Над 61% от българите се осигуряват в частен фонд

Средно за втора пенсия хората са внесли по 1 880 лева
Обновена: 3 яну 2015 16:41 | 3 яну 2015 16:38, Екип на Bulgaria On Air
73
Над 61% от българите се осигуряват в частен фонд
Снимка: Dnes.bg

Над 61% от населението на България се осигурява в частен пенсионен фонд, предаде телевизия Bulgaria on Air.

Средно за втора пенсия българите са внесли по 1 880 лева, а в професионален фонд сумата гони 3 хиляди. За разлика от задължителните удръжки за допълнителна пенсия, средно натрупаните доброволно средства са по-малко - около 1 230 лева.

Статистиката на Комисията за финансов надзор показва, че се разраства пропастта във вноските на младите и по-възрастните осигурени. Докато хората над 50 години са натрупали средно в универсален и професионален фонд съответно по 2 500 и по 4 000 лева, то младежите до 25 години са заделили за втора пенсия по около 370 до 830 лева.

За първите девет месеца на 2014 г. близо 3,4 млн. българи се осигуряват в универсален пенсионен фонд, като средностатистическият вложител е на почти 38 години. Професионален или доброволен фонд  са избрали близо 860 хиляди души.

Така от общо 6,92 млн. души население у нас 4,26 млн. отделят всеки месец за втора пенсия. На този фон по-малко от половината българи работят активно – малко под 3 милиона души.

През 2015 г. Националният осигурителен институт трябва да изплати близо 8,4 млрд. лева пенсии. Като процент от целия бюджет на общественото осигуряване това е 86 на сто. От вноски за пенсия по сметките на НОИ обаче се очакват да постъпят половината средства – 4,5 млрд. лева.
 

Обобщението на данните вижте във видеоматериала на Bulgaria on Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
5
 
! Отговори
citizen преди 9 години
"Консултант", на кого са ДЗИ, Алианц, Доверие и АйЕНДжи?
34
2
 
7
 
! Отговори
за Българина преди 9 години
Ама ,...Тя и КТБ не беше на минус с партидите ,бе....ха,ха,хааааааааааа.....ПИТАЙ ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ АКО ЩЕШ!!!!!ТЕ ---ПАРТИДИТЕ ---ПОСЛЕ ИЗЧЕЗНАХА БЕ .....ХА,ХА,ХААААААААА./..И ДО ДНЕСКА ГИ НЕМА.../
33
3
 
8
 
! Отговори
Консултант преди 9 години
До БългаринНе е добре ,че ползвате името Българин за такива откровенни лъжи! Отрицателна партида към момента няма просто защото не е започнало и плащането на пенсиите. През 2010 г. пенсионните фондове не можахада започнат плащане на пенсии за категориийните пенсионери... НОИ не е пирамида защото собственикът и гаранта е българската държава, докато пенсионните фондове са на : Трактора, Ковачки, ***, Банев , Изи кредит, Димитър Желев, Иван Костов, и други видни лица на прехода.....
32
2
 
8
 
! Отговори
Пешо тарабата... преди 9 години
....НАЙ-ДОБРЕ ЗА МЕНЕ СИ СЕ ГРИЖИМ АЗ....!ТРЪГНЕ ЛИ НЕКОЙ ДРУГ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА МЕНЕ .....ЗНАЧИ Е ВРЕМЕ ДА МРЕМ!А това значи че :-- или съм пред мреке ....--или некой ми е дигнал мерника да ме утепа ---и иска да ме гушне паретата...
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До проста сметкаКак точно сметна, че 12х500х20 прави 12000. Според аритметиката сметката е 120 000.
30
1
 
6
 
! Отговори
Консултант преди 9 години
До проста сметкаЧовече, сметката ти наистина е проста! Нужните ти средства са 120 000 днешни лева! За да ги набавиш в следващите 30 години, трябва да се осигуряваш на осигурителен доход 8 000 лева (това закона не го позволява сега:)) и месечната ти вноска в ДПЗО % пенсионен фонд е 400 лева(годишните такси и комисионни на частните фондове са яки!) при средна доходност на фонда за целия период над 6%.
29
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ преди 9 години
Вълкът си върши работата сам---ЗАТОВА МУ Е ДЕБЕЛ ВРАТА!Тръгнешли да чакаш на Държавата и разни Бизнес-*** на Партията .....ПИШИ СЕ УМРЕЛ!СТАНЕ ЛИ ВЪПРОС ЗА ПАРИ ---НЕ РАЗЧИТАЙ НА НЕКОЙ ДА ТИ ГИ "ПАЗИ" И "СПЕСТЯВА"!НЕМА ВЕЧЕ ТОЛКОВА ----"ЧЕСТНИ БАЛАМИ"!ИЗТРЕПАХА ГИ ......и фашистите ....и комунистите....КАТО БЕХА НА ВЛАСТ!И ВСЕ :....." В ИМЕТО НА НАРОДА""....ХА,ХА,ХАААААТУКА Е ТАКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълна пародия и зле прикрит обир са тези "осигурявания". Просто още един данък и то в доста голям размер, който се съдира насила от всички които работят в частния сектор.
27
2
 
14
 
! Отговори
19 до 24 преди 9 години
А като си харчиш парите до стотинка сега и ги нямаш тези 12 000 тогава и разчиташ само на държавата - дали ще ти дават 500 лева пенсия ? Аз съм на принципа сам да си спестявам и да съм спокоен,отколкото 30 год. надежда и накрая нищо.
26
5
 
13
 
! Отговори
citizen преди 9 години
НОЙ нямало да фалира, егати смешката. Те на практика работят е постоянен фалит понеже там пари не се акумулират, нито инвестират, а се харчат моментално.Но как да обясниш на *** от Долно ***, дето цял живот е подсмърчал в текезесето, а днес драска по форумите.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се осигуряват, а внасят насилствено пари там. Ще се разбере дали са се осигурявали когато настъпи време да вземат пари, ако някой въобще им даде някаква пенсия и ако не се окаже, че там е останало нещо символично - другото е похарчено за "управление на фонда".
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До проста сметкаСлед 30 години с тези 500 лв. ще можеш да си купиш само памперси за юбилея!
23
3
 
13
 
! Отговори
Тъпи българи ! преди 9 години
Да ванасяш пари в частни фондове за пенсия ----е като да чакаш да цъфнат налъмите!То и при Ной е така ....АМА ПОНЕ Е СИГУРНО ЧЕ УТРЕ НЕМА ДА "ОБЯВЯТ ФАЛИТ"----И *** ДА ДУХА ЧОРБЕТО...!АКО СТЕ ТОЛКОВА МЕРАКЛИЙ ЗА СПЕСТЯВАНЕ --ОТКРИЙТЕ СИ СМЕТКА В БАНКА С НАД 50% -ЧУЖДО УЧАСТИЕ В ЧУЖДА ВАЛУТА!ПОНЕ ЩЕ ИМАШ ЛИЧЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ ПАРИТЕ СИ!
22
0
 
2
 
! Отговори
do 19 преди 9 години
kolko li nuli si sanuval/a sledobed?!:-)
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а частните фондове дават ли 13-та или дори 15-та пенсия?
20
0
 
3
 
! Отговори
olthar преди 9 години
ostanalite si registrirali religiozni hramove s kitaiski svesti. nyamat zadaljeniya, imat vyara, vseki den nova Nadejda i mnogo lubov.
19
5
 
2
 
! Отговори
проста сметка преди 9 години
Да речем,че искам да прекратя активна работа на 60.И примерно искам да си живея спокойно до 80 годишен.За целта ще са ми нужни 20х12 х 500 = 12 000 лв.При оставащи ми 30 години ,значи,че всяка година е нужно да си заделям по 400 лева( или по 33 лева на месец ).Цъкайте ми минуси колкото си щете,но с хитрост се осигурява комфорт,не с разхищение на момента.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вече някои си изработват три де парички колкото им душа иска. Частните пенсионни фондове са дъщерни катебета, кво да си говорим още по въпроса.
17
5
 
12
 
! Отговори
ГОЛЮ БОСЕВ преди 9 години
Средно около 1800 лева има осигуряващият се ДОБРОЗОРНО в частен осигурителен фонд. Това са никакви пари, и ако случайно започнат да плащат от частния фонд, ще получат по 5-6 лева на месец. Така се забогатява -не бъдещите пенсионери а частниците.
16
4
 
18
 
! Отговори
друг поглед преди 9 години
А другите 39% никъде не се осигуряват,най вероятно са ромите за които ГЕРБ искат да осигурят още парички като им дадем нашите спестени лични пари в частните фондове. ГЕРБ са натискани за това от ДПС понеже ,ако няма помощи ромите ще избягат и няма да има кой да гласува за дпс.Бат Бойко им върши услуги на Местан понеже те свалиха БСП и качиха него, и го заплашиха че ще го свалят.Какво е Бойко без власт....нищо>