България най-губеща от контрабанда на цигари в ЕС

Индъстри Уоч: Това коства на фиска 1,6%-2% от общите данъчни приходи
22 яну 2015 21:08, Десислава Попова
18
България най-губеща от контрабанда на цигари в ЕС
Снимка: Архив Reuters

Заради високия дял на нелегалните цигари и силната фискална зависимост от тютюневите изделия България е страната, която губи най-много приходи (в процентно изражение) от контрабанда от всички страни в ЕС, сочи анализ на Индъстри Уоч.

Контрабандата на цигари коства на фиска 1,6%-2% от общите данъчни приходи, които държавата събира. По този показател България „изпреварва“ значително всички страни-членки на ЕС. Като относителен принос за бюджета загубите за България са 3 пъти по-високи от Румъния и Полша например, 10 пъти колкото за Германия и около 16 пъти колкото в Холандия.

България е страната в ЕС, в която облагането на тютюневите изделия има най-голямо значение за изпълнението на държавния бюджет, защото има най-голям принос за фиска в сравнение с другите страни-членки на ЕС, посочват още от Индъстри Уоч. Акцизите върху тютюневите изделия генерират над 8% от данъчните постъпления в България, а ДДС върху цигарите носи 2,1% от данъчните приходи. Общият фискален принос на тютюневите изделия в България възлиза на над 10% от данъчните постъпления.

По този показател България се нарежда на първо място в ЕС, изпреварвайки Румъния (6,6%) и Ирландия (5,3%). За съпоставка, във Великобритания облагането на тютюневите изделия носи 2,7% от данъчните приходи, а в Германия – 1,7%.

От Индъстри Уоч обръщат внимание също, че в сравнителен план несъбраните приходи от контрабанда надхвърлят или значително доближават редица важни разходни програми. В избраните сравнения на база на проектобюджета за 2015 г. се вижда, че те например надхвърлят общите разходи за месечни помощи за деца или че са 10-кратно повече от общите разходи за превоз на ученици и безплатни учебници.

Според проучване на АС Nielsen от 2014 г. делът на нелегално продаваните цигари в България е около 20%, като се отчита леко нарастване през последните три години. Тази оценка вероятно е консервативна, отчитайки ефекта на заместването на цигари с други тютюневи изделия, при които отчитането на необложеното потребление е значително по-трудно. При тези допускания консервативната оценка за пропуснатите (несъбрани) данъчни постъпления от потребление на тютюневи изделия са около 450 млн. лева годишно (акциз и ДДС). Това се равнява на 2% от общите данъчните приходи за 2014 г., или 0,6% от БВП.

Същевременно, данните от МВР и Агенция "Митници" показват рязък спад в заловените контрабандни количества цигари през 2012 и 2013 година. За 2013 г. спадът спрямо предходната година е двоен, а спрямо 2010 – близо 6 пъти. Не така стои въпросът с тютюна за пушене, където наблюдаваме значителен ръст от близо 7 пъти в заловените от Агенция “Митници” количества през 2013 г. Всичко това може да се разглежда и като индикатор за засилени опити за заобикаляне на плащане на акциз именно чрез нараснала търговия с тютюн за пушене – като заместител на цигарите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господа!Предлагам да "светнем лампите" и да се разберем кой кой е и защо!Българската държава може и да е най-губещата,но българската управляваща мафия е най-печелещата-и не само в ЕС.И ако от тази печалба не си плаща на световната управляваща мафия-кой ще ги търпи да са на власт?
10
0
 
2
 
! Отговори
Хубава работа ама преди 9 години
Всеки нормален човек знае че контрабандистите(големите риби)плащат здраво на еди кой си управляващ!!Управляващите ако искат за 72 часа ще спрат контрабандата.Явно влиза много пара в касата и още 100 години ще е така.
9
0
 
4
 
! Отговори
ха преди 9 години
А бе те ви казват в прав текст,че ЕС иска цигарите по 10-12 лв.,вие говорите за контрабанда!?Че и 3 лв. за цигари да не е малко?Идете в кърджалъка и си вземете десетина кг. *** тютюн,кеф ви серт,кеф ви яваш,затварачка за 2 лв. и гилзи по 1ст парчето, и цялата година кутийката ще ви е по 0,60 лв.!*** тая америка дето все я откриваме!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
губещи сме от всичко, важно е партиите и олигархията да са окей.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да им по смъкнат цените и край с контрабандата!След като предоставят почва за контрабанда да не се оплакват от нея!Абе техен си проблем,какво ни занимават с това след като сами си го създават!
6
0
 
3
 
! Отговори
6 преди 9 години
До АнонименПо добре да напишат в рекламата вместо контрабанда .....
5
0
 
2
 
! Отговори
оо преди 9 години
Все още има доста хора дето не са се усетили, че има реална алтернатива на цигарите. Дано да се усетят скоро ;)
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата е най-големия враг за момента
3
1
 
23
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Държавата губи, но политиците печелят. Тази контрабанда се управлява от тях. Те нямат изгода да се купуват цигари с бандерол.Те са като кондуктора във влака: той ти продава билети на половин цена. Не му пука, че БДЖ е пред фалит. Нали джоба му е пълен.
2
1
 
16
 
! Отговори
Марлборо преди 9 години
Не може 10 гр. изсушена тютюнева трева да струва 4-5 лв. Ригана струва стотинки - изсушен.
1
2
 
20
 
! Отговори
Марлборо преди 9 години
Намалете цените на цигарите. Не се иска много акъл.