли търсена отговорност на бивши министри за ситуацията на границата и условията на работа там, вицепремиерът каза, че политическата отговорност е консумирана с това, че те не са на власт. „Ако има нарушения, открити при проведен одит или друг преглед, моите колеги няма да се поколебаят да поискат такава отговорност“, увери тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хе армията се събуди,голямо спане по поделенията пада,ами ква я тая тел за ограда,я въж те гърците и пиле не може да префръкне пре бетонната им стена.
103
1
 
0
 
! Отговори
jip преди 9 години
bg medii sa mafia bg zastavi po granicata sa po dobre izvesti na vseki siriec, otkolkoto na bulgarite.
102
2
 
3
 
! Отговори
Стар граничар стреле преди 9 години
Имаше гранични войски,укрепена гранична стена ,гранични войски, които живееха в застави на самата граница,а офицерите бяха също на заставите семейно. Заставите имаха и гробища, в които погребваха някои от ей тези сегашните димукрати, които се обявяваха за невъзвръшченци и след това они ги пращаха през границата като диверсанти. много от тях почиват там в,, хокерно положение,, Ето защо от злоба те,връщайки се при димукрацията в България, те разрушиха и окрадоха всичко по границата. Тъче сега
101
4
 
8
 
! Отговори
бачо преди 9 години
Да пускат войничките да пазят границата ,че поне си заработят заплатите..!Не да ми се разкарват по моловете с камуфлажните си униформи...и да висят пред банкоматите.
100
1
 
10
 
! Отговори
Елховчанин преди 9 години
Като и гледам устата- добра е за кавалджийка,може и с додука на Бареков.
99
5
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Има закони - в тях се казва, че МО се занимава САМО с отбрана срещу въоръжени агресии и подпомагане на защитата на населението при бедствия, а МВР отговаря за границите и за вътрешния ред. Явно МВР абдикира от функциите си, а Тиквундерите ще използват некадърния земеделец да натоварят армията с незаконни функции.
98
3
 
13
 
! Отговори
rustam преди 9 години
стига сте плюли бре нали имаме дамокрация, едно преме ама то беше през тоталитаризма и при диктатора ТОДОР ЖИВКОВ защо никой , и пиле не хвъркаше през границата ? ама тогава бече лошо сега е добре. колкото до армията точно тя трябва да пази границата не тия *** от полицията дето пушка не знаят от коя страна се хваща.
97
5
 
3
 
! Отговори
Армията и ... преди 9 години
... без това не върши нищо смислено.
96
1
 
15
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Те така еди бежанци преди 300 години от Англия заминаха при идианците и сега бежанците имат държава, а коренното население е по бежански лагери.
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите на ЕС, си ги прибира пак ЕС, а тези като тази от снимката получават заплата за администриране на процеса!Случаен не може да получи нищо от ЕС, но всеки неслучаен получил от ЕС, е или на заплата там, или прибиращ уж полученото от нас обратно!Това са всички поставени фирми дето си мислите че прибират за себе си и назначават политиците, а ако това беше така, то те трябваше да контролират и ЕС, щом на ЕС му харесва така!а ако нещо се разшуми, ЕС не глобява ТЯХ , а ВАС !!!
94
6
 
5
 
! Отговори
до 129 преди 9 години
Ами това са вашите червени нехранимайковци, бе душа!Те разрушиха всичко!
93
1
 
12
 
! Отговори
пенсионер- преди 9 години
Останаха ли войскови имоти с отпаднала необходимост които МО дасе предоставят за настаняване на бежанци .Цели казармени райони и войскови поделения като тзи в Средец Червен баир Ямбол Звездец и др.които са сринати със земята от напаст .Все пак има които са отговорни за безстоанственота им .Някога ште се потърси ли отговорност на някого.
92
1
 
20
 
! Отговори
Костов преди 9 години
От Март се очаква миграционен натиск. От коя партия ще е тогава Кунева?
91
1
 
17
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Кака Кунева трябва сама да напусне политиката и да се занимава със счетоводство на фирма за сладоледи или нещо такова !
90
2
 
17
 
! Отговори
naco преди 9 години
Другарката Кунева ще реши въпроса,ВЯРВАЙТЕ ми!
89
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе пенсионерите ни живеят със 150 лева на месец, а тези талибани се издържат от държавата с по 1200 лева на човек. Е това няма да продължава повече, вервайте ми.
88
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички нелегални емигранти трябва да бъдат връщани веднага щом бъдат заловени, ама веднага. Искате да превърнете България в катун, ама тая няма да стане. До март ще има друго правителство, на народа и всички толерасати, ционистки марионетки, продажници и антибългари ще бъдат съдени за национални предателства и натикани пак в Белене, заедно с Куневица. Малко ви остава слуги на мамона, януари наближава.....
87
2
 
4
 
! Отговори
rodolybec преди 9 години
dobre de kato balgaria ne moze da si nabavi texnika i drygi posobia za nyzdite na armiata zashto al4nite i skapani partniori amerikancite i evropecite ne ni pomognat;naprimer YKRAINA NITO E V NATO NITO V EC a i pomagat s miloni ;to kvo izliza ako si izvan sauza imash pove4e podkrepa i pomosh .neka koito misli obratno me oprevergae...
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sega ve4e shte spia spokoino az na tazi NATOVSKA armia se nadiavam;samo deto nito texnika nova ima nito ziva sila ima ;edni tyvleci na po 100 godini sa v armiata i na tolkova e i oraziata i texnikata ;sazalavam no tova e istinata..
85
1
 
4
 
! Отговори
История-2 ГВ/ГП преди 9 години
От 1989-1991 г. Граничните войски са обединени с Вътрешни войски /жандармерията/ под общо командване и общо наименование - Войски на МВР. Гранична полиция /от 1997-до настоящем/. През 1997 г. НС "Гранична полиция" е изведена от състава на Въоръжените сили и е обособена като специализирана полицейска служба за охрана на държавната граница и контрол за спазване на граничния режим. С приемането на Закона за МВР през 2006 г. Граничната полиция е включена в състава на НС "Полиция".