Едва 2-3% от българите се ваксинират срещу грип

Д-р Ангел Кунчев: На прага сме на грипна вълна от Европа
Обновена: 5 яну 2015 11:58 | 3 яну 2015 11:23, Анисия Иванова
115
Едва 2-3% от българите се ваксинират срещу грип
Снимка, архив Булфото

В България хората, които се имунизират срещу грип, са между 1 и 3 процента. Много сме далеч от средните европейски стойности. В Испания, Холандия и Великобритания този процент достига до 60-70 на сто сред рисковите групи. Коварното с грипния щам е, че се променя постоянно, каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него времето за ваксинация е отминало, тъй като в момента сме на прага на грипна вълна от Европа.

„От края на миналата седмица процентът на положителните проби е надминал 10 на сто, което е прагът. Единственият критерий, по който можем да преценим дали е прекалено късно, е дали имаме три седмици. В момента не съм сигурен, вероятно ги имаме. До епидемични стойности ще стигнем най-рано в края на януари и началото на февруари”, допълни той.

„Всеки може да се имунизира, но има хора, за които е силно препоръчително. Това са по-възрастните, хората с хронични заболявания и децата, които често боледуват”, категоричен бе експертът.

„Никой не би могъл да каже откъде ще дойде вирусът и колко хора ще се заразят. Изводите ни са от това, което се случва в Северна Америка. Хората, които са боледували, са изградили имунитет, но само към определен вирус. Така че те могат пак да се разболеят”, коментира здравният инспектор.

„Грипният вирус е в непрекъсната промяна и мутира. Добрата новина е, че и трите щама са високочувствителни към антивирусни препарати”, заяви д-р Кунчев.

„Когато има повишаване на температурата, заболеваемостта е по-висока заради по-честите контакти. Заразените трябва да си стоят у дома, за да се спре разпространението на вирусите”, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: грипЕвропаимунизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Противогрипната ваксина в България не е задължителна.Но не е и забранена!
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За сведение на посрещачите: ФУДРУАЯНТНА пневмония се развива за по-малко от 24 часа. Води до разпад на белодробните тъкани и за 12-18 часа завършва със смърт.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма начин! Всичко е пълно"
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКато ти гледам писанията! Да не дава господ да ти стана пациент!
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До IBM Оппааааа Само компютрите не бутай,да не направиш някоя беля!
57
4
 
3
 
! Отговори
Кон преди 9 години
До ОпаПросто не си спомняш кога си боледувал, Ваксините са те спасили от чума и детски паралич например. Макар че за последното може и да са закъснели.
56
3
 
3
 
! Отговори
До 78 преди 9 години
Обоснови се и кажи защо ***,платена фармацевтична мишка хаха!
55
3
 
8
 
! Отговори
Опа преди 9 години
Хапче не съм пил от 10 години,ваксина последно ми биха като малък и въпреки това съм здрав като кон,последно се разболях миналата зима,малко сополи и кашлица.Тия глупости къде ги разправя "докторчето" за ползите от хапчетата и ваксините са смешни.Едно време като деца постоянно бяхме по улицата,зимата в снега играехме,потни,изморени и нищо ни нямаше,сегашните хлапета са постоянно тъпкани с хапчета и ваксини,пазят ги като гъбки и са постоянно болни.Какъв е извода?
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лековерници, ваксинирали се презглава против грип, така се тръшнаха от болестта още веднага след ваксинирането, че и не помислиха повече никкога за реваксинация. Впоследствие си изкараха и по един грип, разбира се, съвсем не в по-лека форма отколкото без ваксина. Със сигурност производителите на тия ваксини не ги прилагат върху себе си.
53
6
 
8
 
! Отговори
Ив преди 9 години
А да, и ваксините са бъкани с живак и други тежки метали. Не знам това как помага на имунната система... ааа да, не помага! :-/
52
7
 
8
 
! Отговори
Ив преди 9 години
Не ходя по лекари, храня се здравословно, спортувам, почивам си, не пия лекарства за нищо. А лекарите при най-малкия проблем най-лесно им е да предпишат някакво хапче. Не благодаря. До лекар бих се обърнала за диагностика, и не дай си боже, хирургия... това е.
51
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазете се да не изстивате и се хранете разумно като предците ни - сланинка с черве пипер и лук, пържени яйца, боб, шкембе чорба с повече чесън, таратор по всяко време, кисело зеле, сурова туршийка, чай от лайка, липов цвят, шипки. Рибено масло е задължително при грипни епидемии и във всички месеци, които имат буквата Р. Имунната система трябва да е силна, а ваксината против грип просто я обезсилва.
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 70Мда, така го обясни за грипа, все едно не е виновен СПИН-ът при една обикновена настинка от която след това умираш, а самата настинка. Смешеееееен! Голям доктор си, няма що!
49
5
 
9
 
! Отговори
до 67 преди 9 години
Лекарите печелят не от лечение на болните, а от " лечение " на симулантите - при тях " успехите " в лечението на медицината са " безспорни ". А истински болните си боледуват и умират и даже в ТЕЛК-овете ги освидетелстват с 0 % увреждания. Така като умрат - Божееее, от какво ли умряха ?! Та тях медицината ги " излекува " до 0 % , даже и до под нулата - до минус !!! В частните болници въртят само симуланти за източване на касата.
48
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
67-миА, би трябвало да искаш от ЧОВЕШКА гледна точка- да са здрави??? Не думай бе! затова ли им изписваш лекарства АБСОЛЮТНО с ясното съзнание, че те са мор за имунната им система, мор и за органите им?Стига ме ртазсмива, бе докторче!
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, цинико, я кажи по-добре кой от рода ти е фармацевт, че така жално да ни убеждаваш цял форум, че ваксините са полезни? Не усещаш ли, че май не ти си правия, щом 100 човека тук ти казаха че грешиш, директно обръщайки се към теб и индиректно чрез постовете оплювайки ваксините? Не се ли усещаш колко си жалък?
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цинико, лекувай се с антибиотици и ваксини, аз си пия виното и не ми се налага да взимам лекарства. Проблем?
45
7
 
4
 
! Отговори
До 58 преди 9 години
Амебата е 10 000 пъти по-сложно устроена от най-съвременния супер компютър. Какво остава за човека ? Колко пъти е по-сложно устроен от един компютър ? Освен това Човек не може да създаде нищо, което да го превъзхожда ! Вселенски закон на който се подчиняват и Боговете. И те не са създали нещо, което да ги превъзхожда.
44
3
 
8
 
! Отговори
зъболекар преди 9 години
Аз съм поддръжник на ваксинациите! Но...Вирусите на грипа е изключително изменчиви Дотолкова, че не виждам смисъл от ваксиниране срещу 3 щама на грип. Едно е да се ваксинираш срещу шарки, хепатит или полиомиелит, а съвсем друго- срещу грип.
43
5
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
49, сакън, недей да накърняваш рахатлъка на тукашните алкохолици, които си лекуват всички болежки с ракия и вино.