Едва 2-3% от българите се ваксинират срещу грип

Д-р Ангел Кунчев: На прага сме на грипна вълна от Европа
Обновена: 5 яну 2015 11:58 | 3 яну 2015 11:23, Анисия Иванова
115
Едва 2-3% от българите се ваксинират срещу грип
Снимка, архив Булфото

В България хората, които се имунизират срещу грип, са между 1 и 3 процента. Много сме далеч от средните европейски стойности. В Испания, Холандия и Великобритания този процент достига до 60-70 на сто сред рисковите групи. Коварното с грипния щам е, че се променя постоянно, каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него времето за ваксинация е отминало, тъй като в момента сме на прага на грипна вълна от Европа.

„От края на миналата седмица процентът на положителните проби е надминал 10 на сто, което е прагът. Единственият критерий, по който можем да преценим дали е прекалено късно, е дали имаме три седмици. В момента не съм сигурен, вероятно ги имаме. До епидемични стойности ще стигнем най-рано в края на януари и началото на февруари”, допълни той.

„Всеки може да се имунизира, но има хора, за които е силно препоръчително. Това са по-възрастните, хората с хронични заболявания и децата, които често боледуват”, категоричен бе експертът.

„Никой не би могъл да каже откъде ще дойде вирусът и колко хора ще се заразят. Изводите ни са от това, което се случва в Северна Америка. Хората, които са боледували, са изградили имунитет, но само към определен вирус. Така че те могат пак да се разболеят”, коментира здравният инспектор.

„Грипният вирус е в непрекъсната промяна и мутира. Добрата новина е, че и трите щама са високочувствителни към антивирусни препарати”, заяви д-р Кунчев.

„Когато има повишаване на температурата, заболеваемостта е по-висока заради по-честите контакти. Заразените трябва да си стоят у дома, за да се спре разпространението на вирусите”, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: грипЕвропаимунизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
18
 
! Отговори
лекар преди 9 години
В Западна Европа няма такова понятие грип. Има различни щамове и ваксините са различни . Тука гледаме да пробутаме изостаналите ваксини за всичко и не вършат работа . Отделно всеки човек е различен и понася ваксините различно от общо обявеното . Затова и хората нямат вяра на тези ваксини .
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
edna vaksina edin dolar s piramida masonska :)