Родният учител - жена на 47 години

Директори ще подават сигнал до 1 час след инцидент с ученици
Обновена: 16 яну 2015 07:11 | 16 яну 2015 07:11, Веселина Йорданова
33
Родният учител - жена на 47 години
Снимка: архив, БулФото

Жена на 47 години – такъв е профилът на типичния български учител. Това става ясно от Международното изследване за преподаване и учене в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Проучването за пореден път затвърждава, че учителската професия е силно феминизирана у нас – 81% от преподавалите са жени, пише "Монитор". 

В развитите държави дамите също преобладават, но все пак средният им дял е по-малък – 68%. Освен, че е със силно изразено дамско мнозинство, учителската гилдия у нас застарява с по-бързи темпове спрямо преподавалите в ОИСР. Средната възраст на учителите у нас е 47 години, спрямо 43 в развитите държави. Българският даскал обаче е отличник по отношение на образованието си.

100% от преподавалите у нас имат диплома от университет или друго еквивалентно висше образование, спрямо 90% средно за ОИСР. Нашите учители преподават в класове с около 22 деца и имат средно 21 години преподавателска практика.

Макар сред директорите на училищата у нас дамите отново да са много, делът на мъжете сред тях е по-висок. 29% от школските директори са представители на силния пол. Средната възраст на типичния български директор е 51 години, спрямо 52 години в държавите от ОИСР.

Българските школски шефове обаче управляват училища с доста по-малко ученици и учители спрямо колегите им от развитите страни. Директорите у нас работят в училища със средно 345 ученици и 26 учители. В развитите страни колегите им управляват школа със средно 546 деца и 45 преподаватели.

Най-голяма част от времето си учителите отделят за преподаване. Средно в страните от ОИСР преподавалите споделят, че около 79% от времето им е за това, в България този процент е по-голям (87%).

Педагозите у нас отделят около 9% от времето, за да осигуряват ред и дисциплина в час, срещу 13% средно в развитите страни.

Българските учители отделят 18 часа седмично за преподаване и 8 часа за планиране на уроците.

Директорите да подават сигнал до един час в регионалните просветни инспекторати при възникнали инциденти с ученици, пътнотранспортни произшествия, терористични действия и други извънредни ситуации. Това предвижда нова заповед на проф. Тодор Танев, която е разпратена до директорите на училищата в страната. За разлика от норматива досега, в новата заповед има конкретен срок – до един час.

През последните месеци станаха няколко инцидента в училищата, за които директорите не бяха алармирали. Най-тежкият случай беше с изнасиления петокласник в ОУ „Антон Страшимиров“ в село Дебелт.

След изясняване на обстоятелствата, свързани със съответния инцидент, директорите трябва да пратят и доклад в срок до 24 часа след съответната злополука.

В него трябва да са описани състоянието на пострадалите и предприетите действия за уведомяване на родителите и институциите, които имат отношение към случилото се. Шефовете на регионалните инспекторати от своя страна пък трябва да подадат сигнал до образователното министерство за съответния инцидент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: образование
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
11
 
6
 
! Отговори
Кочо преди 9 години
Така е в социалните служби и много ведомства по причина, че жените са първокласни лигли, нагаждачки и за едната работа са готови на всичко дори и на сексуални услуги!
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво са ви учители? Важното е чингя и ястреби да се развъждат.
3
1
 
34
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Написаното е някакава суха статистика и не дава никаква представа за действителния труд на учителя. Учителите у нас не отделят най-голяма част от времето си за преподаване, а за безсмислена административна работа, създадена им от некомпетентни министерски чиновници, които нямат никаква връзка с реалността в училище, а се чудят каква идиотия да измислят, за да закопаят българското образование.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде ги видяха тези класове с по 22-*** ученика
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е това е голям проблем наистина, а не колажите на тоалетните чинии.