Да забраним изоставянето на деца до 3 г., зове зам.-министър

"Всички помощи трябва да се обвържат с ходенето на училище"
Обновена: 5 яну 2015 11:19 | 5 яну 2015 11:19,
66
Да забраним изоставянето на деца до 3 г., зове зам.-министър
Снимка: архив Булфото

Трябва да се въведе законодателна забрана за изоставяне на деца до 3 години. Това поиска бившият председател на Агенцията за закрила на детето, а сега зам.-министър на спорта Калин Каменов.

„Това е обсъждано преди време и една от възможностите да се намали процентът и броят на децата, които се изоставят“, каза Каменов пред bTV. Според него забраната трябва да бъде въведена в Закона за закрила на детето.

Още по темата
Каменов направи предложението си на фона на скандала с изоставеното от майка си навръх Нова година първо бебе на Бургас. Катя остави бебето си в болницата в първите часове на 1 януари, но вчера стана ясно, че тя е поискала да си го върне. Както Dnes.bg писа, майката се оказа шизофреничка, а малката Иванка е третото й дете. Първото Катя е родила, когато е била на 13 години.

Днес пред bTV тя обяви, че не е искала да изоставя бебето си, но трябвало да се върне вкъщи, защото другото й дете вдигнало температура. От болницата й казали, че в момента правят изследвания на бебето й и когато те свършат, ще й се обадят да си го вземе. Нейни близки разказаха, че Катя взима 115 лева пенсия и 85 лева детски за другите две деца.

„Много отдавна, за съжаление, такива истории не са новина“, коментира Калин Каменов. Той беше категоричен, че освен законодателни промени са нужни много експерти и здравни медиатори, които да помогнат на проблемните родилки. Според Каменов е належащо не само детските да бъдат обвързани с ходенето на училище, но и всички останали помощи и плащания.

Зам.-министърът се изказа категорично и срещу раждането на деца от 12-13 годишни майки. Той припомни, че това е престъпление според разпоредбите на Наказателния кодекс. Каменов разказа и че преди години прокуратурата масово отказвала да образува досъдебно производство за такива случаи с аргумента, че това са традиции и те не могат да ги осъждат.

Каменов припомни и статистиката, че през 2014 година са изоставени 2000 деца. „И това е само бройката, за която знаем“, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
zmenete zakona преди 9 години
Problema e v prokuraturata. Kakvo oznachava - "Tova sa tradicii i nemojem da gi osajdame"Tova ne e tradicia a prestaplenie. Utre krajbite i ubiistvata ot romi mogat da badat razglejdani kato tradicii....?!! Boi nad doktori sashto stana tradicia. hvarliane na kamani sreshtu lineiki sashto e tradicia/ Naroda ni maloumemn a pravosadieto e prestapno.Nikakvi pari na maloletni maiki !Koiato izostavi dete na trudovo popravitelen lager da raboti i izdarja decata koito e dala na darjavata
43
0
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 9 години
Ще се постъпва като в САШ - държавата отнема децата, създадени от хора под 18 г.С оглед на ситуацията в България днес (не можем да отделим много средства за отглеждането на такива деца), след отнемането, да бъдат давани на чужденци за осиновяване.Така малките *** няма да започват да мислят за еане още на 9-10 годишна възраст. Мераклиите ще престанат да си купуват момичета едва влезли в пубертета, защото ще е ясно, че родените от тези момичета деца няма да им носят лесни пари наготово.
42
0
 
6
 
! Отговори
aahha преди 9 години
Много лесно! Наказателна отговорност за изоставяне на дете, лишаване от всички деца, спиране на помощи и чак тогава децата отиват за осиновяване.. да видиш, че като чуят за спиране на пари, всичките ще си ги приберат вкъщи. А за обвързване на училището с помощите, крайно време беше. Наказателна отговорност да се носи и от майките на малолетните им деца, които са се сдобили с отрочета...
41
2
 
5
 
! Отговори
Как ще й забраниш,бе преди 9 години
г-н зам.министре, ако тя избяга от родилното и се запилее Бог знае къде?!Освен това,що за наивност са проявили,като са се информирали от близките на бегълката по отношение на нейните доходи?Или нас да правят на будали?Ако беше омъжена,щеше да взима на дете по 60 лв без няколко стотинки (35 детски+20 лв от Евророма+няколко лева не знам каква още надбавка). Като е самотна майка - малко по-голяма сума за дете, а на нея - 78 лв.- това беше валидно при мин.заплата 240лв.Сега следва да са увеличени
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевелът като изсмуче жизнените сокове на растението-маика, пренася семената си на друго растение. Дано то да е отровно.
39
0
 
13
 
! Отговори
Традиции? Добре! преди 9 години
Така ли? Традиции значи?Ами, по нашите земи какви традиции има от хилядолетия насам?Спипаш ли някого да краде, можеш да го убиеш на място. Същото се отнася и до онзи, който изнасилва.Ако обаче не се саморазправиш с него, а го предадеш на местните старейшини, тогава традицията повелява така нареченото "членовредително" наказание - на крадеца отсичат ръката, а на изнасилвача- знаете какво.
38
0
 
9
 
! Отговори
оМГ преди 9 години
Айде да се въвежда идеята на Патриотите за помощи до 3 деца,както и това тези помощи да се обвържат с посещение на училище...
37
0
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
Нашата прокуратура би отказала досъдебно производство и за канибализъм, стига да е "традиция", но само ако е на един определен етнос, известен също и с поведение на социални търтеи, готованци и мародери, обаче ЕЛЕКТОРАТ. И сещате ли се, че напоследък си го купиха ДПС и си го ислямизираха, та стана още по-нагъл? И кой в България би осиновил изчадията им? Кръвта вода не става, работещите българи ги отглеждаме ги грижовно с нашите данъци, а те растат за да ни трепят или изсмукват като вампири.
36
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 9 години
Станахме люпилнята на Европа за маймуни !
35
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
С ЗАКОНИ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ----ДЪРЖАВАТА ДА ОТВОРИ РАБОТНИ МЕСТА А НЕ ДА УВЕЛИЧАВА АДМИНИСТРАЦИЯТА КОЯТО ВЕЧЕ Е ВОТНОШЕНИЕ 7--1 РАБОТНИК
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако трябва, да се промени закона и в малките населени места класовете да са с позволен намален състав, а не под определения минимум.... и аиде да затваряме училището. Ако в едно село има дори само 20 деца, училището да не се затваря.
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И реално ходене на училище, а не само присъствие по списък.... Защото и това се прави особено в малките населени места, а учители и директори го прикриват, за да не затворят училището.........
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помощи само на майки над 18 и то под формата на данъчни облекчения т.ст Работещите да получават останалите да се ограмотяват( задължително е поне до 8 клас) и да си намират работа.Изоставянето на деца в каквато и да е възраст е лошо освен това задайте си въпроса кой от Вас ще вземе да отгледа дете от ромски произход било то и на месеци. Оставени в домовете тези деца са един вид осъдени вместо това трябва да се прави така че хората да си ги гледат а не изоставят.
31
3
 
15
 
! Отговори
АНТИ - СОРОС преди 9 години
ПЪРВО НА ПЪРВО, ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ЛУКАВИТЕ и ПОДВЕЖДАЩИ *** ЛЕЙБЪЛИ :НЕ > " ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКИ ГРИЖИ "А > " ДЕЦА, ИЗОСТАВЕНИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИ "
30
4
 
22
 
! Отговори
мп преди 9 години
Съгласна съм с анонимен 5.Спрете им помощите.Пратете ги в Странджа сакар да залесяват.да гледат животни
29
3
 
9
 
! Отговори
акуд преди 9 години
не само с ходене а и то на Български език и писане на Български език
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** идея. Помислете как да не се раждат деца от безотговорни родители.
27
0
 
23
 
! Отговори
истината преди 9 години
Това е супер глупава идея! Ако някой реално не иска да се грижи за детето си, по-добре да го остави в дом и да му даде възможност за осиновяване възможно най-рано! Практиката показва, че всички потенциални осиновителите желаят да осиновят възможно най-малки деца! По-добре да се вкара следното, ако родител изостави детето си, се лишава от всякакви помощи и детски за всички следващи деца, така ще се спре раздаването на помощи .
26
1
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
TOCHNO TAKA I,KOITO NARUSHI ZAKONA,OSVEN AKO RODITELITE SA POCHINALI ILI POSTRADALI, ZATVOR 5g I DA IZPLASHTA IZDRUJKATA ZA 5G RABOTEIKI NA DURJAVATA.DA VIDITE DALI SHTE SI OSTAVYAT DECATA NA DURJAVATA.
25
1
 
20
 
! Отговори
край преди 9 години
като забраниш изоставянето на деца ще почнат да ги тепат. Изхода е друг. На всяка жена оставила дете в дом и се предлагат 2 хил. лева за да ис е вържат тръбите да не ражда повече. Хем ще има пари да си гледа *** хем няма да ги сее повече по земята. Хуманно и неукоримо от никакви конвенции и правозащитни организации. За това обаче трябва акъл и воля - не става само с ядене.