Днес черпи Антон!

Православната църква почита паметта на Антоний Велики
17 яну 2015 07:39,
9
Днес черпи Антон!
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден.

Антоний Велики е роден около 251 г. след Христа в Египет в семейството на заможни и благочестиви родители. Според житиеписеца му Атанасий Александрийски светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва часове.

На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година светецът умира, като е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден /на 18 януари/ са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и на налбанти.

Имен ден празнуват Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка.


9
Още по темата: Антоновденимен ден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на именниците и по-полека с пиячката :)
6
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
ЧИД на всички именяци и именячки! Господ здраве да им дава и дълъг, щастлив живот! Отлична традиция на "Днес" е да поздравява читателите за именен ден.
5
3
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
В тази криза да си поп и митничар!Караш на аванта и се правиш на беден и добър.
4
3
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Познавам един Антон ама той е много стискат!Дупе дава пара не дава.
3
1
 
9
 
! Отговори
... преди 7 години
Аре Антоне, стягай се че идваме у вас. 25 човека сме се събрали. Ха да ти е честито :D
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според житиеписеца му Атанасий Александрийски светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. "- и благодарение на подобни празници днес поповете преяждат и никаква социална дейност за бедни и бездомни.Карат си лимозините далеч от пустинята
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да са живи и здрави всички именници и да почерпят :)