Резултатът от реформата ще бъде по-високи пенсии!

Калфин: Целта е пенсионерите да получават 70% от заплатата си
Обновена: 15 яну 2015 10:39 | 15 яну 2015 10:38,
41
Резултатът от реформата ще бъде по-високи пенсии!
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото

Крайният резултат на цялостната пенсионна реформа, която подготвяме, ще бъде увеличени пенсии. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Още по темата
Като уточни, че промените в пенсионната система не са свързани само с пенсионните фондове, той посочи, че целта е, когато човек се пенсионира, да получава 70 процента от възнаграждението, което е получавал, докато е работил.

„Има теми като възраст за пенсиониране, стаж, осигурителен доход и други параметри, по които трябва да бъде постигнато съгласие с работодатели и синдикати. Недопустимо е отново да замразяваме нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране", каза Калфин.

„Очертали сме параметрите на пенсионната система и какво се предвижда в законодателството. Моята отговорност е преговорите да са прозрачни...Всеки трябва да има отговорност. Не да търси евтин популизъм“, посочи вицепремиерът.

За пенсионирането в системата на МВР, Ивайло Калфин смята, че има условия да се намери вариант, който да запази спокойствието на хората в структурите. Въвеждането на възраст за пенсиониране е фактор, който дори може да намери подкрепа в тези структури, коментира Калфин, но подчерта, че е против отмяната на социалните придобивки, тъй като вече трудно се намират желаещи да работят в тази сфера.

Вицепремиерът каза още, че средства за борба с безработицата тази година ще има, но уточни, че се интересува повече не колко средства са отделени, а по какъв начин се използват и има ли ефект от тях. Голям проблем за пазара на труда са демотивираните хора в отдалечени места, тези с ниско образование, които трудно биха могли да бъдат убедени да учат, да работят, да се преместят в друго населено място на работа, каза вицепремиерът.

Той коментира, че миграцията към големите градове създава проблеми и на градовете, и на местещите се хора. Затова се мисли как да се увеличи заетостта в селското стопанство, горското стопанство, така че с временна заетост и почасово наемане да има работа за хората там, където живеят. Има цели райони без частен работодател, което е голям проблем, каза той.

Относно имиграционната политика министър Калфин повтори, че България е отвъд лимита на възможностите си. „Ако бежанците не си потърсят работа и децата им да ходят на училище - местата, където живеят, ще се превърнат в гета“, каза вицепремиерът.

По негово мнение трябва да се усили охраната на границата. „България трябва да има възможност да ги приеме и да се интегрират“, каза той.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
ани преди 9 години
до 10 мерси има ли зна4ение 2 год сам се осигуриавал на 420 8 4 аса и паралелно охрана 8 4асаа 240 и
13
0
 
10
 
! Отговори
питам преди 9 години
калфин, какво общо има повишаването на възраст и стаж с химерата пенсията да е 70% от заплатата?
12
5
 
1
 
! Отговори
sidney преди 9 години
Цвети Пиронкова бе смазана от Квитова 5:7 1:6 ! Все пак браво за този 1/2финал . Успех,сезонът едва сега започва !
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Синът ми е студент и понеже знае 2 езика, всяко лято работи по 3 месеца през ваканцията в летните курорти в ресторанти или хотели. Осигуряват го на реална заплата 450 лв. Получава малко под 400 лв, чиста сума. Винаги има трудов договор и нанасят коректно в трудовата книжка всичко. Понякога се налага да вдига тежко, връща се уморен. Докога децата ни и ние ще се трепем неуморно за мързеливци, които само потребяват и нищо не работят, цял живот на помощи!Какво дават, че им разрешавате да получават?
10
1
 
2
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 8 СЪВЕТА МИ Е ПЛАТЕНА БОРСА. ТАМ ОСИРГУРИТЕЛЕН СТАЖ НЕ УЧАСТВА, КОЕТО Е БЛАГОПРИЯТНО А САМО ТРУДОВ СТАЖ.
9
2
 
11
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
МНОГО СТЕ ЗАКЪСНЯЛИ. НАВРЕМЕТО СЪСИПАХТЕ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, СРИНАХТЕ ИКОНОМИКАТА, ПРОДАДОХТЕ СЕ НА ЗАПАДА КОЙТО НИ ВЗЕ ПАЗАРИТЕ. ЕДВА ЛИ ИМА НАЧИН НЕЩАТА ДА СЕ ОПРАВЯТ АКО НЕ ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕС И НАТО. СЛЕД КАТО НЯМА РАБОТНИ МЕСТА И ОТ ТАМ СРЕДСТВА В НОИ НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ПЕНСИИ. ИЗОБЩО ВИЕ ВСИЧКИ ТАМ ТРЯБВА ДА СИ ОТИДЕТЕ. НЕ НИ Е НЕОБХОДИМ ТАКЪВ ГОЛЯМ ДЪРЖАВЕН АПАРАТ С ХРАНТУТНИЦИ.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забравил е да добави,че това ще се отнася за работещите в първа категория труд!Останалите ще получат увеличението си в кофите за ***!
7
1
 
4
 
! Отговори
ани преди 9 години
некои да знае и даде савет 1 година ми остава до пенсиа по добре лие на платена борса 240 лв или на работа с 400лв мерси
6
0
 
14
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Направо се пенсионираш и тръгваш на околосветско пътешествие... Не стига, че много народ вероятно не ще види пенсия поради постоянно покачващата се възраст, което не е съобразено с фактите в България, ами чак 70%...дооообре!
5
6
 
13
 
! Отговори
Eeee преди 9 години
Стига с тези пенсии бе!Само пенсии, пенсии...Да се мисли за младите, а не за старите!!!
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ КОГАТО80% ОТ ТЕЗИ В РАБОТОСПОСБНА ВЪЗРАСТ СА ОТ ОНОВА МЪРЗЕЛИВО И НЕГРАМОТНО ПЛЕМЕ СЪС НЕЧОВЕШКИТЕ СИ КУЛТУРНИ ОСОБЕНОСТИ КОЙ ЩЕ ВИ БАЧКА ЧЕ ДА ИЗКАРВА И ЗА ПЕНСИИ ВЕ? АБЕ ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАТЕ С НАГЛОСТТА СИ И ПРАВИТЕ ХОРАТА НА АБДАЛИ?
3
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
До ано,може да получаваме по-високи пенсии,обаче възрастта трябва да стане 100години др.калфин.
2
1
 
14
 
! Отговори
ано преди 9 години
Този е кръгла лъжлива червена нула!Такива ни решават бъдещето!
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тоя е важно да дрънка нещо, ама какво - няма значение