Готвят бонуси за джипита с най-добри резултати

Национална програма ще ги оценява, първенците - с масивна сума пари, обеща Москов
Обновена: 13 яну 2015 17:47 | 13 яну 2015 15:51, Анисия Иванова
42
Готвят бонуси за джипита с най-добри резултати
Петър Москов във Велико Търново. Снимка БТА

Министерството на здравеопазването подготвя Национална програма за бонификация на добрите резултати на личните лекари. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов съобщи във Велико Търново, че за целта се разработва система от критерии за тяхната работа и въз основа на нея в края на годината те ще бъдат оценявани.

По думите му у нас са регистрирани 4700 лични лекари, но те са разпределени несъразмерно в отделните райони на страната – на места има свръхконцентрация, а на други - недостиг на джипита.

„Първите 10%, т.е. около 470 от тях, които са получили най-добри резултати за лечение, което включва както клинични резултати, така и стойността на това лечение, количество, нужда от постъпване в болница или в друго специализирано заведение, ще получат масивна сума пари като бонификация. Така работата им да бъде насочена към излекуване, а не към регистрация на заболявания”, обясни Москов.

Той съобщи още, че до месец предстои подписване на рамково споразумение между министерството и фармацевтичната продукция. Целта е да бъде приложена изцяло нова философия за плащането на лекарствата и да се създадат правила, които да гарантират нормални цени по отношение на ресурса на НЗОК.

По думите на Москов споразумението ще даде яснота и дали парите, които българското общество отделя от джоба си за медикаменти, не надвишават процентно средствата в останалите европейски държави. „Максималното нарастване на разходите в тази сфера, и то в много богатите държави, е 5%. За нас това е един таван, под който ние трябва да започнем да слизаме постепенно”, обясни министърът.

Той посочи, че в рамките на последните два месеца текат сериозни разговори и с представителите на скъпите, нови и иновативни медикаменти, и с производителите и дистрибуторите на генеричните медикаменти. Новата политика на министерството не се изчерпва с това да натиснем цената на един или друг медикамент, каза Москов. "Там говорим за големи пакетни споразумения, които да облекчат ресурса на НЗОК, без това да засяга интересите на хората, които имат нужда от тези медикаменти", допълни той.

Министърът обяви, че в четвъртък започва публично обсъждане на законопроект, регламентиращ начина, по който НЗОК заплаща медикаментите. Досега Касата е заплащала 50%, 25% или нищо от стойността на медикаментите. Целта на Министерство на здравеопазването е да се премине към заплащане на 100% на медикаментозно лечение за дадено заболяване.

По този начин държавата ще покрие всички медикаменти, нужни за лечението на съответно заболяване. Тези лекарства ще получат маркировка в зелен цвят и пациентите ще знаят медикаментите, които са достатъчни за лечение на дадена болест. Министърът обясни, че те ще бъдат на 100% покрити от солидарния фонд и от държавата. „Това е различен подход и разказът за лобизма - това хапче на коя фирма е и колко трябва да бъде платено от фонда, ще бъде прекратен. Осигурява се лекарствено лечение на 100%, заплатено от солидарния фонд”, обясни той.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи, че от тази година ще бъде променена наредбата за специализации на млади лекари.

Тя няма да е платена, а всеки млад специализант ще може да сключва трудов договор със съответното здравно заведение, което има нужната акредитация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парашутисти и на високи постове, така е в България :(
19
3
 
16
 
! Отговори
пациент преди 9 години
НА КОГО ПАРИТЕ РАЗДАВАШ БЕ ТАРИКАТ ТАКЪВ,КАТО ИСКАШ ДАвай ОТ ЗАПЛАТАТА СИ
18
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При 2000 лева заплата всеки бонус е престъпление че има хора които са на 340 лева заплата.
17
0
 
7
 
! Отговори
др. Ох Боли преди 9 години
Бой от РОМЛЯНЕ джихадисти ли са бонусите???Благодаря,но нека министъро да си ги отнесе бонусите!
16
2
 
23
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
Точно джипитата нямат нужда от повече подаръци от бюджета. Парите трябва да отиват за лекарите в държавните болници.
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви бонуси те и без това си крадат от касата необезпокоявани! 3лв такса която е без данък- така за джобни пари!Фалшиви профилактични прегледи,отчитане на уж извършени дейности! И като сложим чертата накрая -заплатата станала 6-7 хилядиии!Е, ко праим тогава, министре?
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а със крадливите и некадърните джипита какво ще направите г-н Москов, които морят народа
13
0
 
16
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Касата покрива винаги най-евтиното лекарсто за дадено заболяване. Без значение дали е ефиктивно, дали терапията е от миналия век и т.н. Ако за дадено заболяване има едно старо и неефективно лекарство на цена 50 лв, и ново което да е ефективно за 200, касата покрива сако това за 50. Помия пълна...
12
3
 
9
 
! Отговори
така е,обкръжиха ги преди 9 години
До ПОСЛЕДНИ НОВИНИОпълченците са поставили ултиматум на подразделението на украинските "Киборги", които са в зданието на новия терминал или да се предадат или доброволно да напуснат летището до 18 часа московкско време. В противан случай ще бъдат унищожени.
11
1
 
14
 
! Отговори
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ преди 9 години
След като Украинския президент Порошенко присъства по- миналия ден на шествието в Париж получи наставления от Американските и Английски служби за настъпление за превземенато на Донецк,тази нощ елитните украински части "Киборг" са атакували града. Но за тяхно изумление са посрещнати от добре подготвените отряди на про- руското опълчение които са взривили предния им отряд а на обкръжените изверги са поставили срок от 18 часа да се предадат ,в противен случай ще бъдат унищожени и избити до крак!
10
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
личните лекари са излишно звено в софия са претрупани с пациенти нямат направления3 лв потр такса това като се събери на човек не му се ходи на лекар и кара болестите накрака докато може тези 3 лв са без фискален бон и като няма направление отиваш насвободен прием болниците източват касата пишатпо скъпи пътеки пациента не знае какво правят
9
1
 
12
 
! Отговори
Wolf преди 9 години
Ха..ха..ха. масивна сума пари!?!?!? сигурно ще са по една стотинка.Тоя съвсем изтреця.
8
3
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ бюджет преди 9 години
Идат избори и трябва да се купят гласове.
7
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 9 години
До БГ,а за полицаите с линейките,ще има ли бонуси др.москов,защото без тях,няма да има адреси,и тогава откъде бонуси.
6
0
 
21
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Чудно ми е как смешниците попадат във власта!Ама си попадат!
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдаа, материялът много се кефи на *** ...
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното малоумие на Москов!
3
0
 
21
 
! Отговори
БГ СМЕШКИ преди 9 години
този *** няма ли да престане да твори безумия ...как ше ги оценява =-п о тва койе продал най-мноо листове ли.....едва 2 месеца ее на пост а само безумия твори ...вместо да н аправи системата по ефемктивна щял да въвежда още бумащини бонифакции ... и 10 тези 10 % ше бъдат презирани от всички колеги като знаем българина колко е завистлив ...аман от глупости в таяд държава ...кака не можем да случим на кадърни а декватно урпавници 25 години не знам .....
2
0
 
26
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Москов подготвя някаква невъобразима глупост, достойна за соца. Как може на общо основание да оценяваш резултатите от лечението на различни пациенти, в различна възраст, с различен социален статус и с различни заболявания. Много ясно, че богат пациент на 25 г. много по-лесно ще се излекува например от грип от 80 годишна старица с още 5 заболявания и пенсия от 35 лв., с която може да си позволи само аспирин.
1
4
 
20
 
! Отговори
4 преди 9 години
Личния лекар не трябва да има повече от 1000 пациента.Защото в противен случай той преглежда по над 40 пациента за 6ч и гледа само да вземе таксата и от здравната каса каквото му се полага а с болните каквото стане.И кога ще стане когато си платиш таксата при личния лекар той да ти издаде касов бон.