Закриха четири социални дома за деца

Остават още 65 в цялата страна
9
Закриха четири социални дома за деца
Снимка: Булфото, архив

Четири специализирани институции за деца са закрити в началото на 2015 година, информират от Агенция за социално подпомагане /АСП/.

С административни актове на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) от 1 януари 2015 година са закрити Дом за деца с умствена изостаналост в Търговище, Дом за деца с умствена изостаналост в Кермен, област Сливен, Дом за деца с физически увреждания в Луковит, Дом за деца, лишени от родителска грижа в с. Борован, област Враца.

За всички деца и младежи от тези институции бяха изпълнени активни мерки и дейности по закрила на детето и регламентирани стъпки за тяхното деинституционализиране, като бяха оценени техните потребности, планирани последващи мерки и изградени центрове за настаняване от семеен тип за децата, чиято единствена алтернатива в момента е резидентната грижа, допълват от АСП.

От специализираните институции за деца в страната остават да действат 46 дома за деца, лишени от родителска грижа, и 19 дома за деца с умствена изостаналост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: децасоциален дом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Англия е 50 млн. и няма домове за изоставени деца. Хиляди са желаещите да осиновят дете, но процедурите все още са много тежки, да отчетем факта, че в много населени места, това е едно от малките препитания там и кметовете искат тези домове за функционират, защото е добре за конкретната община. Защо изоставени деца, подхвърлени до *** не се осиновяват веднага, а децата се подмятат от институция на институция. Мои познати си осиновиха дете с много трудности и колкото и гадно да е с ВРЪЗКИ.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КРАВАРИАТА Е В ДЕСНИЯ ЪГЪЛ
2
1
 
7
 
! Отговори
център от семеен тип преди 9 години
както и приемните семейства,костват много пари на държавата, тоест - на данъкоплатеца.Има смисъл от такива институции,които да заменят социалните домове,само когато става въпрос за истински сираци.Повечето от възпитаниците на социалните домове у нас си имат родители.Всички знаем що за родители са това,няма защо отново да ги описваме тук.Редно е такива хора да бъдат въдворявани за през деня в трудови лагери,за да изработват издръжката на децата си,а вечер да се прибират при тях и да си ги гледат
1
14
 
0
 
! Отговори
В. Узунов преди 9 години
Оххх,добре,че тоя дето ходя да се забавлявам не е сред тези дето ги затварят. С мандарини или с дрехи за няколко лева от втората и те доволни и аз.Ще има -чиче да барна ли чурката )