Атаката в Париж е на вълци единаци, смятат експерти

Много е рано да се правят изводи за спящи клетки, категорични са те
Обновена: 7 яну 2015 18:34 | 7 яну 2015 16:22, Камелия Цветанова
78
Атаката в Париж е на вълци единаци, смятат експерти
Снимка: Reuters

Нападението срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж, при което загинаха 12 души, е тероризъм на вълците единаци, смята експертът по сигурността Славчо Велков.

Още по темата
„Много рано е да се правят изводи за спящи клетки, за ислямизъм, за радикални мюсюлмани. При липсата на достатъчно достоверна информация, изводите могат да тръгнат в грешна посока и оттам да създадат и паника у хората, коментира той по БНР. 

Велков припомни, че това не е първият случай във Франция, нито в Европа.

„По-скоро аз бих отнесъл подобни случаи към онзи нов модерен вид тероризъм, който наричаме тероризъм на вълците единаци, при който извършителите се самомотивират под влиянието на събития, които се случват много далече от тях и приемат идеологии, които са ултраконсервативни, за свои и извършват подобни актове. Трудно е да им бъде противодействано, тъй като не принадлежат на отделни структури“,  коментира той.

Според него такъв е случаят и с Мохамед Мера, който уби седем военнослужещи през 2012 г. в Тулуза и беше застрелян от полицаите, който призна, че е бил мотивиран от изгарянето на няколко Корана, и то не във Франция. 

Според Велков това, което прави в момента Европа, не е правилният път.

"Преди няколко години в предградията на Париж се палеха по стотици автомобили на нощ и това беше плод на погрешната имиграционната политика на Франция, която ги обособяваше в гета", мотивира се той.

Според него България не е изолирана и трябва да сме внимателни.

„Предвид на външната политика, която провеждаме в състава на ЕС и като членове на НАТО, участието ни в горещи точки в света и понякога погрешните ходове, които правим, не сме изолирани, не сме застраховани от заплахи“, предупреди той.

Според Велков има много сложни въпроси, които трябва да се решават от политиците на базата на достатъчно компетентни съвети, които им дават експертите.

Експертът по национална сигурност Николай Радулов застъпи същата теза като Славчо Велков.

Той смята, че атентатът в Париж е извършен от т.нар. „самоинициативници“ - хора, които са поддръжници на някаква религиозна доктрина, но не са свързани с големи терористични организации.

„Това, което знам за акта до момента, ми говори, че това е извършено не от специалисти, професионалисти. Набива се на очи непрофесионалният начин, по който е извършен“, коментира той.

Според Радулов нападението е внимателно обмислено от хората, които са го извършили, но това не означава свързаност със световни терористични организации и е рано да се говори за спящи терористични клетки.

Той подчерта, че при самостоятелно извършени терористични актове дори подготовката е трудна за долавяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
26
 
! Отговори
ей тоя кaвaлa и тоя преди 9 години
Вярно е рaно дa се прaвят изводи зa спящи клетки и сънувaщи кaфезиСледвaщия път ще ви нaпaднaт цялa бaндa някое училище кaто в БеслaнИменно зaрaди *** ислямистки коментaтори кaто тоя Велков, който внушaвa че оргaнизирaнa структурa нямa
8
1
 
25
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 9 години
Как така двама души представляват единаци?Голям експерт,лелей
7
1
 
30
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Ами прав е Славчо.12 несретници го отнесли.Каква паника какви 5 лева.Спесте спокойно.Дюнери има на всеки ъгъл.Един сириец тука при мене идва вика.Че то в Дамаск с война сме по-добре от мизерията във вашия град!!!Така че опасността я няма.Те ИД май събират помощи за България вече!!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kakvo zna4i spq6ti kletki
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вълци единаци, които действат заедно в група. Брилянтен си Славчо, брилянтен!
4
1
 
24
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
добрече са били вълците единаци че ако бяха лисиците ятаци щеше да видят Арабска Пролет
3
1
 
21
 
! Отговори
yan преди 9 години
До Анонимен 1Може и той да е на хранилка - да приспива с глупавите си обяснения.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toia chuvalise kvo govoriiii
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ набеди cлавчо за експерт?