Нова ограда заменя живия полицейски щит на границата

Преглед на печата на 30 декември
30 дек 2014 07:07, Красимир Ангелов
37
Нова ограда заменя живия полицейски щит на границата
Снимка: Impact Press Group

Нова ограда по границата ни с Турция ще трябва да смени живия щит от полицаи, които са командировани от цялата страна, за да охраняват за навлизане на бежанци, съобщава „Монитор“, като се позовава на резултатите от срещата на вътрешния министър Веселин Вучков с ръководителите на шестте полицейски синдиката. Те са обсъдили условията на труд, след като на 26 декември загина граничният полицай Асен Асенов.

По проект новото съоръжение ще бъде дълго 131 километра, а анализите показват, че ще са нужни 97 млн. лева, за да бъде проектирана и построена новата ограда. Освен нея успоредно на границата трябва да се построят близо 110 км пътища в пет общини. “Труд“ допълва и още от решенията: да се назначат нови 700 гранични полицаи, които да заместят досегашните, командировани от вътрешността на страната. Да се осигурят горива, агрегати, нови автомобили.

"Дума" цитира омбудсмана на Републиката Константин Пенчев, който обяви, че "гнилите ябълки" са навсякъде в съдебната система, защото тези по върховете възпроизвеждат хората като себе си надолу по веригата. "Да очакваме системата сама да се изчисти е пълен абсурд. Политиците са отговорни за развитието на страната, те трябва да направят законова база", смята Пенчев, признавайки, че докато е бил председател на ВАС (Върховният административен съд), се е опитвал да ограничава поне видимостта на корупцията.

"ВСС назначава съдиите, той ги уволнява, аз ли да събирам доказателства за подкупи. Опитах  се да спра по етажите на сградата големите торби да не се носят чак толкова явно, опитах се да огранича нещата. Защото "Ти си пръв между равните". Има си инстанционен контрол. Главният прокурор, без от МВР или от ДАНС да му подадат сдъвкания материал кой кога е хванат, сниман, със свидетели и т.н., нищо не може да направи. Трябва да има воля", убеден е омбудсманът.

Общо 11 българи са спасени при евакуацията на горящия италиански ферибот "Норман Атлантик", информира "24 часа", цитирайки съобщение на Външно министерство. Загиналите в трагедията са 8 души. Сред тях няма български граждани, потвърждава МВнР. Капитанът на ферибота е напуснал съоръжението последен.

Премиeрът Бойко Борисов направи коледен подарък на бащата на три деца Борис Найденов от ломското с. Ковачица. Това съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров, съобщава "24 часа". Бащата продава кръвта си, за да изхранва децата си и да си плати тока. Срещу това получавал по 50 лв., оригинална кока-кола и шоколади за децата. Найденов работи към "Напоителни системи" - в помпената станция на селото, и от месеци не е вземал заплата. Изпадналият в безизходица мъж получи като дар пари за ремонт на къщата си лично от премиера, който гостува в дома му. Сумата е внушителна, но остава в тайна, договорили са  се двамата. "Няма място за отчаяние, нека заплатите ти останат за храна, а останалото, което ти давам, да е за ремонт на къщата. Ще направим всичко възможно дружеството да се стабилизира и да заживеете спокойно", уверил бащата Борисов.

"Стандарт" предава категоричната позиция на премиер-министъра Бойко Борисов: "За Възродителния процес няма политическо опрощение, човешка забрава или юридическа давност. Колкото й да е късно, справедливост за него трябва да бъде потърсена. А най-силната гаранция, че подобни престъпления вече никога няма да се повторят, е реалната демокрация", това написа
Борисов вчера във Фейсбук.

"Токът поскъпва от юли, газът поевтинява от април", съобщава"Дума". Това предпразнично предупреждение отправи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. Тя изтъкна, че от 1 януари няма да има увеличение на цената на тока. Това може да стане от април или най-вероятно от юли. "Повишаването на цената зависи от реформите в сектора. Ако нещата останат така, ще има увеличение, но не мога да кажа с колко. Моделът в момента не предполага раздвижване на сектора", аргументира прогнозата си Тодорова. По думите й, пробойните са две - една, която идва от подтиснати разходи и недостатъчно приходи, признати на НЕК, а от друга страна - проектите, които тя изпълнява, заяви Тодорова.

Темата на "Труд" днес коментира направената от КАТ поръчка - без търг - за суперскъпи камери, всяка от които по 6000 лв. Преди почивката по Коледа Министерство на вътрешните работи е  поискало от Гаранционния фонд да купи 120 камери и други средства, предназначени за пътните полицаи за 1,3 милиона лева.  Експерти от КАТ директно са посочили от коя фирма да бъде купена техниката - "Сектрон" ООД. "Става дума за 120 автомобила с камери за видеозаснемане за сума до 700 000 лева. Останалите пари - до 1,3 млн. лв. са за други технически средства и
инвестиционни дейности", обясни пред "Труд" генералният секретар на Гаранционния фонд Николай Сотиров.

"Хакери крадат самоличност през телефона", обяснява "Новинар". Не само личните данни от телефона могат да бъдат откраднати, но дори и пръстовите отпечатъци на хората, които го  използват, без мобилното устройство дори да попада в ръцете на някой недоброжелател. Така пръстовите отпечатъци на германския военен министър Урсула фон дер Лайен се озоваха в ръцете на хакерите, като те дори бяха използвани за демонстрация на новия метод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
До ДОН : АМИ , ОТКОГА НАБИВАМЕ ИСТИНАТА В ЧУТУРИТЕ БЪЛГАРСКИ - РЕФОРМАТОРИТЕ СА ГЕРБАДЖИИ , А ГЕРБАДЖИИТЕ СА СЕДЕСАРИ ,КОИТО ЛИКВИДИРАХА ДЪРЖАВАТА СЛЕД 1989 Г. !МОЖЕ ДА СЕ ЧЕТЕ И ОБРАТНОТО ,НО ПАК ЩЕ Е ИСТИНАТА !
23
1
 
1
 
! Отговори
ПЕНЧО преди 9 години
ВСИЧКО СА ГОТОВИ ДА НАПРАВЯТ ЛИКВИДАТОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ /СДС И ГЕРБ / ,САМО И САМО ДА НЕ ОТСТЪПЯТ КРАЧКА НАЗАД И ДА КАЖАТ ЧЕ СА СГРЕШИЛИ С ЛИКВИДИРАНЕТО НА ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ ! НО ,ЩЕ ГИ ПРИНУДИМ ДА СИ ПРИЗНАЯТ И ТО МНОГО СКОРО !
22
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 години
Ограда,камери,джипове/без ЗИЛ-131/ и гранични полицаи/а не катаджии/!!!Платени от ЕС, българо-турската граница е външна граница на ЕС,нашите политици да не спят .
21
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До до държавна граница. не българският ген е виновен. Българинът е имал царство и държава, която полудивите, неграмотни и безбожни турски племена унищожиха. Унищожиха държавата но не и гена. Много беше прав бай Тошо, това дело трябва да бъде доведено докрай. Защото сте нагли, дори нямате очи да се извините, а пак имате претенции разни. Но рано или късно всеки си плаща. И турция ще си плати масрафа, по един или друг начин.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA SE PLASTAT PO 500 LV. NA MESTNITE LOVDGII ZA VSEKI OTSTRELIAN CUGDENEZ I VAPROSA E RESHEN ZA 10 DNI.
19
1
 
11
 
! Отговори
Х преди 9 години
60 000 полицаи са малко да назначим още 1 000.До кога ще се назначават още и още ,когато пак няма да се свърши нищо.Може да стане с вътрешно преназначаване,от тези 60 000 да се изберат 700 които ще вършат работа си съвестно ,като им се заплаща от парите за МВР за сметка на калпазаните с 200% по голяма заплата.
18
0
 
2
 
! Отговори
КПП "Старые Сок преди 9 години
До 23 Коментара на "Държавна граница" мн.добър и точен! И ти си, от ония с анадолските заглавия "ястреби" Тик-так ,тик-так.. Иде Време Разделно!
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че беше Ореха да построи тази ограда, че с бат ви Бойко ще чакаме 5 години докато се случи. Даже искаше по едно време да я събаря умника.
16
0
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Може и да се пали нашият, но след като считате, че ни е толкова лош генът, нека всеки който мисли, че неговите гени са по благородни от българските, да бъде така добър да се изнесе от България и да ни остави да се мъчим с нашия си ген. ... А той с благодатния си ген навсякъде ще бъде приет и реализиран.Тогава и Местаня навръх Рождество няма да прави нагли изказвания и претопля отровни манджи.
15
1
 
3
 
! Отговори
Имаше но Окрадоха го преди 9 години
Едно време като бях на войник Гранични Войски бяха, добре оборудвани.. Вярно че беше съветско, но оборудване С-100, система, която беше стигнала до гр. Трън Та се стреляше на поражение... Все пак се нарушаваше суверенитета на НРБ
14
0
 
4
 
! Отговори
do 19 преди 9 години
Само, че с една промяна преди няколко години, полицаите не се разследват от Военна прокуратура и следствие, а от прокуратурата. Нещо там чл. 393-394 или близо до тях.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полицаите допуснаха мутрите да пребиват народа!Полицаите допуснаха раздаването на червените куфари!Полицаите не разследват кредитните милиардери!Полицаите получават от кръвта и потта ни над 1 милиард бюджет всяка година!Военна прокуратура трябва най-накрая да се задейства! В НПК всичко е описано Да се спазва! Или рано или късно ще бъде търсена отговорност и от тях.
12
3
 
10
 
! Отговори
ДОН преди 9 години
До До 1ПО НАРЕЖДАНЕ НА АНКАРАСЕГА ПАК ТЕ ПОД ФОРМАТА НА РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК ИСКАТ ДА СЪСИПЯТ БЪЛГАРСКТА НАЦИЯ
11
0
 
19
 
! Отговори
посерко преди 9 години
какво става на българските "политици "министъра на просвета прави *** изказванияМестан пак говори глупусти за възродителен процес и настройва турското малцинство срещу българскто мнозинство - той също е агент на ДСКунева говори за ингерация на представителите на ИД - бежанциИ накрая бойко всички защитава и пак българина е виновенЛош генетичен материал това е негово изказване нови луксозни коли за власта и пак в действие старо риМско правило да го духат бедните ДОЙДЕ ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО
10
3
 
32
 
! Отговори
До №1 преди 9 години
Точно така! Оградата да я платят Жельо Желев и Иван Костов , защото те събориха предишната ограда и направиха България разграден двор.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още 100 000 000 лв. И още новоназночени 700 полицая! Тея хора луди ли са????60 000 полицая НЕ СТИГАТ???? ТЕ ДА ПОСТРОЯТ ОГРАДАТА И ДА СИ РАЗМЪРДАТ РУШВЕТЧИЙСКИТЕ З&ДНИ&И.До кога ще ги храним???? Военен съд! По нпк!
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са мързеливите военни на които залудо плащаме заплатите ???Къде са червените генерали взимащи по една капа пари???Къде е шушумигата президент като командващ армията къде е ???
7
0
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
Много точен коментар на номер 3.........
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по границата с кюрдистан трябва да се вдигне 5 метрова бетонна стена с повечко вишки с къртечници
5
1
 
13
 
! Отговори
gtf преди 9 години
За оградата - браво, отдавна трябваше да е направена