Езиковите гимназии ще могат да приемат ученици и след 5 клас

Директори на училища обсъждат нови правила за прием на първолаците
Обновена: 8 яну 2015 09:48 | 8 яну 2015 07:10,
21
Езиковите гимназии ще могат да приемат ученици и след 5 клас
Снимка: архив, Булфото

Езиковите гимназии ще могат да приемат ученици след пети, а не както досега след седми клас, пише на страниците си в. „Труд”. За това са се разбрали след обсъжданене на новия закон за просветата депутатите на ГЕРБ и БСП в комисията по образование и наука в парламента.

Въпреки промените училищата ще продължат да се наричат гимназии, а статусът им няма да се промени с този на средно образование.

По думите на червения депутат Кирчо Атанасов договорките са били първоначално математическите гимназии да приемат след 5 клас, тъй като тогава се проявяват талантите, но впоследствие депутатите се разбрали това да важи и за езиковите гимназии, „за да не се сърдят”.

В предишния вариант на законопроекта се предвиждаше математическите училища, които искат да имат класове преди гимназиалния курс, да станат обикновени учебни заведения. Това предизвика масови възражения от страна на родители и педагози.

Приемът от 5 клас ще постави гимназиите в конкурентна среда, смята председателя на комисията Милена Дамянова от ГЕРБ. По думите й самите езикови гимназии настояват да има ранно обучение.

„Не може да има повече от една паралелка в 5-и клас в математическа гимназия в страната. Този прием е само за деца таланти, а не по принцип”, каза Атанасов, който бе дългогодишен директор на Пловдивската математическа гимназия. За Софийската математическа гимназия паралелките ще са три.

Промяна ще има и при приема в първи клас, пише в. „Монитор”. В момента учители и директори обсъждат новите правила за прием. Сред тях ще бъде и критерият „по-малко братче”. Идеята е колкото по-малко е братчето или сестричето на кандидат-първолака, толкова повече точки да получи детето при класирането.

Критерият “братче или сестриче” не е нов, но досега в повечето училища точките бяха фиксирани независимо от възрастта на детето.

Друга идея е да се признава адресната регистрация с поне шестмесечна отседналост. Мярката се въвежда заради честата практика родителите да се регистрират на нов адрес дни преди кандидатстването.

Изискванията носят различен брой точки при класирането в първи клас. В повечето училища адресната регистрация може да донесе между 4 и 10 точки. Предимство е и дали родителят е завършил същото училище или пък работи в района. Бонус точки в някои училища носи и ако майката или таткото работи в системата на средното образование.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Фин Делфин преди 9 години
До BebokObrazovanieto za bednite-tova e beleg na totalitarna sistema.Горките финландци, те нямат елитни училища, ранни приеми, кандидатски истерии. Като как ли са първи по класиранията, свързани с оценка на качеството на образованието?
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Samo s balgarski ezik tragediqta v jivota e palna
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РАЙОНИРАНЕ ЗА ПЪРВИ КЛАС И БРОЙ ПАРАЛЕЛКИ СПОРЕД възможностите на у-щето като МАТЕРИАЛНАТА БАЗА.Какво е това преграждане на фойета ,лекарски кабинети и физк.салони за превръщането им в класни стаи.
16
0
 
5
 
! Отговори
. преди 9 години
Да, това следва да е целта- добро образование във всяко масово училище, а не отделяне на "елит", обучаван специално за държавна сметка, по специални програми и със специални учители, който тук не остава след това.Никой не отрича нуждата от познания, вкл. и по чужд език, но това не следва да е право за социално силни и връзкарски наместили се, а право на всеки български ученик. Общата математика, впрочем, е също "норма". Няма пречка да има ранен прием, но нека не се лъжем че това са гимназии.
15
0
 
8
 
! Отговори
според мен преди 9 години
не прием от 5 клас в езикови гимназии,а сериозно учене с МНОГО РАЗГОВОРНА ПРАТИКА на чужд език в нормалните училища!При завършване на училище трябва да се владее на високо ниво писмено и говоримо поне 1 чужд език и ако за мат.гимназии може би е оправдано,защото се търсят деца с определени способности,както в муз. у-ща,то езикът вече е НОРМА и не може да бъде оставен в единични у-ща.Тбяхарябва да се учи сериозно във всички у-ща,вкл. и техникумите,които са подценени и по-точно-унищожени!
14
0
 
0
 
! Отговори
. преди 9 години
... Образованието за бедните, които.Нямам друга възможност за корекция.
13
1
 
6
 
! Отговори
. преди 9 години
Гимназия следва да е само училището с прием след основно образование. Останалите, които искат да приемат и подбират деца, да си се именоват СОУ или по начин, от който е видно, че предлагат двете степени на образование- основна и средна такава. И стига изключения за божии помазаници. Те няма да решат огромният проблем с общата неграмотност на масата.
12
1
 
9
 
! Отговори
. преди 9 години
По този начин, с разширяването на ранния прием и подбор, общото ниво на образование постоянно ще пада и ще се увеличава разликата между децата, която е основно с произход социално неравенство. Образованието за бедните, който не могат да си позволят платената извънучилищна подготовка, ще бъде химера все повече. Не на това следва да се обръща внимание, а на повишаване на качеството на общото образование, на общата грамотност. А богатият ще намери начин да си ограмоти децата, стига да му е ценно.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До даскалPo tvoiata logika da ne uchim ezici za da ne emigrirame? Da zatvorim i izolirame naroda si ot cial sviat i da si mislim che se razvivame.Daskale glupav si. Koito iska da emigrira shte emigrira i bez ezik no shte mu bade mnogo trudno. Nikoi ot nas ne iska tejak jivot za decata.Problema v balgaria e tapata sistema i mafiotskata politika i zakon
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7Vseki dopalnitelen ezik pomaga na tehnologichnia progres i profesionalnoto obrazovanie. Moia diado kazvashe/ Vseki nauchen ezik e oshte edin "universitet" v jivota. oshte edin "prozorec" otvoren kam svetlinata.
9
0
 
13
 
! Отговори
езици преди 9 години
Колкото по-рано, толкова по-добре да се учат езици!Браво на децата! Учете, учете!Учението ПЪк лекува възрастните!Защо напредналите държави имат БЕЗПЛАТЕН Университет за ТРЕТА възраст?Социализация, а не психотерапия!
8
5
 
5
 
! Отговори
финландец преди 9 години
Това води до разделение и образуване на училища - гета.ОУ означава "общообразователно", а езикът е нещо, на което при часове в СОУ от 2 до 11 клас всяко училище трябва да дава стабилни познания.Езиковите бяха модел и цел когато западния език беше 2+2+2+1 (в 7-11 клас).Сега езикът е 3+3+3+3+3+2+2+2+2 + ЗИПове+СИПове (2-11 клас) -.Никакви "езикови" не са нужни, това е измама вече. Във Финландия училищата за еднакви, няма езикови и математически, а капризите на директорчетата се сторпират
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е е поредното безумие в образованието! Вместо да дадем шанс на професионалното образование, произвеждаме потенциални безработни! Безобразие!!!
6
8
 
7
 
! Отговори
даскал преди 9 години
Тия повтарят номера на математическите гимназии, които вече имат прием след 5 клас и така подкопаха нормалния прием в нормалните гимназии.Ето защо на този етап класическият вид гимназия изчезва.Всичко е в името на т.н.делегирани бюджети, които са зависими от броя на учениците.Държавата изобщо не се намесва, не урегулира приема, макар че формално го утвърждава.И още нещо: езиковите гимназии са училища, в които се подготвят бъдещи емигранти. И в този смисъл са вредни.
5
2
 
13
 
! Отговори
Традиции преди 9 години
Относно приемът в езиковите гимназии след 5 клас - каква е тази лудост?!? Къде са традициите? Когато била министър на образованието, Маргарет Тачър била попитана за традициите в британската образователна система. Тя възкликнала - Какви традиции? Та образователна ни система е само на 150 години!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tuka sa napisani edin kup gluposti. ako tova se prieme decata koito jiveiat na selo i imat mnogo dobri rezultati im se otnema vazmojnostta da sledvat mechtite si. Ne centraliziraite naselenieto a napravete ezikovi uchilishta i v malkite gradove.Ne ogranichavaite s razni dibilni pravila a daite vazmojnost decata da uchat i da se razvicvat.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakvo shte praviat decata koito tazi godina zavarshvat shesti klas a imat jelanie da uchat v ezikova gimnazia ?
2
0
 
3
 
! Отговори
VEKI преди 9 години
ДА НЕ БИ СЕГА ДА СМЕ СТАРИ ::)))!?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е моето училище-112 осн. у-ще и Английската гимназия ! А бяхме млади !