Едва 2-3% от българите се ваксинират срещу грип

Д-р Ангел Кунчев: На прага сме на грипна вълна от Европа
Обновена: 5 яну 2015 11:58 | 3 яну 2015 11:23, Анисия Иванова
115
Едва 2-3% от българите се ваксинират срещу грип
Снимка, архив Булфото

В България хората, които се имунизират срещу грип, са между 1 и 3 процента. Много сме далеч от средните европейски стойности. В Испания, Холандия и Великобритания този процент достига до 60-70 на сто сред рисковите групи. Коварното с грипния щам е, че се променя постоянно, каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него времето за ваксинация е отминало, тъй като в момента сме на прага на грипна вълна от Европа.

„От края на миналата седмица процентът на положителните проби е надминал 10 на сто, което е прагът. Единственият критерий, по който можем да преценим дали е прекалено късно, е дали имаме три седмици. В момента не съм сигурен, вероятно ги имаме. До епидемични стойности ще стигнем най-рано в края на януари и началото на февруари”, допълни той.

„Всеки може да се имунизира, но има хора, за които е силно препоръчително. Това са по-възрастните, хората с хронични заболявания и децата, които често боледуват”, категоричен бе експертът.

„Никой не би могъл да каже откъде ще дойде вирусът и колко хора ще се заразят. Изводите ни са от това, което се случва в Северна Америка. Хората, които са боледували, са изградили имунитет, но само към определен вирус. Така че те могат пак да се разболеят”, коментира здравният инспектор.

„Грипният вирус е в непрекъсната промяна и мутира. Добрата новина е, че и трите щама са високочувствителни към антивирусни препарати”, заяви д-р Кунчев.

„Когато има повишаване на температурата, заболеваемостта е по-висока заради по-честите контакти. Заразените трябва да си стоят у дома, за да се спре разпространението на вирусите”, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: грипевропаимунизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
4
 
! Отговори
учуден преди 9 години
че те грипните ваксини били предпазвали от грипа ??????????колко интересно
41
5
 
0
 
! Отговори
циника преди 9 години
51, кои хора ги говорят тези неща? Същите тези дето не могат да си организират държавата ли?
40
3
 
12
 
! Отговори
Данчо преди 9 години
Е добре де... Тоя д-р Кунчев сам го казва, ако погледнете от друг ъгъл. Вълната идвала от Западна Европа, където се ваксинирали над половината. Ами ето го отговора - ваксинират се над 60%, а от тях идва грипът. Щом идва щамът и при нас, значи тия ваксини не са се справили... Къде е логиката, къде е разумът? Хората в коментарите си го казаха: чесън, мед, домашно кисело мляко, домашно вино, домашна ракия, а да не говорим за чайовете - толкова много лековити билки виреят в България. И много вода!
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 49Мда, значи си тръгнал по стъпките на приятеля си.
38
2
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 9 години
Прав си! Все едно да сееш жито на асфалта.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хей, 43 е станало 42 - значи в коментар 44 отговарям на 42 (ако пак не променят нещо).
36
0
 
8
 
! Отговори
До 43 преди 9 години
Може би в пубертета настъпват такива промени, които правят организма по-силен.Като дете боледувах всяка зима от грип. Последният грип ме хвана в шести клас.После - никакви грипове, без да са ме ваксинирали и без да сме употребявали у дома каквито и да било хомеопатични средства.Чак на 25 г., през лятото, само за три дена имах някакво вирусно заболяване със стомашно разстройство, но така и не се разбра дали е наистина вирус или е следствие от някаква храна. И после, години наред - никаква болест
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, ааа за паралича се разбирай с тоя 38-ми. самно казах че имам такава ваксина и не ме е хванал детски паралич. А дали ваксината наистина предпазва от паралич и дали има странични болести заради нея....там се сбийте на сцената с тоя 38-ми. Аз съм 9-ти и ти казвам, че няма как да ме барне грип. И не защото до 3-ти клас са ми били ваксини против него и до 7-ми се разболявах от грип въпреки тия ваксини, а защото от 7-ми клас не пия никкави лекарства. Наблегай на домашното вино и се не бой!
34
3
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
39, ти някакви специални изследвания ли си правил, за да заключиш за пряката връзка между ваксината и аутизма. Какво знаеш за аутизма? Какво знаеш за детския паралич?
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 39А, прав си впрочем! Понеже не ме е хванал детски паралич и затова си мисля така, а дали е от ваксината или въпреки нея не ме е хванал аутизъм е друг въпрос! Прав си!))))
32
7
 
0
 
! Отговори
циника преди 9 години
38, много се чудиш, бре! И докато се чудиш неусетно си заел първото място идиотската ти класация:)
31
0
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 9 години
И с какво ти е полезна ваксината против детски паралич ? А това, че при хиляди деца е довела до аутизъм ?! И още милиони с унищожени бъбреци и черни дробове. А бумът на детските онкологични заболявания ?!Ваксините могат да дадат отрицателните си и пагубни реакции до 40 години след поставянето им !
30
0
 
7
 
! Отговори
от 9-ти преди 9 години
***, единствената ми наистина полезна ваксина е срещу детски паралич- бобено зърно в рамото от първи клас. Другите ваксини против грип ми ги биеха до 3-ти клас. А се разболявах от грип до 7-ми клас. Въпреки тях. та К'во ще ми кажеш по въпроса, човече?
29
3
 
0
 
! Отговори
циника преди 9 години
33, не се чуди, за да не поставя на първо място на така предложената от теб класация.
28
8
 
0
 
! Отговори
циника преди 9 години
28, ти пак се правиш на недосегаем.Посмали малко егото.Ти не си се разболявал,но се ползваш от благоприятната цивилизационната среда на безопасност и хигиена,за която огромен дял има науката,включително и медицината.Като дете са ти напарвили поне няколко ваксини против тежки болести,от които сега си защитен.На този фон много слабовато изглежда твоето арогантно твърдение за великия ти имунитет. Хората,умрели след Световната война със сигурност не са имали твоя цивилизационен комфорт
27
1
 
1
 
! Отговори
poduene jazz преди 9 години
uha 97% sa top fit i trenirat "tacata dence"
26
0
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 9 години
Е, казал е едно вярно нещо човекът, това че грипната вълна започва при рязко повишаване на температурата. Засега такъв случай все още няма. Имаше рязко захлаждане на 30 дек. Това беше ужасно за сърдечно-съдовите болести, но не и за грип. Разбира се този "доктор" няма как да го знае. А дали ще има грип в бъдеще, никой не може да каже авансово.
25
6
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
25, това за което говориш е свързано с цялостната система на производство и разпределение на блага, от която фармацията е много малка брънка.Системата е капиталистическа и е съвсем естествено в нея да се разпореждат корпорациите. Не е виновна фармацията или учените,че постиженията им се използват като търговски марки от големите компании. Така че проблемът е общосоциален и едва когато хората узреят и се осъзнаят за нейната промяна, тогава ще има промяна и в нейното частно проявление - фармацията
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Около мен има колеги които се ваксинират и боледуват повече от мен. Процента на ваксиниращите се е толкова малък защото хората проумяха, че няма никакъв смисъл. Целта е само пари.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като изхакам 2 кила червена домашна липа и ударя една пушена скумрия с лук....елате да ви кажа кога ще ме хване грип.