Броят на едночленните домакинства у нас нараства

400 хил. отглеждат децата си сами
Обновена: 8 яну 2015 09:47 | 8 яну 2015 07:35,
36
Броят на едночленните домакинства у нас нараства
Снимка: архив, Булфото

По данни на НСИ от последното преброяване на населението - у нас живеят малко над 3 милиона и 6 хиляди домакинства - обикновени и колективни.

Данните отчитат изразено абсолютно и относително увеличаване на броя на едночленните домакинства у нас. Техният брой в страната е бил 662 853 през 2001 г. и е нараснал до 925 385 през 2011 г., като тази тенденция продължава да се увеличава.

Най-голям е относителният дял на едночленните домакинства в областите Велико Търново – 38 процента, и София (столица) - 36,5 процента, а най-малък в област Кърджали - 22,4 процента.

Около 14,7 на сто от общия процент на българските домакинства са самотни родители, показва пък последен анализ на Евростат за семействата с един родител в ЕС. Това означава, че повече от 400 хиляди са самотните родители у нас, като критериятза самотен родител, според Евростат, се формира от изоставени от брачния си партньор жени след развод, майки които отглеждат своето дете след извънбрачно раждане или овдовели жени.

Най-висок брой самотни родители у нас живеят в столицата София - 18,5 на сто или повече от 80 хиляди, а най-нисък процент е отчетен в област Кърджали - около 10 на сто или близо 40 хиляди, сочат данните на Евростат.

Според анализа на Евростат най-значителен ръст на семействата с един родител на държавно ниво в ЕС е отчетен в Латвия - 33,3 на сто или всяко трето семейство там е на самотен родител. Следват Словения - 25 на сто, Литва - 24,4 на сто и Полша - 22,2 на сто. Най-ниски съотношения на семейства с един родител могат да бъдат открити в Кипър - 9,9 на сто от всички семейства, Холандия - 10,6 на сто и Германия - 12,7 на сто.

На регионално ниво в ЕС най-висок процент семейства с един родител са регистрирани във френския департамент Мартиника - близо 40 на сто от семействата там са от самотни майки. Следват други два френски региона - Гийан и Гуаделупе – с по 37 на сто самотни родители, както и латвийската столица Рига- също 37 на сто.

Повишаването на извънбрачната раждаемост е характерно за повечето страни в Европейския съюз, отчита европейската статистика. Най-висок е относителният дял на извънбрачните раждания в Естония - 59 на сто, Словения - 55,7 на сто и Франция - 55 на сто, а най-нисък - в Гърция - 7,3 на сто.

Анализът на Евростат почива върху обработени база данни на близо 125 000 общини в Евросъюза.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
№15 пише глупости, преди 9 години
13 по-вярно долавя нещата, но греши за причините (те са валидни само за някои несемейни), 6 повече се доближава до истината, но не съвсем.Сериозният човек сключва брак само тогава, когато намери достоен партньор(ка). Дете създаваш, когато можеш да го отгледаш в прилични условия и със собствени сили, а не да го подхвърлиш на бабите (както постъпват глезлите и мамините синчета).Това, че несемейни желаят да живеят по-добре, разчитайки на труда си, не е престъпление
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"400 хиляди отглеждат децата си сами"?!Но никъде не се споменава колко от тези 400 000 са от онзи етнос и си живеят семейно, но не сключват граждански брак, та всички ние, солидарно да поемаме на плещите си безбройните помощи, надбавки, добавки, бонуси и не знам още какво - та да им се събират по над 1000 лева месечно!Статистическите изследвания са полезно нещо, но ако фактите не се анализират, файда от тази статистика няма.
22
2
 
1
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Правилно.бракът е пожелание и ние сме се родили пожелание. ХА ХА ХА голям майтап бе уйли
21
1
 
6
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Самотни са тези родители,които имат по 1 дете и не е признато.
20
1
 
3
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Самотни са майки с 1 дете и не е признато от бащата.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази категория "извънбрачен" е крайно време да отпадне. Бракът е по желание, право на избор и не е задължителен! В тази държава привилегиите за самотни родители са много повече отколкото за семейните. Точно НОИ е най-малката причина, там трябва наистина да си много закъсал да разчиташ на НОИ, но има детски градини и тн. Предимството на брака е ... емоциаоналното изживяване за жената. Това е българия.
18
2
 
2
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Самотни са само майки с непризнато дете и то не повече от едно.
17
3
 
7
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Как един родител е самотен,след като има повече от едно дете и децата са му признати? Интересно следващото-щъркела ли му го донесе или пък дядо Коледа?!
16
0
 
5
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Има и военни с такава жалка съдба, безбрачие с деца,а на него разчитаме.той детето си не може да възпита на морал,че какво да говорим?
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
14Много точно, таман щях да пиша същото. От тази статистика съм убеден, че над 75 % от самотните родители са такива, за да източват НОИ. Само в нашия вход има три такива домакинства, където живеят без брак, а уж са самотни.
14
3
 
3
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Тези бащи са страхливци хахахаха
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, което ме втрещи- живея в доста луксозен комплекс в Сф, имам колежка съседка от др. Вход, за която знам, че е доста добре материално, имат голям апартамент и два автомобила. Въпросната има 2 деца. Веднъж ме помоли да и занеса един документ от счетоводството. Когато се видяхме, тя ми обясни, че е за детските надбавки, аз не се замислих и без да искам казах- какви детски надбавки, нали само ромките получават такива. Тя замръзна. Оказа се, че не са подписвали с нейния бизнесмен и била самотна.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Расте броя на застаряващите ку*ви и самотните бивши младежи /пиандурници/ :)
11
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Познавам доста "самотни майки", които си имат приятел, но не са подписвали, само точат държавата за детски.
10
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дам, ако още някоя се самозалъгва - над 25 години и без мъж и/или дете си е стара мома отвсякъде, по всички стандарти! Небързаща ***, дето още не е готова за сериозно обвързване, но е много благосклонна към курволясване по барове, дискотеки и домашни партита, щото нал' кеф цена няма и е важно да се забавляваме и да ни е яко.
9
1
 
8
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Да се приложи кастрация,за да се спре популацията
8
11
 
16
 
! Отговори
аз преди 9 години
Да накарат самотните бащи на тези самотни майки да плащат за децата си и тогава може и да се пооправим.Самотни са само за да вземат парите а дали тези деца са дошли от щъркела!!!!!!!!!!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пък Азис и Тони Стораро са двучленно семейство.
6
2
 
1
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Да се погубиш заради интересите
5
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политиката срещу семейството не е тайна и има все по-явни резултати. За по цялостна картина трябва да се направи статистика на несемейните и бездетни над 25 г. Сигурен съм, че резултатите ще са ужасни. Аз лично в офиса съм заобиколен от стари моми, вечно натискащи се за повишение, повече пари, за по-яка кола, за екскурзии, готови да работят за това и извънредно. Не я разбирам тая идиотия, какво ще ги правят тея пари, като нямат деца и изгледите са да пукясат сами сред 1001 чифта обувки!?