Резултатът от реформата ще бъде по-високи пенсии!

Калфин: Целта е пенсионерите да получават 70% от заплатата си
Обновена: 15 яну 2015 10:39 | 15 яну 2015 10:38,
41
Резултатът от реформата ще бъде по-високи пенсии!
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото

Крайният резултат на цялостната пенсионна реформа, която подготвяме, ще бъде увеличени пенсии. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Още по темата
Като уточни, че промените в пенсионната система не са свързани само с пенсионните фондове, той посочи, че целта е, когато човек се пенсионира, да получава 70 процента от възнаграждението, което е получавал, докато е работил.

„Има теми като възраст за пенсиониране, стаж, осигурителен доход и други параметри, по които трябва да бъде постигнато съгласие с работодатели и синдикати. Недопустимо е отново да замразяваме нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране", каза Калфин.

„Очертали сме параметрите на пенсионната система и какво се предвижда в законодателството. Моята отговорност е преговорите да са прозрачни...Всеки трябва да има отговорност. Не да търси евтин популизъм“, посочи вицепремиерът.

За пенсионирането в системата на МВР, Ивайло Калфин смята, че има условия да се намери вариант, който да запази спокойствието на хората в структурите. Въвеждането на възраст за пенсиониране е фактор, който дори може да намери подкрепа в тези структури, коментира Калфин, но подчерта, че е против отмяната на социалните придобивки, тъй като вече трудно се намират желаещи да работят в тази сфера.

Вицепремиерът каза още, че средства за борба с безработицата тази година ще има, но уточни, че се интересува повече не колко средства са отделени, а по какъв начин се използват и има ли ефект от тях. Голям проблем за пазара на труда са демотивираните хора в отдалечени места, тези с ниско образование, които трудно биха могли да бъдат убедени да учат, да работят, да се преместят в друго населено място на работа, каза вицепремиерът.

Той коментира, че миграцията към големите градове създава проблеми и на градовете, и на местещите се хора. Затова се мисли как да се увеличи заетостта в селското стопанство, горското стопанство, така че с временна заетост и почасово наемане да има работа за хората там, където живеят. Има цели райони без частен работодател, което е голям проблем, каза той.

Относно имиграционната политика министър Калфин повтори, че България е отвъд лимита на възможностите си. „Ако бежанците не си потърсят работа и децата им да ходят на училище - местата, където живеят, ще се превърнат в гета“, каза вицепремиерът.

По негово мнение трябва да се усили охраната на границата. „България трябва да има възможност да ги приеме и да се интегрират“, каза той.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искаме пенсии, стига сте крали от парите ни спечелени с къртов труд! Аз съм на 35 г. докато дойде време да се пенсионирам ще вдигнете годините на 100.....ай сектир... СТИГА СТЕ КРАЛИ ЧЕ ОНЯ ОТГОРЕ ГЛЕДА!
33
1
 
5
 
! Отговори
мда... преди 9 години
Aй стига бе? Единствената цел е възраст за пенсиониране ,средна продължителност на живота ,среден размер на пенсия/в Евро/ да са равни!Или с др.думи среден пръст.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта е да се изравнят възраста за пенсиониране със средната продължителност на живота, у нас тя е 69-72 години.
31
2
 
8
 
! Отговори
До:31 Plovdiv преди 9 години
Тебе кой ти каза че младите искат да работят държавна работа?Младите бягат защото няма закони, или ако има такива те се сменят през два дена. И болшинството хора са на принципа ако мине номера.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-високи пенсии...и никакви пенсионери! Защото какво ме грее, че пенсията ми щяла да е голяма, като едва ли ще доживея до пенсия? Или това е целта, никой да не доживее, а по-упоритите, които все пак успеят да получават пенсия възможно най-кратко.
29
1
 
6
 
! Отговори
БАЙ РИСТУ. преди 9 години
И СИ ВЯРВАШ?
28
1
 
9
 
! Отговори
До: анонимен24 преди 9 години
За какво им е да фалират като дойде време да плащат като вложителите в тези пенсионни фондове ще са "фалирали" на 2 метра под земята отдавна преди тях
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Карфин сам не си вярва,а иска ние да му вярваме .....пълна порнография е тази "държава".
26
0
 
14
 
! Отговори
Еди Койси преди 9 години
Резултатът от реформата ще бъде пенсионери с по-високо кръвно.
25
1
 
6
 
! Отговори
77 преди 9 години
Калфин първо да се допита до ИД а не до ЕС
24
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 9 години
на този мошеник не трябва да се вярва.
23
0
 
19
 
! Отговори
пак преди 9 години
Точно така,до 65 години ще внасят пари ,а когато трябва да им давате пенсията те ще са ритнали камбаната.Може да вдигниш пенсионната възраст когато средната възраст на живота е пораснала.
22
0
 
12
 
! Отговори
бурканбанк преди 9 години
При изравняване на заплатите с ЕС всеки ще е мотивиран да работи повече, ще си спестява сам в бурканбанк и няма нужда от НОИ, фондове и банки. Пенсионира се когато иска и сам си определя и пенсията.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е изгодно само за депутатите които сами се поставят в листите и после сами си гласуват и заплатите.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
70 % от 340 лева = 238 лева70 % от 0 лева = 180 лева инвалидна
19
1
 
6
 
! Отговори
пп преди 9 години
Какви 70%? Мутренската банда на рапоня и прислугата около тях нямат идея какво да правят с пенсионната система. По елементарния въпрос за правото за избор на втория стълб вече 2 месеца ръсят само глупости. "Експертите" от четворната дясна коалиция изказаха поне 40 различни мнения, за това да имат ли право хората да избират или не как да се осигуряват.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Блажени са ВЕРВАЩИТЕ! Тяхно е царството Бойково!
17
0
 
2
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 15 ДА. СЪБИРА СЕ ОБЩО ДОХОДА.
16
0
 
10
 
! Отговори
Еди Койси преди 9 години
а колко ще бъде броят на пенсионерите
15
0
 
3
 
! Отговори
t-t преди 9 години
щеше да е хубаво ако е истина.. и ако наистина направите, така че да има работа по селата, и да го стимулирате.. не да ги убивате както е практиката.. и 70 % от заплатата.. ми дано.. ако може да ги осъществявате тези неща искренно ще се зарадват много хора.