12 души са убити и 10 ранени при стрелба в Париж

"Отмъстихме за пророка (Мохамед)", крещели нападателите
Обновена: 7 яну 2015 16:26 | 7 яну 2015 13:31, Елка Василева
401

Снимка: БТА

 

Дванадесет души, сред които двама полицаи, са били убити при нападение срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Сред загиналите са и четирима водещи карикатуристи на изданието. Това са Шарб, Кабю, Волински и Тинюс. Те са били идентифицирани на местопрестъплението от оцелял.

Малко по-рано полицията изнесе данни за 11 загинали и 10 ранени, 5 от които в критично състояние.

Според очевидец, който наблюдавал атаката от съседна сграда в центъра на Париж, в редакцията на "Шарли ебдо" нахлули въоръжени нападатели. "Преди няколко часа двама мъже с черни качулки влязоха в сградата с (автомати) Калашников. Няколко минути по-късно чухме много изстрели", разказа той, като добави, че нападателите са избягали.

"Отмъстихме за пророка (Мохамед)", крещели мъжете, открили стрелба в редакцията на "Шарли ебдо", разказаха очевидци, цитирани от Франс прес.

"Аллах Акбар", крещели още нападателите. Това става ясно от видео, заснето от журналисти, успели да се скрият на покрива на сградата.

Напускайки местопрестъплението, нападателите ранили с куршум полицай, отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец, бягайки с автомобила.

Редакцията на "Шарли ебдо" бе атакувана със запалителна бомба през ноември 2011 г., след като френският сатиричен седмичник публикува карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед, припомня Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд отиде на мястото на атаката. Оланд е свикал в 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) извънредно заседание на правителството, съобщи Елисейският  дворец.

Френският президент определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство.

Няколко терористични атаки са били предотвратени във Франция през последните седмици, разкри Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.

Страната стана сцена в последно време на няколко нападения, извършени от хора, потенциално вдъхновени от ислямисти. Властите обаче увериха, че атаките са били извършени от самостоятелно действащи хора, повечето от които с психически отклонения.

Британският премиер Дейвид Камерън осъди нападението срещу "Шарли ебдо", което определи като отвратително. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, цитиран от Ройтерс.

Вицепремиерът Ник Клег определи стрелбата като варварска атака срещу свободата на медиите, предаде ДПА.

Терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде още Франс прес, като се позова на службата на премиера Манюел Валс.

Това означава, че има опасност от атентат, отбелязва АФП.

Франция ще затегне мерките за сигурност в религиозните храмове, магазините, медийните редакции и транспорта, съобщи АП, цитирана от БТА.

Няколко служители от редакцията са се скрили на покрива на сградата. „Нападение на двама души с маска срещу офиса на „Шарли ебдо“. Крием се на покрива“, написа в Туитър Мартин Бурдо.

Очевидци са заснели с мобилен телефон как терористите се изтеглят от сградата на редакцията, стреляйки срещу полицията. На видеото се виждат двама мъже с черни дрехи, които се качват на кола. Чува се, че нападателите крещят „Аллах Акбар“.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До procheti i pomisliВлез в Ютуб и виж как разстрелват седяща жена в гръб първо с пистолет, а после и с Калашников и как по баира са насядали мъже и малки момчета да гледат, макар че жената беше мъртва още с 3-ия ппистолетен изстрел. Обвинена в изневяра (сякаш че там да се изневери е лесно и нормално)...и после обясняваи колко миролюбива религия е... Болшинството от деца са фанатизирани.
209
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тъпия им мохамеданчо може да ми яде мазните мадурляци!
208
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е Оланд със санкциите КАК е мириса на барут ?
207
1
 
44
 
! Отговори
язък преди 9 години
Язък им на французите за всичките секретни институции, джаджи за подсушване, камери по летища и по пътища, щом в самия център можеш с калашников да се движиш и да викаш колко велик е алах.
206
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези животни и техният бог трябва да се осмиват и окарикатуряват масово, повсеместно и непрекъснато.
205
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 249 "криворазбраната демокрация"Никога ама абсолютно никога не е имало демокрация дори и криворазбрана, целта основно е била 1 свят от роби на шепа жидо-олигарси.
204
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да убиеш в 21 век хора понеже обидили твоят бог !?. Та за по-големи неандерталеци от мюсулманите не се сещам.
203
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето го резултата от криворазбраната демокрация. *** и пульо се довлече в Европа, щото имал право да ходи дето си ще... Кога най-после политиците ще разберат, че демокрацията е за хора интелигенти, дорасли да я оценят. На кухи кратуни не им трябва демокрация, там трябва да се действа с тояга, щото те само от това разбират и бъркат демокрацията със слободия.
202
2
 
36
 
! Отговори
Да гледаме обективно преди 9 години
Всичко това е резултат от любимите двойни стандарти на ЕС ,т. е.липса на право.Когато джихадистите от сирийската опозиция режеха глави на хора само защото са християни или алевити Европа ги защитаваше. Всеки опитал се да се противопостави беше наречен расист и ксенофоб. А бумерангът рано или късно се връща на мястото на изстрелването.
201
1
 
33
 
! Отговори
Nexeus преди 9 години
Ами най-големите расисти са именно ислямистите! Тия хора не заслужават ник'во уважение.- Защо ли? Ей Ви тема за размисъл:Примерно в Испания има над 300 джамии (построени от марокамци), обаче ако ТИ искаш да построиш църква примерно в Мароко, жална ти майка. ЗАБРАНЕНО Е!Пребройте колко църкви има в турция, и колко джамии има в България. Аре' нема нужда, умрели ислямисти. Ши*ни ***...
200
1
 
20
 
! Отговори
*/* преди 9 години
Когато пишете за "демокрация" в арабска страна направо се излагате.Ако страната не се ръководи от религиозен водач(аятолах) както е в Иран,то ще е някакво подобие на военщината на Кадафи и Мубарак,пардон забравих за демократичните принцове на Емирствата и Дубай.Демокрация в арабска страна с шериат е абсолютен оксиморон....Най ми е смешен "демократичния" Ирак ..по нещо ми напомня за милициите на Бейрут и битките всеки срещу всеки.НО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ,ЧЕ ВПК НА САЩ ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА ПАПКА.
199
5
 
11
 
! Отговори
Крим преди 9 години
До честити 230 О, колко много прав си! Само Израел и Русия се борят ислямския тероризъм!Всички други- само "играят" в борбата, защото имат общи интереси, това е ясно на всички хора по света.
198
4
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Какво още трябва да стане,за да разбере Европа,че в нея място за исляма няма!!!Трябва ли да паднат хиляди,че и милиони жертви за да се вземат мерки!?Истината е такава-или ние,или те,няма средно положение!Който иска да живее в Европа-да се откаже от исляма!Това е-ако не,бегом към Африка,Азия или на май.ната си!Кому е изгодно Европа да се срине?Ами на онези с малките шапчици,дето се мислят за богоизбрана нация!
197
28
 
4
 
! Отговори
555 преди 9 години
така им се пада на тъпите франсета. следвашия път пак да осмиват пророци и богове. ето минаха години но накрая си получиха заслуженото
196
5
 
21
 
! Отговори
Панов преди 9 години
Аз съчуствам на бежанците от Сирия,които са прогонени от кръвожадните убийци създадени от ЕС,Сащ и Израел,но покрай тези нещастни хора се промъкват и главорезите!Нужно е ново мислене за решение на проблема.Тук място за толерастки бръщолевения няма!Трябва изцяло нова стратегия за охрана на границата.Немога да разбера какво спят при положение,че вече имаме извършен терористичен акт на летище Бургас!Какво още чакаме за да не се вземат мерки?
195
7
 
5
 
! Отговори
procheti i pomisli преди 9 години
Dokoga shte se govori za '' islqmski ''terorizym ''islqmski terorizym'' samo po sebe si e edin oksimoron istinskata syshtnost na islqma ne e da se proliva krav islqma e religiq na umerenostta. Kogato v amerika nqkoi psihopat vleze v edno uchilishte i izbie sumati narod ne se obrashta nikakvo vnimanie no kogato edin musulmanin napravi greahka vednaga se govori za islqmski terorizym. Moje da ima hora koito nesa nared s akyla no tova ne oznacheva che tova e syshtnosta na islqma.
194
3
 
13
 
! Отговори
хдхф преди 9 години
До АнонименВсичко бежaнци сa бе господине!В Турция войнa нямa!Нямa прaеово основaние дa минaвaтa грaницaтa кaто имигрaнти!!!И товa го допуснa коaлициятa нa,Орешaрски Бсп Герб Дпс
193
2
 
14
 
! Отговори
dobri преди 9 години
До честитиsa6tite koito finansiraha ID i tezi sega v parij li , sme6nik
192
2
 
8
 
! Отговори
Мухаммяд неПророка преди 9 години
Разликата между бежанците и Новородените Български деца е в цифри -80млн за бежанци и няма и 8млн за новородени
191
27
 
16
 
! Отговори
честити преди 9 години
Най-*** е, че дори не е необходимо да правим каквото и да е. Просто целия свободен свят трябва да ДАДЕ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА НА ИЗРАЕЛ. ОФИЦИАЛНО В ООН ! И ПЪЛЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ОТГОВОРНОСТ !Само евреите знаят как да се оправят с тая гмеж !