Купуваме повече сирене с палмово масло, отколкото по БДС

Очаква се през април пазарът да бъде залят от евтини суровини
19 яну 2015 07:00,
120
Купуваме повече сирене с палмово масло, отколкото по БДС
Снимка: Reuters, архив

Продажбите на продукти с палмово масло растат, а на млечните продукти по държавен стандарт намаляват. Това твърдят големите производители на млечни продукти пред в. „24 часа”.

Основна причина за това са ниските доходи на потребителите, смята шефът на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. В началото интересът към млечните продукти по стандарт е бил по-голям.

Друга причина за ниските продажби на продуктите по стандарт е и политиката на търовските вериги, които предлагат стоки, които имат най-висок оборот, и то в национален мащаб, обясни пред всекидневника Зоров. По този начин дори и да има градове, където потребителите предпочитат продукти по стандарт, техният дял бил нисък в сравнение с евтините, които често са пълни с палма.

Руската забрана за внос на хранителни продукти от ЕС също изирала роля завръщането на некачествената продукция у нас.

Според Зоров секторът у нас бил натикан в ъгъла и по признанието на земеделския министър Десислава Танева млечният сектор в България никога не е бил толкова зле. Именно затова от министерството търсят мерки, които да подпомогнат млекопроизводителите. Такава е промяната в наредбата за храненето в детските градини и учиищата, която предвижда децата да се хранят само с продукти по стандарт.

Въпреки това в наредбата има оставена „вратичка”, която допуска доставчикът да заяви, че в региона му няма сирене по БДС и да декларира, че ще предложи такова "по близка технология". Така в Монтана при проверка се оказва, че децата консумират сирене с палмово масло за 3 лв./кг. Агенцията по храните е дала предписание на доставчика, но той заяви че не може да намери по БДС.

„А ние с него се познаваме и знае, че правя такова. Но обясни, че трябва да го купи по 3 лв., иначе нямало как да му излезе сметката", разказа Димитър Зоров.

В бранша се опасяват от масови фалити през април, когато отпада системата за млечни квоти на ЕС. Тогава се очаква пазарът да бъде залят от евтина суровина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не напишете официално истината - че палмовото масло се натрупва в организма и не се разгражда.Води директно до проблеми със сърцето,черния дроб и други жизнено важни органи.След това ясно напишете на етикетите - палмово масло и да видим дали някой ще си купи.А сега пише в етикетите модифицирано растително масло- растителна мазнина и други такива.Няма как да разбереш освен ако не започнеш да разпитваш и резултата е че ще те изгонят без да разбереш има или няма палмово масло в продукта.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига са се вайкали отговорните инстанции! Лошо било положението, трудно било! Я да се хванете за работа, да разчистите пазара от престъпници, защото те са такива, след като ни тровят! Непрекъснат контрол, щом трябва и много сурови санкции. Какво толкова има за умуване. Неподкупност на контролиращите , докаже ли се обратното-съд. Ще измислите параграф, няма страшно. Стига да искате, държавата може да се оправи за няколко месеца.
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наш *** си е лъжлив по природа, шмекерува и се радва, че е прецакал другите. Ама хич не му идва на ума, че всичко му се връща върху тъпата глава. Той може и да яде добро сирене и зеленчуци от специалната си лехичка в градината / не от тази, от която продава на пазара/, но дали може постоянно да контролира с какво се хранят децата и внуците му в града? И дали един ден няма да си вземе за зет/снаха някой натъпкан с палмово масло и нитрати от самия него? И какво ли ще е внучето, бе ***?
93
0
 
5
 
! Отговори
999 преди 9 години
От друга страна, познавам хора, които казват че нямали възможност да купуват качествено и съответно скъпо сирене, купуват ***, а в същото време не се отказват от кутията цигари 4-5 лева на ден, кафета, гадни изкуственяци 3 в 1, и т.н , значи често просто е въпрос на преоритети и потребителска и здравна култура дори...
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агенцията по храните да не спи и да прави проверки само по сигнал,а да обикаля всеки ден магазините/а не производителите,които си имат отделно продукти за пред проверяващите/и да контролират пазара.Защото и техните деца си купуват отровите като всички нас.Затова сме и болни и бедни,защото никой не носи отговорност за постъпките си,да не говорим за морал.
91
0
 
13
 
! Отговори
до BG преди 9 години
И в крайна сметка си купуваш все *** и отрова от *** Капиталистина
90
0
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Нормално,нали сме бананова република,с европейски паспорти.
89
5
 
14
 
! Отговори
акуд преди 9 години
така е защото Българите станаха бедни за сметка на ромите които харчат данъците на Българите
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На фотото първокачесвтвенно българско сирене.
87
5
 
5
 
! Отговори
BG преди 9 години
До 99 - ами хей къде е "братска" Русия - що не имигрираш ?!? Опа, забравих че те всъщност руснаците имигрират в България :)))) А пък твоите собствени деца са някъде по гурбет на Запад - чистят къщи в Англия или слугуват на някоя гъркиня :))) и ти чакаш на паричките дето ще ти ги изпратят :)))По руските канали денонощно плюят България, ама за самите руснаци Европейска България в момента е рай и мечта !!! Пусни си само някой от руските канали и ще се убедиш !
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това BG-то, много тъпо същество:D То, горкото още воюва с някакви несъществуващи комунисти:D Абе човек, последните комунисти, знаеш ли кога измряха?!?:D Всички вече са капиталисти! BG, да не си в млечния бизнес, бре?!?
85
1
 
8
 
! Отговори
МЕРИ преди 9 години
Всички искат качествени храни,но от къде?Колко крави останаха в България,колко овце,*** и др.животни?От къде суровини?Колко зеленчуко производители останаха?Половината нация се изнесе,другата /работоспособна/половина се натъпка в 3 града/София,Варна Пловдив/ и накрая всички икат да ядат ,ама здравословно!Няма как да стане в офиси и зад екрани!Ще ядем каквото ни внесат отворените "бизнесмеси"!
84
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е мой ред, аз ям по 5 вида качественно сирене а вие на палмово масло?
83
1
 
13
 
! Отговори
АА преди 9 години
Стига сте се оплаквали, вие си го избрахте този начин на живот ! Искахте да сте европейци, ето, вече сте такива. Който могъл да направи(откраднал) пари, направил, останалите ще мизерствате/ме цял живот, това е *** реалност и колкото по-бързо я осъзнаете, толкова по-добре за всички ни ! А докато седите по диваните си, които са на по 20 год. и отгоре и се чешете по тъпите кратуни, все така ще сте си. Ако не сте разбрали има едни 240 капута, които трябва да изчезнат за да се пооправим малко ..
82
3
 
6
 
! Отговори
До 96 преди 9 години
От 681 година до 2015 в Бг контрол няма.И така до края на света.Слушам чалга,ям лук и сланина и се радвам на скапания живот в Европейска българия.
81
12
 
6
 
! Отговори
BG преди 9 години
Комунистическите *** се пънат да докажат колко "добри" храни имало :)))) Да бе, да - при липса на пазарна икономика, "страшно качествени" храни имаше - един вид сирене - щастие до небето че след 3 часа опашка си се добрал до него, за качество въобще не питаш ! Било "хубаво" - ами като си гладен и няма друго :)))Да ама при "лошия" капитализъм нещата са други - твоето сирене е едно от многото, и малко на някой да не му хареса - купува друго ! За това фалира България през комунизма !
80
1
 
6
 
! Отговори
12345 преди 9 години
Преди 3-4 години бай Бойко каза на народа да стиска зъби!Първите 100 години са трудни след това всичко е ок.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като няма контрол така е
78
3
 
19
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Някои, като БГ се опитват да ни убедят, че едно време храните били по-некачествени! Излезте и се огледайте, българина е тотално отровен, 30 годишни хора изглеждат, като старци! Болестите са скочили незнам си колко пъти!
77
1
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
A otnosno hranite edinstvenoto ni spasenie e van ot ES i razrabotvane na selskoto stopanstvo u nas! Imame dostatachno resursi i plodorodni zemi da si otglejdame kachestveni plodove i zelenchuci i da hranim jivotnite s chist furaj bez gmo i trupno brashno!!! No vseki "grajdanin" koito e izbqgal ot selo e izbqgal tochno poradi razsipvaneto i razpadaneto na selata(po plan) za da moje sega da davat zemi i kashti na arabite i da se stopim sled 20-30 godini!!! Proumeite go!!!