Ски пистите ще бъдат маркирани по степен сложност

Ски патрули ще оказват помощ при нужда от следващия сезон
21 яну 2015 14:13, Надежда Бочева
3
 Ски пистите ще бъдат маркирани по степен сложност
Снимка: БТА

От следващия зимен сезон ски пистите ще бъдат с означения според степента на тяхната сложност. Днес правителството прие Наредба за обезопасяването на ски пистите, като документът ще влезе в сила от 1 октомври 2015 г., съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Концесионерите на ски писти ще трябва да инвестират в табели по единен образец, с които да се означи доколко е трудна една писта. Ще се използват зелени, сини, червени и черни знаци. Ще се слагат и обезопасителни мрежи.

Въвеждат се минимални изисквания за правилата за безопасност, тъй като всеки зимен курорт има специфики. Оставили сме възможност лифт операторите да въвеждат по-строги изисквания, ако преценят, обясни министърът. Наредбата не въвежда категоризация, уточни тя.

Ангелкова допълни, че се въвеждат ски патрулите – хора, които ще бъдат обучени да оказват първа помощ. Те ще сигнализират МВР при наличието на опасност. На базата на наредбата концесионерите ще подават заявления за сертифициране на пистите.

На въпрос за безопасността на ски лифтовете Ангелкова каза, че предстои среща на бизнеса, кметове и зелените организации по въпроса. „Да, голяма част от съоръженията са стари, но ще се търси обща формула като предстоят изменения в Закона за туризма“, обясни тя.

Контролът по новата наредба ще се осъществява от кметовете. От думите на министъра стана ясно, че при нарушения ще се издават актове, но не са разписани конкретни суми за глоби.

Тъй като в медиите има предварителна информация, че към Министерството на туризма ще се създават 8 териториални звена, Ангелкова каза, че това отговаря да 9-те туристически зони, на които е разделена страната. Тъй като в София е самото министерство, там не е необходимо да има такова звено, каза тя. Първоначално във всяко териториално звено в него ще работи един служител, който ще е или в общинската, или в областната администрация.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ски писти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Правилно преди 9 години
Питаха ме на Банско по коя писта карам, нямало табелка. Аз се огледах и наистина писта "Балканиада" не е означена. Плюс това патрулите не правят АБСОЛЮТНО нищо в момента, освен, че си карат ски безплатно и взимат заплата даже за това. Затова и начинаещи скиори се мяркат по черните писти, щото няма означения. Подкрепям!
1
0
 
0
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
Че те и сега са си маркирани. Какво като няма единни табели и стандарт за всички курорти. Ясно е и сега, че в рамките на курорта черното и червеното са за сериозни скиори, а останалите са за почивка и каране назад. Странни хрумвания само пари да се хвърлят по администрация.До 1: За обработването е необходимо да има безакцизна и без ДДС нафта, но проблемът е с бай ***, който ще си сипе в колата от нея и за това няма.