В 21 век: Да ходиш 10 километра пеша за лекарства

Жители на Клисура пътуват до Розино или Карлово за медикаменти
Обновена: 18 яну 2015 15:19 | 18 яну 2015 15:15,
71
В 21 век: Да ходиш 10 километра пеша за лекарства
Снимка: Dnes.bg

Стотици населени места в България са без аптека или лекар. Във възрожденския град Клисура жителите вече 10 години ходят пеша по 10 километра, за да стигнат до най-близкото място, на което се продават лекарства.

„Най-малкото да е на аналгин, на аспирин, припкаме все до Розино, до Карлово, но и в Розино е по-скъпо и бягаме все до Карлово”, разказва пред Dnes.bg жена от града.

В Клисура живеят 1500 жители. На сезон градът се посещава от 10 хиляди туристи. Основният проблем на населеното място е липсата на аптека.

Понякога хората са принудени да пътуват до Карлово, за да си набавят необходимите медикаменти. „Нещото, което върши работа е Спешната помощ тогава, защото мен по телефона ме консултират с педиатър - казвам какви лекарства имам, какво мога да дам и той ме консултира, това е спасението”, разказва друга жена.

Липсата на аптека е сериозен проблем както за възрастните хора, така и за родителите на малки деца. По тази причина повечето от хората в началото на всяка зима се презапасяват с лекарства, но често и това не помага при възникване на спешен случай.

„Много зле ни се отразява. Аз имам син на 9 години, малко бебе гледам. Просто за всяко нещо разчитам на съпруга ми – да ме кара до аптека, до лекар, до всичко”, твърди друга жителка на града.

Понякога лекарства се доставят в магазина за хранителни стоки. Кметът на Клисура е молил на няколко пъти фирми да отворят поне дрогерия в града, но без резултат.

„Тая необходимост от разкриването на аптечен пункт е огромна затова, защото е трудно предвижването до съседното село Розино или до Карлово”, съобщи кметът на Клисура Борис Спиров.

Докато в Клисура отвори аптека, жителите на населеното място са принудени да ходят пеша по 10 километра, за да си набавят нужните медикаменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: Клисурааптекапроблем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
3
 
! Отговори
аа преди 9 години
До Анонименима по-гадно, и това е да си роден някъде и това "някъде" да е в градче в България различно от София. Крайно време е да се спре с това наливане на пари в софия. глупаво е, българия е много повече от софия.
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко затова ли ви направи магистрали, да ходите пеша?
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до умирайтеТи ще ни варнеш!
47
1
 
1
 
! Отговори
умирайте, преди 9 години
бе *** !!!
46
2
 
4
 
! Отговори
Симо преди 9 години
В клисура ако замръкне другоселец, може и жив да не излезе. За тях това е традиция. А местен фармацевт няма защото интелигентен човек сред пиандурници не вирее. Така че,кой каквото си е заслужил.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бравос, брависимо!... Кво ви пука, че хората в Клисура нямали аптека!? Нали купихме скоро нови лимузини! Да живее демокрацията!
44
3
 
0
 
! Отговори
ф преди 9 години
Ама как - веднага общината да отвори аптеката, държавата да достави безплатни лекарства, и докторите за без пари!
43
2
 
7
 
! Отговори
хх преди 9 години
Лекарствата в България никога не са били безплатни.По времето на живков пак бяха скъпи, а също и крайно дефицитни. А липсата на аптека в града е заради ината на съсловната организация на фармацевтите, която не позволява бакалавър фармацевт да открива аптека, а само магистър.Време е НС да гласува закон, при липса на желание от маг.фармацевти, да могат и бакалаври да откриват аптеки, както е в Гърция и Турция.
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 25 години не ходеха по 10 км. за лекарства и лечението беше безплатно, работа имаше за всички, хората не ровеха по кофите, образованието беше качествено, но нали искахме промяна - получихме я.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората получават това, за което са гласували.
40
4
 
4
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Докато не хванеме калашниците и гранатометите,нищо няма да се оправи и смръдливите к...ви още дълго ще ръкопляскат на криминалния престъпник Б,Борисов.....
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те хората ако вървят по 10км в планината ще са здрави като бикове.
38
8
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 9 години
Аз съм Шарли!
37
0
 
0
 
! Отговори
Ай преди 9 години
Анонимен 36 и 37 излез от анонимност.Много си прав.
36
4
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
В Клисура няма аптеки защото хората там са здрави, само с малки изключения се налага да търсят аптека, а в Софето има аптеки на всеки "ъгъл" защото хората там са мноооого ама мнооого болни.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До съветСъветника, и ти си направил толкова метрото, колкото и ***! Нали това метро е плод на труда на бащите ни, на данъците на всички, на заемите натрупани до момента ...А ти си плувай, плувай ... това е само риба!
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изирателите нали това искаха? Искаха да ги управлява герберастията с всички произтичащи от това последствия? Сега защо плачат? Тя болката едва сега започва! Няма нужда от България и българи - на "патньорите" ни и трябва територия за бази и обслужващ персонал. Останалото е излишно, а сегашните (и бифшите, де) са проводник на "партньорските" идеи!
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедните хорица!Даже и велосипеди си нямат.
32
13
 
18
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
Скапани софиянци кат не е за вашия гаден град и нищо не ви интересува. Да ви се из.......рра на скапаните жълти павета .
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долу съм направил грешка. Българите взимат само по 35 лв.